Μενού Κλείσιμο

Νέο Μοντέλο Διατροφής για Διαβήτη Τύπου ΙΙ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ΤΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ JOSLIN,
ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TUFTS, ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ TUFTS, ΚΑΙ ΤΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ROGERS WILLIAM ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ, ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2
ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

 

ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Osama Hamdy, M.D., Ph.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Ann Goebel-Fabbri, Ph.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Catherine Carver, ANP, CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Gillian Arathuzik, R.D., CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Jacqueline Shahar, RCEP, CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Roberta Capelson, ANP Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Joan Beaton Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Stacey O’Donnell, R.N., CDE Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Nuha Elsayed, M.D. Tufts Medical Center, Tufts Medical School, Boston, MA
Joanna Mitri, M.D. Roger Williams Veteran Hospital, Providence, RI
Voula Mentzelopoulos, M.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Martin J. Abrahamson, M.D. Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston, MA
Tufts Medical Center, Tufts Medical School, Boston, MA
Rogers William Veteran Hospital, Providence, RI

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων Αμερικανών, και πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2.
Τα στοιχεία από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1999–2002, δείχνουν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων Αμερικανών διαβητικών, υπερβαίνει το 85%. Σε προηγούμενη αναφορά, δείξαμε ότι η μέτρια μείωση βάρους, της -κατά προσέγγισης- τάξεως του 7% για ένα διάστημα έξι μηνών, μέσω του θερμιδικού περιορισμού και της αυξημένης σωματικής άσκησης, βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη λειτουργία του ενδοθηλίου, και πολλούς δείκτες για τη φλεγμονή και για την πηκτικότητα του αίματος σε παχύσαρκους ασθενείς, πάσχοντες ή μη από διαβήτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, της Διαβητικής Κλινικής Joslin, του Ιατρικού Κέντρου Tufts, της Ιατρικής Σχολής Tufts, και του Νοσοκομείου Βετεράνων Rogers William, ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα για διαβήτη και απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων, που εφάρμοσαν σε παχύσαρκους και διαβητικούς ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2». Οι ερευνητές εφάρμοσαν πρόγραμμα 12 εβδομάδων, το οποίο είχε την επωνυμία «Why Wait» με επικεφαλής τον ερευνητή Dr. Osama Hamdy M.D., Ph.D. και παρουσίασαν τα πρόσφατα ευρήματά τους στο πλαίσιο των ετήσιων επιστημονικών συνέδριων της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 85 ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2» που είχαν μέσον όρο ηλικίας 54 χρόνια και με σχετική διάγνωση διαβήτη περίπου 10 χρόνια.

Εντατικός έλεγχος για την ρύθμιση/προσαρμογή των διαβητικών φαρμάκων
Από όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να ελέγξουν τη γλυκόζη του αίματος τουλάχιστον 4 – 6 φορές την ημέρα (πριν από κάθε γεύμα, πριν και μετά την άσκηση και την ώρα του ύπνου) με τη χρήση μετρητή γλυκόζης με
μνήμη. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνταν ινσουλίνη, ενθαρρύνθηκαν να ελέγχουν τη γλυκόζη του αίματός τους δυο ώρες μετά από κάθε γεύμα. Στην αρχή κάθε εβδομαδιαίας συνεδρίας γίνονταν εξετάσεις, οι τιμές των οποίων καταχωρούνταν σε ηλεκτρονικό σύστημα. Αναλόγως με το εβδομαδιαίο πρότυπο γλυκόζης του αίματος, τα φάρμακα προσαρμόζονταν από νοσοκόμα ειδικευμένη στην αντιμετώπιση του διαβήτη και από πιστοποιημένο εκπαιδευτή για τον διαβήτη. Η στενή παρακολούθηση της γλυκόζης του
αίματος, συνέβαλε στην έγκαιρη προσαρμογή των φαρμάκων, καθώς μειωνόταν το βάρος. Οι ασθενείς εξετάζονταν ιατρικά για 30 λεπτά την 4η και την 8η εβδομάδα από νοσοκόμο και την 12η εβδομάδα από Διαβητολόγο.

Άσκηση σε κάθε ηλικία
Μαζί με του διατροφικό πρόγραμμα διδάσκουμε τους ασθενείς πώς να ασκούνται είπε ο Dr. Hamdy και βεβαιωνόμαστε ότι οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για την ηλικία του κάθε ατόμου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο
Dr. Hamdy πρόσθεσε ότι ο βασικός λόγος που οι ασθενείς ξανακερδίζουν βάρος είναι γιατί ελαττώνουν τη λήψη πρωτεϊνών και δεν ασκούνται επαρκώς. Το βάρος που κερδίζουν είναι κυρίως λίπος και κοιλιακό λίπος.
Υπάρχει επίσης οικονομικό όφελος. «Η μείωση βάρους οδηγεί και σε περιορισμό της ανάγκης για φάρμακα. Διαπιστώσαμε 65% μείωση σε ιατρικές δαπάνες ή περίπου 560 δολάρια ετησίως ανά ασθενή, έτσι οι ασθενείς
νιώθουν καλύτερα για ακόμα ένα λόγο»…

Διαμόρφωση εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος
Όλοι οι συμμετέχοντες εξετάζονταν από διατροφολόγο. Η αξιολόγηση περιλάμβανε τη λήψη διατροφικού ιστορικού, την καταγραφή των γευμάτων του ασθενούς στη διάρκεια του 24ώρου, την καταγραφή της πορείας των προσπαθειών που είχε κάνει παρελθοντικά ο ασθενής για να ρυθμίσει το βάρος του, όπως και την αξιολόγηση πιθανών ανησυχιών ή προβλημάτων που δυσχέραιναν την τήρηση του εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος.
Βάση της ποσότητας των θερμίδων που είχαν προσληφθεί το τελευταίο 24ώρο, κάθε συμμετέχων λάμβανε ένα διατροφικό πρόγραμμα με μια μείωση 500-θερμίδων στρεφόμενη στο πλησιέστερο επίπεδο θερμίδων των 1200, 1500 ή 1800 θερμίδων. Χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, οι περισσότεροι άνδρες ξεκινούσαν με ένα διατροφικό πρόγραμμα 1800 θερμίδων και οι περισσότερες γυναίκες με ένα διατροφικό πρόγραμμα 1500 θερμίδων.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) μειώθηκε
σημαντικά από 6.0 σε 4.2 mg/L. Τέτοιου είδους αλλαγή στα επίπεδα CRP στον ορό του αίματος, δείχνουν μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πρωτεΐνες και νεφρά
Παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στον λόγο ουρικού λευκώματος/κρεατινίνης. Αυτή η σημαντική βελτίωση, διατηρήθηκε και μετά από την πάροδο ενός χρόνου. Τέτοια βελτίωση μπορεί να αποδοθεί στη μείωση της μέσης, και της πίεσης του αίματος, η οποία συνοδεύει συνήθως την απώλεια του βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η μακροχρόνια βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, μετά από απώλεια βάρους, μπορεί να μην συσχετίζεται με τη βελτίωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, παρά αποδίδεται στη μείωση του ΔΜΣ και στη βελτίωση άλλων μεταβολικών παραγόντων που σχετίζονται με το βάρος. Αυτή η διατροφική φόρμουλα, έχει δείξει ότι βελτιώνει την νεφρική λειτουργία σε ασθενείς με διαβητική νεφροπάθεια. Έχει δειχτεί ότι οι μέτριες αλλαγές στην πρόσληψη διατροφικής πρωτεΐνης προκαλεί προσαρμόσιμες μεταβολές στο νεφρικό μέγεθος και στη λειτουργία, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, ενώ η αύξηση των πρωτεϊνικών θερμίδων στο 30%, συσχετίστηκε με σημαντική μείωση στην 24ωρη μέτρηση γλυκόζης και στην επί της % μέτρηση στην αιμογλοβίνη A1c, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους ή τον λόγο υδατάνθρακα προς λίπος. Σε τυχαιοποημένη κλινική έρευνα που διήρκεσε ένα χρόνο, η διατροφή υψηλής πρωτεΐνης για την απώλεια βάρους, βρέθηκε να έχει πιο ευνοϊκό προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου, από ό,τι η χαμηλή σε πρωτεΐνη διατροφή με παρόμοια μείωση βάρους στα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ 
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χοληστερίνη 165 mg/dL 144 mg/dL
LDL (κακή χοληστερίνη) 100 mg/dL 86 mg/dL
HDL (καλή χοληστερίνη) 42 mg/dL 42 mg/dL
Τριγλυκερίδια 138 mg/dL 99 mg/dL
HbAc1 (γλυκοζ. αιμοσφαιρίνη) 7.26 6.37
CRP (δείκτης φλεγμονών) 6.0 mg/L 4.2 mg/L

ΠΙΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συστολική πίεση 12.8 mmHg 12.2 mmHg
Διαστολική πίεση 7.5 mmHg 7.2 mmHg

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΕΦΡΑ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Λόγος Ουρικό λεύκωμα/Κρεατινίνης – 29.4 μg/mg – 20.16 μg/mg
Κρεατινίνη ορού – 0.92 mg/dL – 0.90 mg/dL

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΚΩΤΙ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
AST – 24.10 IU/L – 21.98 IU/L
ALT – 27.88 IU/L – 21.68 IU/L

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σωματική μάζα (κιλά) 108 κιλά 99 κιλά
Δείκτης Μάζας Σώματος 38.4 35
Ποσοστό Σωματικού Λίπους 43% 39%
Περίμετρος Μέσης 120 εκατοστά 110 εκατοστά
Μυϊκή Μάζα 61 κιλά 62 κιλά
Λιπώδη Μάζα 47 κιλά 39 κιλά

Προηγούμενη δεκαετή έρευνα
Κατά τη προηγούμενη δεκαετή έρευνα για θεραπείας του διαβήτη, οι συμμετέχοντες στην Προοδευτική Έρευνα για τον Διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου, απέκτησαν βάρος, ειδικά οι ασθενείς που λάμβαναν ινσουλίνη.
Επιπλέον, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν καλύπτουν φάρμακα ή προγράμματα απώλειας βάρους, οι γιατροί συχνά, βλέπουν αυτές τις επιλογές ως μη πρακτικές και δαπανηρές. Επιπρόσθετο πρόβλημα για τους διαβητικούς είναι η παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων (που κυμαίνεται στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων), η μειωμένη ικανότητα άσκησης και η απουσία υποστήριξης και κινήτρων για την απώλεια βάρους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί συμβάλλουν ώστε να διαμορφώνεται αρνητική άποψη σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνια την όποια απώλεια βάρους οι διαβητικοί ασθενείς.

Καινούργιο Διατροφικό Μοντέλο
Μετά από αυτά τα άριστα αποτελέσματα θα πρέπει να διερωτηθείτε πιο ήταν το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν οι ασθενείς. Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν οι ασθενείς είναι το καινούργιο μοντέλο
διατροφής για Παχύσαρκους, Προδιαβητικούς, αυτούς που έχουν ρίσκο να αναπτύξουν Διαβήτη τύπου 2 και Διαβητικούς τύπου 2: 40% των ημερήσιων θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες όχι λιγότερους από 130 g/d, το 30% από πρωτεΐνη για να ελαχιστοποιήσουμε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους και το 30% από λιπαρά (τα υδρογονοποιημένα λιπαρά αποκλείονταν εξολοκλήρου, ενώ τα κορεσμένα λιπαρά μειώνονταν στο 10% ή ακόμη και στο 7% στους ασθενείς με αυξημένη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (> 100mg/dL).

Επίλογος
Το διατροφικό πρόγραμμα που εφάρμοσαν το Πανεπιστημίο Χάρβαρντ, η Διαβητική Κλινική Joslin, το Ιατρικό Κέντρο Tufts, η Ιατρική Σχολή Tufts, και το Νοσοκομείο Βετεράνων Rogers William, είναι βασικά το μοντέλο της Διατροφικής Ζώνης, 40% των ημερήσιων θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες όχι λιγότερους από 130 g/d, το 30% από πρωτεΐνη για να ελαχιστοποιήσουμε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους και το 30% από λιπαρά, μόνο ελαιόλαδο.

Από τον Π. Δρακόπουλο
Στην παράγραφο της έρευνας «Προηγούμενη δεκαετή έρευνα», για την ενημέρωσή σας κύριοι διαιτολόγοι και ιατροί η οποία αναφέρεται στην παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων (το διατροφικό μοντέλο που πιστεύετε όλοι εσείς), και όλοι πλέον ξέρουμε ποια είναι αυτή η διατροφή ………………., είναι πλέον το παλιό μοντέλο διατροφής το οποίο καλύτερα να μην το χρησιμοποιούμε για Παχυσαρκία και Διαβήτη όπως αναφέρει η έρευνα.
Κύριοι διαιτολόγοι και ιατροί, η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, της Διαβητικής Κλινικής Joslin, του Ιατρικού Κέντρου Tufts, της Ιατρικής Σχολής Tufts, και του Νοσοκομείου Βετεράνων Rogers William, σας διαψεύδει για όσα γράψατε για τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη. Κύριοι ένα δεν καταλαβαίνω, τόσα χρόνια γιατί γράψατε και είπατε τόσα ψέματα, ποιο το όφελος;
Αυτά για αυτούς που δυσφημίζουν τη Διατροφική Ζώνη, τους παραπέμπω στο καινούργιο άρθρο το οποίο τους διαψεύδει.
Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.0206

Ερώτηση: ξέρετε άλλη διατροφή που μπορεί να έχει τόσο άριστα αποτελέσματα;
Εάν ξέρετε θα σας παρακαλέσω να μου στείλετε E-mail: info@zone.com.gr και να την αναφέρεται. Εκ των προτέρων σας απαντώ καμία.
Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.0206

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc