Μενού Κλείσιμο

Αντιφλεγμονώδη Θεραπεία με Ωμέγα-3

Ωμέγα-3 Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα
Για να έχουμε άριστη υγεία πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε σούπερ μοριακά αποσταγμένα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα Ωμέγα-3 που καταναλώνουμε καθημερινά πρέπει να είναι από συμπληρώματα που είναι σούπερ μοριακά αποσταγμένα,  να έχουν την πιστοποίηση του κράτους που κυκλοφορούν και να έχουν 5 αστέρια πιστοποίησης από τον παγκόσμιο οργανισμό IFOS.
Είναι σαφές, ότι είμαι υπέρ του Ωμέγα-3 και θα πρέπει συμπληρώσετε τη διατροφή σας με υψηλή δόση.
Πρέπει λοιπόν όμως να κατανοήσετε τη διαφορά του σούπερ μοριακά αποσταγμένου Ωμέγα-3, από κάθε άλλο παρόμοιο κατασκεύασμα που έχετε γνωρίσει μέχρι τώρα. Αυτός είναι ο τύπος των Ωμέγα-3 που έχει την πιστοποίηση του IFOS και αγγίζει υψηλές σταθερές καθαρότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι τοξίνες, βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, διοξίνες, φουράνια, και PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια) έχουν αποταχθεί και το Ωμέγα-3 είναι σούπερ μοριακά αποσταγμένο. Το Ωμέγα-3 που έχει σούπερ μοριακή απόσταξη έχει βελτιωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε άριστη κατάσταση για κατανάλωση. Δεν έχουν την ίδια ισχύ όλα τα Ωμέγα-3 στον οργανισμό μας. Τα Ωμέγα-3 που πρέπει να καταναλώνουμε πρέπει να είναι μακριάς αλυσίδας μόνο από ζωικές πηγές όπως τα ψάρια. 
Κοντή, Εναντίον Μακριάς Αλυσίδας Λιπαρών Οξέων EPA και DHA
Δεν δημιουργούνται ισότιμα όλα τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA). Αυτά τα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας μπορείτε να τα πάρετε μόνο απ’ το ιχθυέλαιο. Το Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ όπως το ALA (άλφα λινολενικό οξύ) που βρίσκεται στα καρύδια στον λιναρόσπορο και σε άλλα σπορέλαια, είναι κοντής αλυσίδας και όχι μακριάς αλυσίδας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η βιοσυνθετική διαδικασία είναι τρομερά μεγάλη και δύσκολη, ώστε δεν μπορείτε να πάρετε τη σωστή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ μακριάς αλυσίδας από λιπαρό οξύ κοντής αλυσίδας. Στην πραγματικότητα θα χρειαστεί να καταναλώσετε περίπου 30γρ. ΑLA για να φτιάξετε 1γρ. EPA και 0,1γρ. DHA. Αυτή, δεν είναι αρκετά αποδοτική διαδικασία για να την εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες γιατί ο Αμερικάνος Σύλλογος Καρδιολόγων συστήνει 3γρ. την ημέρα Ωμέγα-3 (EPA και DHA) (1).
Η Σωματική Θεραπεία από τα Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα Μακριάς Αλυσίδας μέσα από τις Ρεσολβίνες.
– Αντιθρομβωτική δράση: Τα Ωμέγα-3 μακριάς αλυσίδας αντιδρούν στην τάση των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, έτσι μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ρυθμίζοντας την PGE2.
– Αντιαρρυθμική δράση: Όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατες έρευνες τα λιπαρά οξέα Ωμέγα -3 έχουν μία προστατευτική δράση στην καρδιακή λειτουργία
– Αντιφλεγμονώδης δράση: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 είναι σε θέση να ουδετεροποιούν τα αρνητικά προφλεγμονώδη αποτελέσματα που προέρχονται από το αραχιδονικό οξύ (κακά εικοσανοειδή). Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει την ευεργετική τους δράση στη βελτίωση της εξέλιξης μερικών παθολογιών του εντέρου (ευερέθιστο έντερο, διαπερατό έντερο, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn) και άλλων νόσων αυτό άνοσου χαρακτήρα με μείωση φλεγμονής.
– Δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους παράγοντες ανάπτυξης: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 έχουν την ικανότητα να τροποποιούν την ανοσολογική απόκριση και τη δραστηριότητα των παραγόντων ανάπτυξης επιδρώντας στα κύτταρα και στον πολλαπλασιασμό τους (νεοπλασίες και καρκίνος).
– Δράσεις στον εγκέφαλο: Το ένα πέμπτο του βάρους του εγκεφάλου μας αποτελείται από βασικά λιπαρά οξέα, των οποίων ο ρόλος στη μετάδοση του νευρικού σήματος είναι πολύ σημαντικός. Πολυάριθμες είναι οι μελέτες πάνω στις σχέσεις μεταξύ των Ωμέγα-3 των νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έκανε μία έρευνα για τη θεραπεία της διπολικής κατάθλιψης με 9.6 γρ. Ωμέγα-3 (2) (3).
– Δράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδίως στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, ως συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, αντιδρούν σε μία σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, της όρασης, της καρδιάς και των αρτηριών κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εγκυμονούσα έχει ανάγκη πρόσληψης Ωμέγα-3 ώστε να έχει στη διάθεσή της επαρκείς ποσότητες DHA για να τις μεταδίδει στο έμβρυο ήδη κατά το σχηματισμό του. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στους πρώτους μήνες της ζωής, ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς και του εγκεφάλου, όργανα ιδιαίτερα πλούσια σε DHA, απαραίτητου για την καλή τους λειτουργία (4).
-Δράσεις στους Οφθαλμούς: Το σπουδαιότερο επίτευγμα των Ωμέγα-3 είναι η θεραπεία της Ηλικιακής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας (5)
Έρευνες
1.https://www.heart.org/en/news/2022/06/01/consuming-about-3-grams-of-omega-3-fatty-acids-a-day-may-lower-blood-pressure
2.https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/204999
3.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10232294
4.Βιβλίο: Η Ωμέγα Rx Ζώνη Dr. Barry Sears PhD
5.https://zone.com.gr/%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%89%cf%87%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b1%cf%82/
Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc