Μενού Κλείσιμο

Νέο Μοντέλο Διατροφής Διαβήτη Τύπου II

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ΤΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ JOSLIN,
ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TUFTS, ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ TUFTS, ΚΑΙ ΤΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ROGERS WILLIAM ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ, ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2
ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Osama Hamdy, M.D., Ph.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Ann Goebel-Fabbri, Ph.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Catherine Carver, ANP, CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Gillian Arathuzik, R.D., CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Jacqueline Shahar, RCEP, CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Roberta Capelson, ANP Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Joan Beaton Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Stacey O’Donnell, R.N., CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Nuha Elsayed, M.D. Tufts Medical Center, Tufts Medical School, Boston, MA
Joanna Mitri, M.D. Roger Williams Veteran Hospital, Providence, RI
Voula Mentzelopoulos, M.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Martin J. Abrahamson, M.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Tufts Medical Center, Tufts Medical School, Boston, MA
Rogers William Veteran Hospital, Providence, RI

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων Αμερικανών, και πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.
Τα στοιχεία από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1999–2002, δείχνουν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων Αμερικανών διαβητικών, υπερβαίνει το 85%. Σε προηγούμενη αναφορά, δείξαμε ότι η μέτρια μείωση βάρους, της -κατά προσέγγισης- τάξεως του 7% για ένα διάστημα έξι μηνών, μέσω του θερμιδικού περιορισμού και της αυξημένης σωματικής άσκησης, βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη λειτουργία του ενδοθηλίου, και πολλούς δείκτες για τη φλεγμονή και για την πηκτικότητα του αίματος σε παχύσαρκους ασθενείς, πάσχοντες ή μη από διαβήτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, της Διαβητικής Κλινικής Joslin, του Ιατρικού Κέντρου Tufts, της Ιατρικής Σχολής Tufts, και του Νοσοκομείου Βετεράνων Rogers William, ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα για διαβήτη και απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων, που εφάρμοσαν σε παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2». Οι ερευνητές εφάρμοσαν πρόγραμμα 12 εβδομάδων, το οποίο είχε την επωνυμία «Why Wait» με επικεφαλής τον ερευνητή Dr. Osama Hamdy M.D., Ph.D. και παρουσίασαν τα πρόσφατα ευρήματά τους στο πλαίσιο των ετήσιων επιστημονικών συνέδριων της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 85 ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2» που είχαν μέσον όρο ηλικίας 54 χρόνια και με σχετική διάγνωση διαβήτη περίπου 10 χρόνια.

Εντατικός έλεγχος για την ρύθμιση/προσαρμογή των διαβητικών φαρμάκων
Από όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ελέγξουν τη γλυκόζη του αίματος τουλάχιστον 4 – 6 φορές την ημέρα (πριν από κάθε γεύμα, πριν και μετά την άσκηση και την ώρα του ύπνου) με τη χρήση μετρητή γλυκόζης με
μνήμη. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνταν ινσουλίνη, ενθαρρύνθηκαν να ελέγχουν τη γλυκόζη του αίματός τους δυο ώρες μετά από κάθε γεύμα. Στην αρχή κάθε εβδομαδιαίας συνεδρίας γίνονταν εξετάσεις, οι τιμές των οποίων καταχωρούνταν σε ηλεκτρονικό σύστημα. Αναλόγως με το εβδομαδιαίο πρότυπο γλυκόζης του αίματος, τα φάρμακα προσαρμόζονταν από νοσοκόμα ειδικευμένη στην αντιμετώπιση του διαβήτη και από πιστοποιημένο εκπαιδευτή για τον διαβήτη. Η στενή παρακολούθηση της γλυκόζης του
αίματος, συνέβαλε στην έγκαιρη προσαρμογή των φαρμάκων, καθώς μειωνόταν το βάρος. Οι ασθενείς εξετάζονταν ιατρικά για 30 λεπτά την 4η και την 8η εβδομάδα από νοσοκόμο και την 12η εβδομάδα από Διαβητολόγο.

Άσκηση σε κάθε ηλικία
Μαζί με του διατροφικό πρόγραμμα διδάσκουμε τους ασθενείς πώς να ασκούνται είπε ο Dr. Hamdy και βεβαιωνόμαστε ότι οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για την ηλικία του κάθε ατόμου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο
Dr. Hamdy πρόσθεσε ότι ο βασικός λόγος που οι ασθενείς ξανακερδίζουν βάρος είναι γιατί ελαττώνουν τη λήψη πρωτεϊνών και δεν ασκούνται επαρκώς. Το βάρος που κερδίζουν είναι κυρίως λίπος και κοιλιακό λίπος.
Υπάρχει επίσης οικονομικό όφελος. «Η μείωση βάρους οδηγεί και σε περιορισμό της ανάγκης για φάρμακα. Διαπιστώσαμε 65% μείωση σε ιατρικές δαπάνες ή περίπου 560 δολάρια ετησίως ανά ασθενή, έτσι οι ασθενείς
νιώθουν καλύτερα για ακόμα ένα λόγο»…

Διαμόρφωση εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος
Όλοι οι συμμετέχοντες εξετάζονταν από διατροφολόγο. Η αξιολόγηση περιλάμβανε τη λήψη διατροφικού ιστορικού, την καταγραφή των γευμάτων του ασθενούς στη διάρκεια του 24ώρου, την καταγραφή της πορείας των προσπαθειών που είχε κάνει παρελθοντικά ο ασθενής για να ρυθμίσει το βάρος του, όπως και την αξιολόγηση πιθανών ανησυχιών ή προβλημάτων που δυσχέραιναν την τήρηση του εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος.
Βάση της ποσότητας των θερμίδων που είχαν προσληφθεί το τελευταίο 24ώρο, κάθε συμμετέχων λάμβανε ένα διατροφικό πρόγραμμα με μια μείωση 500-θερμίδων στρεφόμενη στο πλησιέστερο επίπεδο θερμίδων των 1200, 1500 ή 1800 θερμίδων. Χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, οι περισσότεροι άνδρες ξεκινούσαν με ένα διατροφικό πρόγραμμα 1800 θερμίδων και οι περισσότερες γυναίκες με ένα διατροφικό πρόγραμμα 1500 θερμίδων.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)
Μειώθηκε σημαντικά από 6.0 σε 4.2 mg/L. Τέτοιου είδους αλλαγή στα επίπεδα CRP στον ορό του αίματος, δείχνουν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και όχι μόνο (μείωση φλεγμονών).

Πρωτεΐνες και νεφρά
Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στον λόγο ουρικού λευκώματος/κρεατινίνης. Αυτή η σημαντική βελτίωση, διατηρήθηκε και μετά από την πάροδο ενός χρόνου. Τέτοια βελτίωση μπορεί να αποδοθεί στη μείωση της μέσης, και της πίεσης του αίματος, η οποία συνοδεύει συνήθως την απώλεια του βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μακροχρόνια βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, μετά από απώλεια βάρους, μπορεί να μην συσχετίζεται με τη βελτίωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, παρά αποδίδεται στη μείωση του ΔΜΣ και στη βελτίωση άλλων μεταβολικών παραγόντων που σχετίζονται με το βάρος. Αυτή η διατροφική φόρμουλα, έχει δείξει ότι βελτιώνει την νεφρική λειτουργία σε ασθενείς με διαβητική νεφροπάθεια. Έχει δειχτεί ότι οι μέτριες αλλαγές στην πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης προκαλεί προσαρμόσιμες μεταβολές στο νεφρικό μέγεθος και στη λειτουργία, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, ενώ η αύξηση των πρωτεϊνικών θερμίδων στο 30%, συσχετίστηκε με σημαντική μείωση στην 24ωρη μέτρηση γλυκόζης και στην επί της % μέτρηση στην αιμογλοβίνη A1c, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους ή τον λόγο υδατάνθρακα προς λίπος. Σε τυχαιοποημένη κλινική έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο, η διατροφή υψηλής πρωτεΐνης για την απώλεια βάρους, βρέθηκε να έχει πιο ευνοϊκό προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου, από ό,τι η χαμηλή σε πρωτεΐνη διατροφή με παρόμοια μείωση βάρους στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χοληστερίνη 165 mg/dL 144 mg/dL
LDL (κακή χοληστερίνη) 100 mg/dL 86 mg/dL
HDL (καλή χοληστερίνη) 42 mg/dL 42 mg/dL
Τριγλυκερίδια 138 mg/dL 99 mg/dL
HbAc1 (γλυκοζ. αιμοσφαιρίνη) 7.26 6.37
CRP (δείκτης φλεγμονών) 6.0 mg/L 4.2 mg/L

ΠΙΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συστολική πίεση 12.8 mmHg 12.2 mmHg
Διαστολική πίεση 7.5 mmHg 7.2 mmHg

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΦΡΑ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Λόγος Ουρικό λεύκωμα/Κρεατινίνης – 29.4 μg/mg – 20.16 μg/mg
Κρεατινίνη ορού – 0.92 mg/dL – 0.90 mg/dL

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΚΩΤΙ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
AST – 24.10 IU/L – 21.98 IU/L
ALT – 27.88 IU/L – 21.68 IU/L

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σωματική μάζα (κιλά) 108 κιλά 99 κιλά
Δείκτης Μάζας Σώματος 38.4 35
Ποσοστό Σωματικού Λίπους 43% 39%
Περίμετρος Μέσης 120 εκατοστά 110 εκατοστά
Μυϊκή Μάζα 61 κιλά 62 κιλά
Λιπώδη Μάζα 47 κιλά 39 κιλά

Προηγούμενη δεκαετή έρευνα
Κατά τη προηγούμενη δεκαετή έρευνα για θεραπείας του διαβήτη, οι συμμετέχοντες στην Προοδευτική Έρευνα για τον Διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου, απέκτησαν βάρος, ειδικά οι ασθενείς που λάμβαναν ινσουλίνη.
Επιπλέον, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν καλύπτουν φάρμακα ή προγράμματα απώλειας βάρους, οι γιατροί συχνά, βλέπουν αυτές τις επιλογές ως μη πρακτικές και δαπανηρές. Επιπρόσθετο πρόβλημα για τους διαβητικούς είναι η παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων (που κυμαίνεται στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων), η μειωμένη ικανότητα άσκησης και η απουσία υποστήριξης και κινήτρων για την απώλεια βάρους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί συμβάλλουν ώστε να διαμορφώνεται αρνητική άποψη σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνια την όποια απώλεια βάρους οι διαβητικοί ασθενείς.

Καινούργιο Διατροφικό Μοντέλο
Μετά από αυτά τα άριστα αποτελέσματα θα πρέπει να διερωτηθείτε πιο ήταν το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν οι ασθενείς. Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν οι ασθενείς είναι το καινούργιο μοντέλο
διατροφής για Παχύσαρκους, Προδιαβητικούς, αυτούς που έχουν ρίσκο να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου 2 και Διαβητικούς τύπου 2: 40% των ημερήσιων θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες όχι λιγότερους από 130 g/d, το 30% από πρωτεΐνη για να ελαχιστοποιήσουμε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους και το 30% από λιπαρά (τα υδρογονοποιημένα λιπαρά αποκλείονταν εξολοκλήρου, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά μειώνονταν στο 10% ή ακόμη και στο 7% στους ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (> 100mg/dL).

Επίλογος
Το διατροφικό πρόγραμμα που εφάρμοσαν το Πανεπιστημίο Χάρβαρντ, η Διαβητική Κλινική Joslin, το Ιατρικό Κέντρο Tufts, η Ιατρική Σχολή Tufts, και το Νοσοκομείο Βετεράνων Rogers William, είναι βασικά το
μοντέλο της Διατροφικής Ζώνης, 40% των ημερήσιων θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες όχι λιγότερους από 130 g/d, το 30% από πρωτεΐνη για να ελαχιστοποιήσουμε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της
απώλειας βάρους και το 30% από λιπαρά, μόνο ελαιόλαδο.

Θέλω να κάνω μία ερώτηση σ’ αυτούς που διάβασαν την έρευνα και είδαν τις αναλύσεις αίματος των ασθενών.
Ερώτηση: ξέρετε άλλη διατροφή που μπορεί να έχει τόσο άριστα αποτελέσματα;
Εάν ξέρετε θα σας παρακαλέσω να μου στείλετε E-mail και να την αναφέρεται. Εκ των προτέρων σας απαντώ καμία. Τακτικά ακούτε ή διαβάζεται να κατηγορούν τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, οι κατηγορίες αυτές είναι απο διατροφολόγους, διαιτολόγους και ιατρούς. Όλοι αυτοί όμως είναι ανενημέρωτοι ως προς τις νέες έρευνες.

Τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να τους απαντήσω με αυτή την έρευνα και να αναφερθώ στα άρθρα τους.

Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ
Δίαιτες
Αλήθειες και ψέματα για τις «ζώνες»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/1997
Οι θεωρίες περί δίαιτας του Αμερικανού Barry Sears συζητούντα εκτενώς στις ΗΠΑ.
Πόσο έγκυρες όμως είναι;
Λάμπρος Συντώσης Ph.D., Καθηγητής Διατροφής & Διαιτολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιατρικής Σχολής Washington University, USA
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=85455

Απο τον Π. Δρακόπουλο: Λάμπρο είσαι ανενημέρωτος, όσο για τις θερμίδες που αναφέρεις δεν παίζουν ρόλο στο σωματικό βάρος (λίπος).

Περιοδικό Real People 08/05/05
Κάνοντας Διατροφική Ζώνη έχεις δυσλειτουργία νεφρών, παίρνεις ρίσκο για Διαβήτη τύπου ΙΙ και οστεοπόρωση
Κωνσταντίνος Ξένος Κλινικός Διαιτολόγος

Περιοδικό Prevention 26/7/2008
Αν πάσχετε από διαβήτη ή χρόνια νοσήματα, μην ξεκινήσετε τη Διατροφική Ζώνη
Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Περιοδικό Prevention 26/7/2008
Αν πάσχετε από διαβήτη ή χρόνια νοσήματα, μην ξεκινήσετε τη Διατροφική Ζώνη
Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Εφημερίδα ESPRESSO 02/11/06
Η Διατροφική Ζώνη δεν έχει ζυμαρικά. Με άλλα λόγια μπαίνουμε σε μία διαδικασία επικίνδυνη
Χαράλαμπος Γεωργακάκης Πρόεδρος διατροφολόγων – διαιτολόγων

Η Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος – διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γ. Κ. Νοσοκομείου Νίκαιας γράφει για τη Διατροφική Ζώνη.
Όμως, τα μειονεκτήματα της εφαρμογής αυτής της δίαιτας υπερτερούν κατά πολύ των πλεονεκτημάτων της. Κατά πρώτον, η δίαιτα στην αρχική της μορφή είναι υποθερμιδική γεγονός που μπορεί να προξενήσει αδυναμία, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης. Ακόμη, τα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών που προτείνει η δίαιτα της ζώνης (δηλαδή 30% υδατάνθρακες, 40% πρωτεΐνη και 30% λίπος. Η δίαιτα προτείνει αυξημένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Μακροχρόνια συστηματική λήψη κρέατος επιβαρύνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η μεγάλη πρόσληψη πρωτείνης μπορεί να μειώνει το αίσθημα της πείνας αλλά προκαλεί αύξηση της ουρίας και του ουρικού οξέος που βλάπτουν το ήπαρ και τα νεφρά. Εδώ η κ. Σταματάκη Αστερία, διαιτολόγος – διατροφολόγος, δεν ξέρει ότι η Διατροφική Ζώνη είναι 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπος και όμως τη συκοφαντεί τα συμπεράσματα δικά σας.
https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diaita/976-diaita-zonis

Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός διευθυντής Απίσχνασης γράφει:
Οι παρενέργειες που συνήθως αναφέρονται από την εφαρμογή αυτής της δίαιτας είναι καταβολή, ναυτία, έλλειψη συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι και ζαλάδες, καθώς και πολύ σοβαρότερες όπως αναιμία, υπερχοληστερολαιμία, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι, ανεξάρτητα με τα όσα εικάζεται καθεμία από τις δίαιτες αυτές, στις περισσότερες περιπτώσεις τα όποια αποτελέσματα τους στηρίζονται κυρίως στο ότι κατά βάση είναι υποθερμιδικές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η απώλεια που παρατηρείται οφείλεται σε απώλειες υγρών ή και μυϊκού ιστού και όχι σε απώλεια λίπους
http://www.logodiatrofis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=111&Itemid=96

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ VITA 1/09/08
CRASH TEST ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ
Δίαιτα Διατροφικής Ζώνης

Εάν ακολουθήσετε τη Διατροφική Ζώνη θα δημιουργηθούν προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά, ενώ επιβαρύνεται και την καρδιά. Αν είστε απόλυτα υγιείς, μπορείτε να την ακολουθήσετε για 1 ή 2 εβδομάδες.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, μέλος
Δ.Σ. της Ελληνική Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, και τον Κ. Στυλιανό Δερμιτζάκη, ειδικό παθολόγο
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06/01/07
Επικίνδυνες οι δίαιτες με πρωτεΐνες

Αυξάνεται έως και 10% η πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακά στα άτομα που καταναλώνουν πολύ λίγους υδατάνθρακες Δίαιτες με πολλές ζωικές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες αυξάνουν τους θανάτους από καρδιαγγειακά επεισόδια. Μελέτη των καθηγητών Αντωνίας και Δημήτρη Τριχόπουλου και των συνεργατών τους από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Harvard (Τ. Ψαλτοπούλου, Π. Ορφανός, Ec Hsieh), που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition, έδειξε σημαντική αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων έως και 10% σε άτομα που καταναλώνουν πολλές πρωτεΐνες και πολύ λίγους υδατάνθρακες. Το διατροφικό αυτό πρότυπο συμπίπτει με μια σειρά από δίαιτες απώλειας βάρους, όπως η πασίγνωστη η δίαιτα της Διατροφικής Ζώνης (Zone).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/01/2007_211186

Στην ιστοσελίδα της η κ. Μαριάννα Βλάχου αναφέρει: ένα ακόμα προϊόν του σύγχρονου marketing και της trash TV γύρω από το χώρο της διατροφής, το οποίο στηρίζεται από πολλές tv περσόνες και celebrities ανά τον κόσμο.
Βραχυπρόθεσμα μπορεί να συνοδεύεται από ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης κι αίσθηση αδυναμίας, αλλά και κέτωση, αυξημένη αποβολή ασβεστίου ακόμα και αναπνευστικές δυσκολίες. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία. Επίσης, ένα μη ισορροπημένο πρόγραμμα στερεί από τον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Μαριάννα Βλάχου Κλινικός Διαιτολόγος
http://www.mariannavlachou.gr/%CE%86%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82~%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%94%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1_%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82_%28the_zone_diet%29

Της έστειλα E-mail και της έγραψα ότι, θα ήθελα να διαγράψεις τα δυσφημιστικά σχόλια από την ιστοσελίδα σου. Η απάντηση που έλαβα είναι η εξής:
Κε Δρακόπουλε, δε βλέπω καμιά δυσφήμηση στα όσα αναγράφονται στη σελίδα μου. Είστε ελεύθερος να έχετε τις απόψεις σας και να εφαρμόζετε και διαδίδετε τις διατροφικές αρχές που πιστεύετε. Από την άλλη, είμαι ελεύθερη να κάνω ακριβώς το ίδιο και να ακολουθώ τα όσα διδάχτηκα στο Πανεπιστήμιο. Ευτυχώς, ούτε εσείς ούτε εγώ ή κάποιος άλλος έχουμε δικαίωμα απαγόρευσης στην άποψη.
Π. Δρακόπουλος: Όχι κ. Βλάχου εδώ διαφωνώ δεν πρέπει να γράφεται ανακρίβειες, γιατί και εσύ είσαι ανενημέρωτη………………….

Στην ιστοσελίδα του Dietup για τη γυναίκα

Ο Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ, Msc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος έγραψε για τη Διατροφική Ζώνη:
Πιθανές βραχυπρόθεσμες παρενέργειες: κέτωση οργανισμού, ζαλάδες, αφυδάτωση, αδυναμία, αναπνευστικά προβλήματα, αύξηση αποβολής ασβεστίου. Πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες: επιβάρυνση νεφρικής λειτουργίας, έλλειψη βιταμινών, καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση.
http://www.dietup.gr/gynaika/diatrofi/3008.html

Στην εκπομπή του MEGA” Έχεις Μέσον” ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου Κύπριος διαιτολόγος είπε: η δίαιτα της Ζώνης (Διατροφική Ζώνη) ταλαιπωρεί τον κόσμο και τον φέρνει στα άκρα, δεν έχει να προσφέρει τίποτε στο σωστό χάσιμο κιλών, στην ασφαλή απώλεια βάρους και δεν είναι σωστή διατροφή.
Στην παράγραφο της έρευνας για την ενημέρωσή σας κ. Προδρόμου “Προηγούμενη δεκαετή έρευνα”, η οποία αναφέρεται στην παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων (το διατροφικό μοντέλο που πιστεύεις εσύ), και όλοι πλέον ξέρουμε ότι αυτή η διατροφή είναι η Μεσογειακή Διατροφή, και όπως αναφέρει  η έρευνα είναι πλέον το παλιό μοντέλο διατροφής το οποίο καλύτερα να μην το χρησιμοποιούμε για Παχυσαρκία και Διαβήτη. Κ. Προδρόμου, η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, της Διαβητικής Κλινικής Joslin, του Ιατρικού Κέντρου Tufts, της Ιατρικής Σχολής Tufts, και του Νοσοκομείου Βετεράνων Rogers William, σας δίνει την απάντηση για αυτά που κατηγορήσατε την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη.

Από τον Π. Δρακόπουλο
Στην παράγραφο της έρευνας «Προηγούμενη δεκαετή έρευνα», για την ενημέρωσή σας κύριοι διαιτολόγοι και ιατροί η οποία αναφέρεται στην παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων (το διατροφικό μοντέλο που πιστεύετε όλοι εσείς), και όλοι πλέον ξέρουμε ποια είναι αυτή η διατροφή η Μεσογειακή  Διατροφή έχει 55% υδατάνθρακες, είναι όμως πλέον το παλιό μοντέλο διατροφής το οποίο καλύτερα να μην το χρησιμοποιούμε για Παχυσαρκία και Διαβήτη όπως αναφέρει η έρευνα.
Κύριοι διαιτολόγοι και ιατροί, η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, της Διαβητικής Κλινικής Joslin, του Ιατρικού Κέντρου Tufts, της Ιατρικής Σχολής Tufts, και του Νοσοκομείου Βετεράνων Rogers William, σας διαψεύδει για όσα γράψατε για τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη. Κύριοι ένα δεν καταλαβαίνω, τόσα χρόνια γιατί γράψατε και είπατε τόσα ψέματα, ποιο το όφελος;
Αυτά για αυτούς που δυσφημίζουν τη Διατροφική Ζώνη, τους παραπέμπω στο καινούργιο άρθρο το οποίο τους διαψεύδει.
Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.0206

Ερώτηση: ξέρετε άλλη διατροφή που μπορεί να έχει τόσο άριστα αποτελέσματα;
Εάν ξέρετε θα σας παρακαλέσω να μου στείλετε E-mail: info@zone.com.gr και να την αναφέρεται. Εκ των προτέρων σας απαντώ καμία.
Τακτικά ακούτε ή διαβάζεται να κατηγορούν τη Διατροφική Ζώνη από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, οι κατηγορίες αυτές είναι από διατροφολόγους, διαιτολόγους και ιατρούς.
Τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να τους απαντήσω με αυτή την έρευνα και να αναφερθώ σε αυτά που είπαν.

Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.0206

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc