Μενού Κλείσιμο

Καινούργια Πυραμίδα Διατροφής

Η Διατροφική Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφή που ξέραμε όλοι ήταν τελικά λάθος – Αναλυτικά οι αλλαγές (1)

Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως με 6.530.000 άτομα διαφορετικής ηλικίας.

 

Πως τελικά ανακαλύφθηκε η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής.

Πως προέκυψε και τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή

Τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν για την Κρητικη διατροφή έσπευσαν να τα οικειοποιηθούν πολλοί, κάτω από τη γενική ομπρέλα του όρου «Μεσογειακή Διατροφή». Έτσι η «Κρητική Διατροφή» υποβαθμίστηκε και στην πράξη χάθηκε μέσα στο αόριστο περιβάλλον της «Μεσογειακής διατροφής».

Πως όμως προέκυψε η Μεσογειακή διατροφή;
Πρώτος ο K. Dun Gifford, Γερουσιαστής των ΗΠΑ, άνθρωπος του τομέα τροφίμων και εστιατορίων δημιούργησε το 1988 στην Βοστόνη το Ίδρυμα «Oldways» με στόχο την προώθηση των παραδοσιακών διατροφών. Το ίδρυμα Oldways κατασκεύασε τον όρο «Μεσογειακή Διατροφή» και μάλιστα δημιούργησε τη γνωστή πυραμίδα διατροφής το 1993 (2).

Αλλά όταν ο Dun Gifford απεβίωσε στις 09 Μαΐου του 2010 σε ηλικία 71 ετών από καρδιακή προσβολή όλοι είπαν ότι φταίει η διατροφή που έκανε.  

Στο σήμερα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα Health Stat ότι η Μεσογειακή πυραμίδα είναι λάθος γιατί προωθεί τον κόσμο να χρησιμοποιεί πολύ άμυλο (γλυκόζη) και ο διαβήτης από 108 εκατομμύρια το 1980 έχει εκτοξευθεί στα 411 εκατομμύρια το 2014. Σήμερα ο διαβήτης ανέρχεται στα 537 εκατομμύρια και οι προβλέψεις του IDF (international diabetes federation) δείχνουν ότι μέχρι το 2045, 783 εκατομμύρια ενήλικες θα ζουν με διαβήτη – ή ένας στους οκτώ ενήλικες παγκοσμίως. Αυτό θα ήταν μια αύξηση 46%, υπερδιπλάσια από την εκτιμώμενη αύξηση του πληθυσμού (20%) κατά την ίδια περίοδο (3).

Ποιος φταίει για αυτή την πανδημία, φυσικά φταίει η Πυραμίδα που στο πρώτο της σκαλί αναφέρει ότι πρέπει να καταναλώνουμε άμυλο (γλυκόζη) σε μεγάλη ποσότητα.

Πριν από όλα αυτά εγώ είχα μιλήσει για αυτή την Πυραμίδα το 2003 στην εκπομπή της κ. Άννα Δρούζα βρίσκοντας με αντιμέτωπο τον τότε πρόεδρο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας κ. Χάρη Γιωργακάκη. Η κ. Α. Δρούζα είχε φέρει στην τηλεοπτική της εκπομπή έναν πίνακα και μας είπε να φτιάξουμε ο καθένας την πυραμίδα διατροφής που πιστεύει, πρώτος σηκώθηκε ο κ. Γεωργακάκης και έφτιαξε την Μεσογειακή πυραμίδα, στη συνέχεια η κ. Α. Δρούζα μου είπε να φτιάξω εγώ την πυραμίδα που πίστευα, σηκώθηκα και αφού έσβησα την πυραμίδα του κ. Γιωργακάκη έφτιαξα την πυραμίδα που πιστεύουν σήμερα στο Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, εγώ αυτό το ήξερα απο το 1998 25 χρόνια πριν αλλά κανένας τότε δεν μπορούσε να το καταλάβει.

Εάν από τότε με είχαν καταλάβει η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά τον Διαβήτη ΙΙ, την Παχυσαρκία και την πρόωρη Γήρανση.

To 2008 το Joslin Diabetes Center (Affiliate Harvard Medical School) του πανεπιστήμιου Harvard έκανε έρευνα για τον Διαβήτη ΙΙ και βρήκε ότι η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή που πιστεύω εγώ 40/30/30 (40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος) ρυθμίζει πολύ καλύτερα τον διαβήτη ΙΙ από την διατροφή 55/15/30 (55% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 30% λίπος) (4).

Οι έρευνες:

1. https://www.healthstat.gr/ev-zin/27819/i-diatrofiki-pyramida-pou-kserame-itan-telika-lathos-analytika-oi-allages

2.  https://oldwayspt.org/blog/celebrating-dun-gifford

3.  https://www.amna.gr/health/article/775605/Diabitis-I-mastiga-tis-epochis-Pagkosmia-Imera-kata-tou-Sakcharodi-Diabiti-14112023

4.  https://zone.com.gr/3387-2/

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc