Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.
Τα ποσοστά του Διαβήτη τύπου ΙΙ αυξάνονται και στην πραγματικότητα θεωρείται πλέον (επιδημία) στην ιατρική κοινότητα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει:
Ο διαβήτης είναι μια κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαταραχών του νευρικού συστήματος και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.
Στην Αμερική το κόστος του διαβήτη ανέρχεται σε 327 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Ρύθμιση του Προδιαβήτη/Διαβήτη με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής. Η παγκόσμια Ημέρα για το διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και η εξάπλωση του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.
Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ αντιπροσωπεύει το 12% των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από ό, τι προέκυψε από τις προηγούμενες έρευνες, καθιστώντας τον το 2017 την 3η (τρίτη) κύρια αιτία θανάτου μετά από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και της Βοστώνης που δημοσίευσε το PLOS ONE (2) (3).
Η Κίνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Διαβήτη τύπου ΙΙ (4)
Η Έρευνα έγινε από:
1.Τα Τμήματα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Tennessee, Κέντρο Επιστημών Υγείας, Memphis, Tennessee, Αμερική
2.Τα Τμήματα της Προληπτικής Ιατρικής, Πανεπιστημίου του Tennessee, Κέντρο Επιστημών Υγείας, Memphis, Tennessee, Αμερική
Υποχώρηση του προδιαβήτη με φυσιολογική ανοχή γλυκόζης σε παχύσαρκους ενήλικες με δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης HP έναντι δίαιτας υψηλής σε υδατάνθρακες HC: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή
Συντάκτης και Συνεργάτες
Η Αλληλογραφία στον Dr. Frankie B. Stentz; fstentz@uthsc.edu
Ελήφθη 30 Απριλίου 2016
Αναθεωρήθηκε 19 Αυγούστου 2016
Έγινε δεκτό 16 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσιεύθηκε 26 Οκτωβρίου 2016
Η Ρύθμιση του Προδιαβήτη με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (40/30/30) (1)
Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Αντιφλεγμονώδη Διατροφή: 40/30/30 θα πει ότι το γεύμα μας αποτελείται από 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά.
Μεσογειακή Διατροφή: 55/15/30 θα πει ότι το γεύμα μας αποτελείται από 55% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνες και 15% λιπαρά.
Η διατροφή αυξημένης ποσότητας υδατανθράκων 55% δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας όπως δείχνουν πλέον οι έρευνες. Η ποσότητα των υδατανθράκων που καλυτερεύει 100% την υγεία μας είναι το 40% στο γεύμα μας, όπως το διαβεβαιώνει και η έρευνα. Όσο εξελίσσετε η επιστήμη της διατροφής, φεύγει το διατροφικό μοντέλο 55/15/30 και πηγαίνει προ το διατροφικό μοντέλο 40/30/30.
Τι επίδραση έχουν οι διαφορετικές διατροφές στην υγεία των ατόμων για την απαλλαγή από τον προ-διαβήτη, την απώλεια βάρους, την αντίσταση ινσουλίνης, των φλεγμονωδών κυτοκινών και καρδιαγγειακών παραγόντων κίνδυνου (1)
Η έρευνα αυτή έγινε στην Αμερική γιατί τα προ-διαβητικά άτομα είναι 86 εκατομμύρια. Η έρευνα ξεκίνησε με 233 άτομα το οποία εξετάστηκαν από το τηλέφωνο, τα 178 υπέγραψαν το έντυπο συγκατάθεσης και εκλέχθηκαν. Τριάντα οκτώ 38 όμως από τα 178 πληρούσαν όλα τα κριτήρια για την ένταξή τους στην έρευνα. Στην διατροφή HP (40/30/30) επήραν 20 άτομα και στην διατροφή HC (55/15/30) 18 άτομα για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Τελικά μετά από εξονυχιστικές εξετάσεις τα άτομα που πληρούσαν τις προϋπόθεσης για την έρευνα ήταν 12 HP και 12 HC διατροφές.
Στόχος της έρευνας ήταν η επαναφορά του προ-διαβήτη σε φυσιολογικά επίπεδα. Υπήρχε όμως μια σημαντική ανησυχία στους ερευνητές για την υγεία των συμμετεχόντων γιατί είχε γίνει μία έρευνα στο παρελθόν η οποία είχε μικρή επιτυχία. Ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση της ύφεσης του προ-διαβήτη, με διατροφή υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (HP) έναντι διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (HC) και τις επιδράσεις στις μεταβολικές παραμέτρους της λιπώδους και της μυϊκής μάζας σώματος στα προ-διαβητικά, παχύσαρκα άτομα μετά από 6 μήνες διατροφικής παρέμβασης
Ο σχεδιασμός της έρευνας και της μεθόδου.
Προσλήφθηκαν και τυχαιοποιήθηκαν 24 γυναίκες και άνδρες με προ-διαβήτη όπου μπήκαν σε διατροφή είτε σε ΗΡ (40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπος) ή σε HC (55% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνη και 30% λίπος) για 6 μήνες σε αυτή την τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη. Όλα τα γεύματα παρέχονταν στα άτομα για 6 μήνες με ημερήσιο μενού τροφίμων σε HP ή HC συμμόρφωση με εβδομαδιαία μέτρηση βάρους. Κατά την έναρξη και μετά από 6 μήνες εκτελέστηκαν μετρήσεις γλυκόζης και ινσουλίνης και σαρώσεις διπλής ενέργειας απορροφησιομετρίας ακτινών Χ (DEXA).
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα μετά από 6 μήνες για τη διατροφή της ομάδας σε δίαιτα HP (40/30/30) η υγεία των συμμετεχόντων είχε καλυτέρευση 100% και απαλλάχτηκαν από το προ-διαβητικό στάδιο, ενώ με την δίαιτα HC (55/15/30) η υγεία των συμμετεχόντων είχε καλυτέρευση μόνο 33%. Η ομάδα της δίαιτας HP παρουσίασε 100% σημαντικότερη βελτίωση στην ευαισθησία της ινσουλίνης, στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες, στο οξειδωτικό στρες, στην αυξημένη επί τοις % εκατό άλυπης μάζας σώματος (μυϊκός ιστός) σε σύγκριση με τη δίαιτα HC που παρουσίασε βελτίωση μόνο 33,3%, στους 6 μήνες.
Συμπεράσματα
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη διατροφικής παρέμβασης, με στόχο την καλύτερη γνώση, που αναφέρεται η 100% διαγραφή του προ-διαβήτη με δίαιτα HP και σημαντική βελτίωση στις μεταβολικές παραμέτρους και στις αντιφλεγμονώδ
εις επιδράσεις σε σύγκριση με μια δίαιτα HC στους 6 μήνες.
Από τον Π . Δρακόπουλο
Στον Πίνακα 1 θα δείτε ότι:
Όσοι ακολούθησαν την HC 55/15/30 έχασαν περισσότερο βάρος 11.3 κιλά έναντι 9.8 κιλά με HP 40/30/30, αλλά αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Όσοι έκαναν την διατροφή HC 55/15/30 έχασαν περισσότερο βάρος γιατί έχασαν πολύ μυϊκό ιστό γι΄ αυτό στην ζυγαριά φαίνεται ότι έχασαν περισσότερο βάρος.
Πίνακας 3
Στον Πίνακα 3 θα δείτε ότι:
Με την HC 55/15/30 έχασαν -3.55% βάρος αλλά τα -3.02% κιλά ήταν μυϊκός ιστός.
Με την HP 40/30/30 έχασαν -2.49% βάρος αλλά αύξησαν +2.55% το μυϊκό τους ιστό
Άρα στην πραγματικότητα όσοι έκανα την HP 40/30/30 έχασαν διπλάσιο λίπος από αυτούς που έκαναν την HC 55/15/30, αλλά δεν φαίνεται στην Ζυγαριά διότι με την HP έχουμε αύξηση μυϊκού ιστού.
Αυτό και εάν είναι είδηση, με την HP διατροφή έχουμε επίσης αναγέννηση σώματος και αύξηση μυϊκού ιστού.
Η επίδραση της διατροφής στην υγεία των ατόμων για τη απαλλαγή του προ-διαβήτη, απώλεια βάρους, την αντίσταση ινσουλίνης, φλεγμονωδών κυτοκινών και καρδιαγγειακών παραγόντων κίνδυνου, όσοι έκαναν την HP είχαν 100% καλυτέρευση, ενώ στην HC μόνο 33,3%.
Για αναζήτηση των ερευνών
1. http://drc.bmj.com/content/4/1/e000258.full
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170125145848.htm
3. https://www.healthreportaz.gr/19649/nea-meleti-triti-etia-thanatou-o-diavitis/
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
Ένα νέο Μοντέλο Διατροφής για Παχύσαρκους και Διαβητικούς τύπου ΙΙ.
Διατροφή σαν Φάρμακο κατά της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη τύπου ΙΙ
Η σελίδα 5 της έρευνας αναφέρει:
Προηγούμενη δεκαετή έρευνα
Κατά τη προηγούμενη δεκαετή έρευνα για θεραπείας του διαβήτη, οι συμμετέχοντες στην Προοδευτική Έρευνα για τον Διαβήτη του Ηνωμένου Βασιλείου, απέκτησαν βάρος, ειδικά οι ασθενείς που λάμβαναν ινσουλίνη.
Επιπλέον, δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν καλύπτουν φάρμακα ή προγράμματα απώλειας βάρους, οι γιατροί συχνά, βλέπουν αυτές τις επιλογές ως μη πρακτικές και δαπανηρές. Επιπρόσθετο πρόβλημα για τους διαβητικούς είναι η παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων (που κυμαίνεται στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων – Μεσογειακή Διατροφή), η μειωμένη ικανότητα άσκησης και η απουσία υποστήριξης και κινήτρων για την απώλεια βάρους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί συμβάλλουν ώστε να διαμορφώνεται αρνητική άποψη σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνια την όποια απώλεια βάρους οι διαβητικοί ασθενείς.
Η σελίδα 6 της έρευνας αναφέρει:
Δομημένη διατροφική παρέμβαση
Τα προγράμματα γεύματος αναπτύχθηκαν σύμφωνα με τις Οδηγίες Διατροφής της Κλινικής Joslin του πανεπιστήμιου Χάρβαρντ για παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη για διατροφή γεύματος να αποτελείται από:
40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων από υδατάνθρακες, με συνολική ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 130 g / d
30% από πρωτεΐνες (για να ελαχιστοποιήστε την απώλεια μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της μείωσης βάρους)
30% από το λιπαρά
Για αναζήτηση της έρευνας:
http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.0206
Η Ελληνική Εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει για την προηγούμενη έρευνα:
Δίαιτα – φάρμακο κατά του διαβήτη
Για αναζήτηση του άρθρου
https://www.kathimerini.gr/world/326366/diaita-farmako-kata-toy-diaviti/
Η Κίνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Διαβήτη τύπου II
Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc