Μενού Κλείσιμο

Διατροφική Ζώνη ή Μεσογειακή Διατροφή

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ;

Μεσογειακή διατροφή και γλυκαιμικό φορτίο σε σχέση με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2: αποτελέσματα από την Eλληνική κοορτή του πληθυσμού διερεύνησης για την Ευρωπαϊκή Έρευνα Προοπτικής για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC)

M. Rossi : F. Turati : C. La Vecchia
Department of Epidemiology, IRCCS—Istituto di Ricerche
Farmacologiche Mario Negri, via La Masa, 19, 20156 Milan, Italy
e-mail: lavecchia@marionegri.it
M. Rossi : C. La Vecchia
Department of Clinical Sciences and Community Health,
Università degli Studi di Milano, Milan, Italy
P. Lagiou : D. Trichopoulos
Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health,
Boston, MA, USA
P. Lagiou : A. Trichopoulou
Department of Hygiene, Epidemiology and Medical Statistics,
School of Medicine, University of Athens, Athens, Greece
L. S. Augustin
Department of Nutritional Sciences, Faculty of Medicine,
University of Toronto, Toronto, ON, Canada

Η έρευνα αυτή ελήφθη στις 26 Μαρτίου, έγινε αποδεκτή στις 9 Ιουλίου 2013, διήρκεσε 11½ χρόνια και συμμετείχαν 22.295 άτομα (άνδρες και γυναίκες).

Πληθυσμός Μελέτης: Συνολικά 28,572 συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα «στρατολογήθηκαν» από το 1994 ως 1999 ως μέρος της ελληνικής συνιστώσας της μελέτης EPIC. Η EPIC είναι μία μελέτη κοορτής που διερευνά το ρόλο των βιολογικών, διατροφικών,  των συνηθειών τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων στην αιτιολογία του καρκίνου κι άλλων χρόνιων ασθενειών. Η έρευνα πραγματοποιείται σε 23 ερευνητικά κέντρα σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Όλες οι διαδικασίες είναι σύμφωνες με τη Διακήρυξη του Ελσίνκι, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν συναινέσει γραπτώς, και το πρωτόκολλο της μελέτης εγκρίθηκε από τις επιτροπές ηθικής τόσο στο Διεθνή  Οργανισμό για την Έρευνα ενάντια στον Καρκίνο (IARC) όσο και στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Έβδομο Πλαίσιο Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FP7/ 2007-2013) υπό το πρόγραμμα CHANCES, υπ’ αριθμόν HEALTH– F3-2010-242244. Η εργασία των CLV, MR και FT υποστηρίχτηκε μερικώς  από την Ιταλική Ένωση για την Έρευνα κατά του Καρκίνου (AIRC), Μιλάνο, Ιταλία.  (grant no.10068).
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα και η παρακολούθηση: Από την αρχική ομάδα των 28.572 συμμετεχόντων, 1.027 αποκλείστηκαν επειδή δεν μπορούσαν να εντοπιστούν ή δεν ανταποκρίνονταν κατά τη παρακολούθηση, 2.302 εξαιτίας παρουσίας διαβήτη κατά την εγγραφή και 2,604 εξαιτίας παρουσίας καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικού. Επιπλέον 344 συμμετέχοντες αποκλείστηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις τιμές των διατροφικών μεταβλητών. Το τελικό δείγμα αυτής της ανάλυσης αποτελείτο από 22,295 άτομα.

Εδώ μιλάμε για έρευνα με απίστευτη συμμετοχή η οποία ήταν πολύχρονη. Τέτοιες έρευνες είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν, γι’ αυτό μπράβο στους ερευνητές.

Διαβάζοντας αυτή την έρευνα για την μεσογειακή διατροφή, το γλυκαιμικό φορτίο και τον Διαβήτη είπα ΜΠΡΑΒΟ. Άσχετα με τα πιστεύω μου για την διατροφή, μία έρευνα όταν έχει άριστα αποτελέσματα μου κινεί το ενδιαφέρον και την εξετάζω επιμελώς. Όπως ξέρουμε ο διαβήτης και η παχυσαρκία είναι οι πανδημίες του πλανήτη. Για τους αναγνώστες της ιστοσελίδας της μου πρέπει να κάνω μία διευκρίνιση.

Μεσογειακή Διατροφή θα πει όταν τα μακροθρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αναλογία της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε : 55% υδατάνθρακες – 15% πρωτεΐνες – 30% λιπαρά (5% διαφορά μακροθρεπτικών συστατικών είναι εντάξει) δηλαδή 50% υδατάνθρακες αντί 55%.
Διατροφική Ζώνη θα πει όταν τα μακροθρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε αναλογία της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε: 40% υδατάνθρακες – 30% πρωτεΐνες – 30% λιπαρά (5% διαφορά μακροθρεπτικών συστατικών είναι εντάξει) δηλαδή 35% υδατάνθρακες αντί 40%.
Μετά από αυτή τη διευκρίνιση διαβάζοντας προσεκτικά την έρευνα, διαπίστωσα ότι η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών είναι της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης και όχι της Μεσογειακής διατροφής. Απόρησα και ξαναδιάβασα προσεκτικά την έρευνα αλλά και πάλι τα ίδια, η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών είναι της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης και όχι της Μεσογειακής διατροφής.

Διεξήγαγαν  λοιπόν μία έρευνα για να αναδείξουν τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφή με αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης.
Αρά η έρευνα ήταν η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και όχι η Μεσογειακή διατροφή.
Για να το καταλάβετε καλύτερα θα αναλύσω τα νούμερα της έρευνας.
Στην σελίδα 3 της έρευνα και στον Πίνακα 1 αναγράφονται τα (kj/ημέρα) που κατανάλωναν και από τα (kj/ημέρα) πόσα (kj/ημέρα)  ήταν οι υδατάνθρακες. Θα σας τα γράψω ανά περίπτωση, έχει 8 περιπτώσεις.

Οι πρώτες τέσσερις περιπτώσεις.
Πρόσληψη συνολικής ενέργειας (kj/ημέρα)
1)    7,681 (6,295–9,308)
2)    8,308 (6,693–10,196)
3)    8,741 (7,117–10,850)
4)     9,484 (7,897–11,386)

Πρόσληψη συνολικής ενέργειας υδατανθράκων (kj/ημέρα) 
1)    2,840 (2,334–3,421)
2)    3,082 (2,539–3,755)
3)    3,285 (2,705–3,984)
4)    3,577 (2,995–4,303)
Το ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης των υδατανθράκων που χρησιμοποιούν στην έρευνα για τις 4ης πρώτες περιπτώσεις είναι από 35% έως 40% δηλαδή Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και όχι Μεσογειακή διατροφή 50 έως 55%.
Ας πάρουμε λοιπόν τον αριθμό 4. Αναφέρετε στην έρευνα ότι η πρόσληψη της ημερήσιας διατροφής είναι 9,484  (kj/ημέρα)  και οι 3,577  (kj/ημέρα) είναι οι υδατάνθρακες. Άρα η ημερήσια πρόσληψη για τους υδατάνθρακες είναι 37.7% και αντιπροσωπεύει τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και όχι Μεσογειακή διατροφή.  

  Οι δεύτερες τέσσερις περιπτώσεις. 
 Πρόσληψη συνολικής ενέργειας (kj/ημέρα)   
1)    6,295 (5,343–7,388)
2)    7,764 (6,801–8,982)
3)     9,014 (7,958–10,336)
4)    11,254 (9,777–13,148)

Πρόσληψη συνολικής ενέργειας υδατανθράκων (kj/ημέρα) 
1)    2,245 (1,976–2,507)
2)    2,883 (2,655–3,171)
3)    3,425 (3,149–3,776)
4)    4,406 (3,935–4,982)
Το ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης των υδατανθράκων που χρησιμοποιούν στην έρευνα είναι από 35% έως 40% δηλαδή Διατροφική Ζώνη και όχι Μεσογειακή διατροφή 50 έως 55%.
Ας πάρουμε λοιπόν τον αριθμό 4. Αναφέρετε στην έρευνα ότι η πρόσληψη της ημερήσιας διατροφής είναι 11,254  (kj/ημέρα)  και οι 3,577  (kj/ημέρα) είναι οι υδατάνθρακες. Άρα η πρόσληψη για τους υδατάνθρακες είναι 39.1% και αντιπροσωπεύει τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και όχι Μεσογειακή διατροφή.

Σκεφτείτε λοιπόν, γίνεται μία έρευνα, ονομάζεται Μεσογειακή διατροφή, αλλά, αντί αυτή να  χρησιμοποιεί με τα ποσοστά των υδατανθράκων 50 έως 55% της Μεσογειακής διατροφής χρησιμοποιεί τα ποσοστά της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης από 35 έως 40%, και όμως την ονομάζουν Μεσογειακή διατροφή.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής.

Γιατί ακούμε τόσα για την Μεσογειακή διατροφή και όταν πρόκειται για πολύχρονη έρευνα να μην χρησιμοποιούν τα ποσοστά της (55/15/30), αλλά να χρησιμοποιούν τα ποσοστά της Διατροφικής Ζώνης  (40/30/30)  για να έχουν επιτυχία;

Τώρα έρχομαι στη Διατροφική Ζώνη την επαναστατική διατροφή η οποία έχει μέτριο γλυκαιμικό φορτίο γεύματος.
Την Διατροφική Ζώνη έφερα εγώ στην Ελλάδα το 2001 και στην Κύπρο το 2007. Η Διατροφική Ζώνη θα είναι πάντα η ανώτερη διατροφή για την ρύθμιση των φλεγμονών όπως (παχυσαρκία, διαβήτης και άλλων), γι’ αυτό και ο  εφευρέτης της Dr. Barry Sears Ph.D. την ονόμασε Αντιφλεγμονώδη διατροφή (1).

Ερ.: Με ποια διατροφή το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ρυθμίζει τον Διαβήτη τύπου 2;
Απ.: Με την Διατροφική Ζώνη φυσικά (2) (3).

Για αναζήτηση της έρευνας

https://www.semanticscholar.org/paper/Mediterranean-diet-and-glycaemic-load-in-relation-2-Rossi-Turati/6a01d6aa91cc54f3c663b029c636b9676945d594
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130815203715.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Mediterranean+diet+and+glycaemic+load+in+relation
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-013-3013-y

Αναφορές

1. http://www.hindawi.com/journals/jobes/2011/431985/
2. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/06/2008_274673
3. https://zone.com.gr/episthmonikh-tekmhriwsh/neo-montelo-diatrofhs/

Όσοι διαβάσουν το άρθρο και έχουν αντίθετη άποψη περιμένω τα σχόλιά τους στο E-mail: info@zone.com.gr

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc