Μενού Κλείσιμο

Διατροφική Ζώνη και Απώλεια Λίπους

Dr. Barry Sears PhD και Έλεγχος Σωματικού Βάρους

 

Αντιφλεγμονώδης Διατροφή, Ωμέγα-3 και Παχυσαρκία
 Οι διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και ιατροί νομίζουν ότι εάν εφαρμόσουν στους Έλληνες το διατροφικό πρόγραμμα με 55% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνη και 30% λίπος τότε θα αποκτήσουν άριστη υγεία και θα έχουν  ένα όμορφο σώμα χωρίς λίπος. Τα αποτελέσματα όμως στον Ελληνικό πληθυσμό τους διαψεύδουν.
Μια απλή βόλτα στους δρόμους είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι Έλληνες είναι οι πρωταθλητές παχυσαρκίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) με τα Κρητικόπουλα από 13 έως 17 ετών να κατέχουν την πρώτη θέση παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2).
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες άντρες σε ποσοστό 77,5%, δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Μάλτα με 73,3% και η Τρίτη η Βρετανία με 67,8% (3).
Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να το αποδώσουμε απλά στη νωθρότητα και στην πολυφαγία. Μετά από πολλά χρόνια διερεύνησης του προβλήματος από τον Dr. Barry Sears Ph.D. πρόεδρο του Inflammation Research Foundation, η παχυσαρκία αναπτύσσετε λόγο της κρυφής φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο και όχι από νωθρότητα ή πολυφαγία.
Για να καταλάβετε αυτόν τον κανόνα κοιτάξτε γύρω σας τους ανθρώπους οι οποίοι διατηρούνται αδύνατοι, αν και καταναλώνουν πολλές θερμίδες και δεν γυμνάζονται  (δεν έχουν αναπτύξει κρυφή φλεγμονή). Η κρυφή φλεγμονή ευθύνεται όχι μόνο για την παχυσαρκία αλλά και για σχεδόν όλες τις ασθένειες (όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες και πολλές άλλες), αλλά η ασθένεια που θα αναπτύξουμε εξαρτάτε από την προδιάθεσή μας (γονίδιο) και έχει σύμμαχο τη λάθος ορμονική διατροφή.
Η κρυφή φλεγμονή μπορεί να είναι μια πάθηση που προκαλείται πρωτίστως από τις ριζικές αλλαγές που υπέστη η Ελληνική διατροφή μας τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η Απόλυτη Διατροφική Καταιγίδα (υπερβολικό άμυλο).
Αφού η κρυφή φλεγμονή δεν συνδέεται με πόνο πως ξέρετε αν έχετε υψηλά επίπεδα; Θυμηθείτε ότι η κινητήριος δύναμη της φλεγμονής είναι τα αυξημένα επίπεδα του τοξικού λίπους (φλεγμονώδους λίπους). Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τα επίπεδα της κρυφής φλεγμονής είναι να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις. Φυσικά αν έχετε ήδη χρόνια ασθένεια μπορείτε να είστε σίγουροι, όχι μόνο για το ότι έχετε κρυφή φλεγμονή αλλά και για το ότι την είχατε επί μακρόν.
Υπάρχει όμως και ένα ερωτηματολόγιο  που σας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σας, στο οποίο πρέπει να απαντήσετε προκειμένου να  καταλάβετε αν έχετε κρυφή φλεγμονή (4).

1. Υποφέρεται από παχυσαρκία;
2. Χρησιμοποιείται αντικαταθλιπτικά;
3. Χρησιμοποιείται φάρμακα χοληστερίνης;
4. Χρησιμοποιείται διουρητικά;
5. Υποφέρεται από χρόνια κούραση;
6. Υποφέρεται από έλλειψη συγκέντρωσης;
7. Έχετε επιθυμία για ζάχαρη και άμυλο;
8. Υποφέρεται από δυσκοιλιότητα;
9. Υποφέρετε από αϋπνίες;
10. Κοιμάστε περισσότερο από ότι χρειάζεται γιατί αισθάνεστε κούραση;
11. Έχετε αδυναμία ξυπνήματος;
12. Υποφέρετε από πονοκέφαλους;
13. Υποφέρετε από ξηροδερμία;
14. Έχετε πτώση μαλλιών ή λιπαρότητα;
15. Είναι τα νύχια σας εύθραυστα;
16. Παθαίνετε τακτικά κρυολογήματα;
17. Αισθάνεστε εξάντληση, ειδικά μετά την άσκηση;
18. Αισθάνεστε ότι κάτι έχετε αλλά δεν ξέρετε τι είναι;

Εάν απαντήσετε ναι σε περισσότερες από τρεις ερωτήσεις τότε έχετε ανεβασμένα επίπεδα κρυφής φλεγμονής. 
Εδώ είναι που επεμβαίνει η Αντιφλεγμονώδης και το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), θεραπεύουν την κρυφή φλεγμονή μέσα στο λιπώδη ιστό οπότε δεν συσσωρεύουμε περιττό τοξικό λίπος και έτσι έχουμε ωραίο σώμα και άριστη υγεία (5,6,7).
Όσες φορές έχει αναμετρηθεί η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή (Διατροφική Ζώνη) με άλλες διατροφές, η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή ανεδείχθη ανώτερη διατροφή (8,9,10,11).
Στη πρόσφατη έρευνα που έγινε στις 04/08/2011 από Έλληνες επιστήμονες για τους αιωνόβιους στην Ικαρία, ανεφέρθησαν τα εξής:
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας παίζει η διατροφή τους όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα ψάρια, ενώ σε ρόλο κομπάρσοι έρχονται το κρέας και το αλκοόλ. Ξέχασαν να αναφέρουν ότι αυτή είναι η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και όχι η Μεσογειακή διατροφή η οποία έχει πολλά δημητριακά (άμυλο) (12).
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διογένης (DiOGenes – Diet, Obesity & Gene) για παχυσαρκία, δείχνει ότι μια διατροφή παρόμοια με τη Διατροφική Ζώνη ήταν ανώτερη από όλες τις άλλες (13).

1. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/66498 
2. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Diogenes_Booklet06.pdf
3. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=54056&catID=14 
4. http://www.youtube.com/watch?v=wUGP0eGWOG0 
5. Pereira MA, Swain J, Goldfine AB, Rifai N, and Ludwig DS. “Effects of a low-glycemic-load diet on resting energy expenditure and heart disease risk factors during weight loss.” JAMA 292: 2482-2490 (2004)
6. Pittas AG, Roberts SB, Das SK, Gilhooly CH, Saltzman E, Golden J, Stark PC, and Greenberg AS. “The effects of the dietary glycemic load on type 2 diabetes risk factors during weight loss.” Obesity 14: 2200-2209 (2006)
7. Johnston CS, Tjonn SL, Swan PD, White A, Hutchins H, and Sears B. “Ketogenic low-carbohydrate diets have no metabolic advantage over nonketogenic low-carbohydrate diets.” Am J Clin Nutr 83: 1055-1061 (2006)
8. Skov AR, Toubro S, Ronn B, Holm L, and Astrup A. “Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity.” Int J Obes Relat Metab Disord 23: 528-536 (1999)
9. Layman DK, Boileau RA, Erickson DJ, Painter JE, Shiue H, Sather C, and Christou DD. “A reduced ratio of dietary carbohydrate to protein improves body composition and blood lipid profiles during weight loss in adult women.” J Nutr 133: 411-417 (2003)
10. Fontani G, Corradeschi F, Felici A, Alfatti F, Bugarini R, Fiaschi AI, Cerretani D, Montorfano G, Rizzo AM, and Berra B. “Blood profiles, body fat and mood state in healthy subjects on different diets supplemented with omega-3 polyunsaturated fatty acids.” Eur J Clin Invest 35: 499-507 (2005)
11. Layman DK, Evans EM, Erickson D, Seyler J, Weber J, Bagshaw D, Griel A, Psota T, and Kris-Etherton P. “A moderate-protein diet produces sustained weight loss and long-term changes in body composition and blood lipids in obese adults.” J Nutr 139: 514-521 (2009)
12. http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=413958 
13. http://www.zone.com.gr/

Από τον Δρ. Π. Δρακόπουλο DHSc: Τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη έπρεπε να διδάσκονται οι διαιτολόγοι στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc