Μενού Κλείσιμο

Αντιγήρανση, Ευεξία και Άριστη Υγεία

Ακούμε πολλά για την εξατομικευμένη ιατρική, και λιγότερα για εξατομικευμένη διατροφή. Η Διατροφική Ζώνη ξέρει τη διαφορά, και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να αποδώσετε καλύτερα.
Ένας ορισμός που έχω διαβάσει για την εξατομικευμένη ιατρική είναι: “Η πρακτική της ιατρικής που χρησιμοποιεί το γενετικό προφίλ ενός ατόμου για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται όσον αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου. Η γνώση του γενετικού προφίλ ενός ασθενούς μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέξουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή τη θεραπεία και να τις διαχειριστούν χρησιμοποιώντας τη σωστή δόση ή σχήμα. ”
Τυμπανοκρουσίες, αλλά έχουν δημιουργήσει μερικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο ορισμός αυτός αγνοεί εντελώς την επίδραση των επιγενετικών και του τρόπου ζωής (διατροφή, άσκηση και μείωση του στρες) που μπορούν να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων σας.
Αυτό τονίζεται σε ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα New York Times, που ονομάζεται «Όταν οι δοκιμές των γονιδίων για τον Καρκίνο του Μαστού Αποκαλύπτουν στοιχεία όχι όμως και οδηγίες», όπου ένας ασθενής έλαβε αντικρουόμενες ιατρικές γνωματεύσεις μετά από ένα γενετικό τεστ το οποίο του αποκάλυψε ότι είχε κληρονομήσει μια γονιδιακή μετάλλαξη (1).
Αυτή η σχετικά ενοχλητική αλήθεια έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός νέου όρου ιατρικής ακρίβειας που μπορεί να οριστεί ως «αναγνωρίζοντας ποιες μέθοδοι θα είναι αποτελεσματικές για ποιους ασθενείς βάση γενετικών, περιβαλλοντικών και τρόπου ζωής παραγόντων».
Ωστόσο, τη στιγμή που θα εισαγάγετε τη λέξη “φάρμακο” σε κάθε φράση, αυτό νομικά σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε παρεμβάσεις για την “την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία” μιας ασθένειας. Εκτός αν έχετε την άδεια να συνταγογραφήσετε φάρμακα με ιατρική συνταγή, τότε θα ήταν παράνομη η άσκηση της ιατρικής χρησιμοποιώντας αυτούς τους όρους και πολύ πιθανό να έχετε μια επίσκεψη από τις αρχές.
Μπερδεμένοι; Θα έπρεπε να είστε. Αλλά όπως λένε στην τηλεόραση: «περιμένετε υπάρχουν και άλλα». Και εδώ είναι όπου η προσωπική διατροφή λαμβάνει χώρα.

Εξατομικευμένη Διατροφή: νιώθουμε καλύτερα
Χωρίς λέξεις όπως “φάρμακο” που οπλίζονται οι δικηγόροι, νομικά, η «εξατομικευμένη διατροφή» θα μπορούσε να σημαίνει η θεραπεία μιας ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, όπως το σκορβούτο με βιταμίνη C, ή χρησιμοποιώντας ένα ανώτατο όριο ενός θρεπτικού συστατικού για την κάλυψη των ειδικών ισχυρισμών υγείας.
Όταν χρησιμοποιείτε μια θρεπτική ουσία σε ένα καθορισμένο ανώτατο όριο δόσης, έχει αποδειχθεί σε αρκετές κλινικές δοκιμές ότι έχουν «δομικό και λειτουργικό» όφελος. Αυτό το όφελος μπορεί να παρέχει ισχυρότερα οστά ή καλύτερη όραση. Και πάλι, από νομική άποψη, οι επαγγελματίες πρέπει να περιλαμβάνουν τροποποιητές όπως “μπορεί” ή “θα μπορούσε να βοηθήσει την υποστήριξη” μπροστά από αυτή την ειδική αξίωση. Αυτό πραγματικά δεν δίνει στον καταναλωτή μεγάλη εμπιστοσύνη.
Άρα πώς μπορείτε να ενημερώνετε τους καταναλωτές, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες;
Ένα από τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ερευνηθεί αρκετά στην ιστορία είναι το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο). Εδώ είναι που το FDA επιτρέπει να πω σχετικά με το Ωμέγα-3:
“Η υποστηρικτική αλλά όχι πειστική έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση Ωμέγα-3 (EPA και DHA) λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.”
Σχεδόν ένας ισχυρισμός υγείας που σας κάνει να παίρνετε θάρρος κάθε φορά που τον ακούτε!
Αποφεύγοντας αυτό το τέλμα των νομικών ορισμών, μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον όρο «προσωπική ευεξία». Λοιπόν, τι είναι η προσωπική ευεξία;
Ο ορισμός μου είναι απλός: “Προσωπική ευεξία είναι να αισθάνεσαι καλύτερα και με καλύτερη απόδοση.” Η επικύρωση της σωστής διατροφής είναι στο αίμα σας.
Αντί να συζητάμε τη χρήση ενός φαρμάκου ή μιας θρεπτικής ουσίας (όπως σε έναν ειδικό ισχυρισμό υγείας), μπορώ να χρησιμοποιήσω το αίμα ως επικυρωμένη δήλωσή μου για την προσωπική ευεξία.
Στην εξατομικευμένη ευεξία, υπάρχουν τρεις κλινικοί δείκτες που καθορίζουν το αν είστε καλά ή όχι. Οι κλινικοί δείκτες σας μπορεί να βρεθούν από τον έλεγχο του αίματος:

Εξετάσεις αίματος Φυσιολογικά όρια Κύρια πηγή
TG/HDL (τριγλυκερίδια/καλή χοληστερίνη) αναλογία <1 Διατροφική Ζώνη
AA/EPA (αραχιδονικό οξύ/εικοσιπεντανοϊκό οξύ) αναλογία 1.5 έως 3 Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA)
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) 5.0% Πολυφαινόλες (Maqui)

Αυτές είναι οι εξετάσεις αίματος για την ευεξία. Επίσης, τυχαίνει να είναι οι δείκτες αίματος που ορίζουν την Διατροφική Ζώνη.

Στη Διατροφική Ζώνη, είστε καλά. Έξω από την Διατροφική Ζώνη, μπορεί να μην είστε άρρωστος, αλλά σίγουρα δεν είστε πλέον καλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε ούτε αποδίδετε τόσο καλά όσο θα μπορούσατε. Εξάλλου, αυτό δεν είναι ένα τεστ πολλαπλών επιλογών. Αν όλοι αυτοί οι δείκτες αίματος δεν είναι στα φυσιολογικά όρια, πολύ απλά δεν είστε στη Διατροφική Ζώνη. Η καλύτερη εκτίμηση μου είναι ότι λιγότερο από το 10% των Ελλήνων είναι στη Διατροφική Ζώνη, το οποίο σημαίνει ότι περισσότερο από το 90% των Ελλήνων δεν είναι καλά (καρδιοπάθειες, διαβήτης τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία).
Ακριβώς όπως στην αναρρίχηση σε ένα βουνό, υπάρχουν πολλά μονοπάτια προς την κορυφή. Ορισμένες διαδρομές είναι σκληρές, ενώ άλλες είναι πιο εύκολες. Το ίδιο ισχύει και για την επίτευξη της Διατροφικής Ζώνης. Προσωπικά πιστεύω ότι η Διατροφική Ζώνη είναι η ευκολότερη διατροφική διαδρομή, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα μονοπάτια.
Εάν το αίμα σας δείχνει είστε στη Διατροφική Ζώνη, τότε ό, τι και να κάνετε, διατηρείστε το. Φυσικά, εάν δεν είστε στη Διατροφική Ζώνη, συνεχίστε να προσαρμόζετε την διατροφή  και τον τρόπο ζωής σας μέχρι το αίμα σας να δείξει ότι είστε εκεί. Από την άποψη αυτή, δεν υπάρχει καλή ή κακή διατροφή ή τρόπος ζωής, απλά πιο δύσκολοι ή πιο εύκολοι οδοί προς την Διατροφική Ζώνη.
Μήπως το να είμαστε στη Διατροφική Ζώνη σημαίνει ότι ποτέ δεν θα αρρωστήσουμε ή θα ζήσουμε για πάντα; Φυσικά και όχι! Αυτό σημαίνει απλώς ότι θα αισθανόμαστε καλύτερα και θα αποδίδουμε καλύτερα και κυρίως Αντιγήρανση. Αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς, τότε αφήστε το αίμα σας να σας οδηγήσει σε εκείνο το σημείο.
Μόλις φτάσετε στη Διατροφική Ζώνη, η πραγματική μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης γίνεται πολύ πιο εύκολη να κατανοηθεί και πολύ λιγότερο δαπανηρή για να διατηρηθεί. Γιατί; Επειδή η ευεξία είναι για εσάς, και θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Πηγές:
1. Kolata G. “When gene tests for breast cancer reveal grim data, but no guidance.” New York Times. March 11, 2016.
2.https://zone.com.gr/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB/

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc