Μενού Κλείσιμο

Η Αύξηση της Παχυσαρκίας (τοξικού λίπους) Προκαλεί Καρκίνο

Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Παγκοσμίως οι Παχύσαρκοι και Υπέρβαροι από το 3% που ήταν το 1980 έχουν εκτοξευτεί στο 30% το 2018 (1). Ο πληθυσμός της Γής είναι 7.442 δισεκατομμύρια, άρα το 30% είναι 2.250  δισεκατομμύρια Παχύσαρκους και Υπέρβαρους έχει ο Πλανήτης αυτή την στιγμή. Καμία όμως μέθοδος εκτός από την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη) δεν τις έχει ανακόψει (2)(3). Με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη) οι παχύσαρκοι (με τη νόσο της παχυσαρκίας) που την έχουν εφαρμόσει έχουν χάσει έως και 87.5 κιλά, όπως η κυρία Ελένη Γιακουμή από την Κύπρο η οποία εμφανίστηκε στην Τηλεόραση της Κύπρου κανάλι ΡΙΚ1 και το ανέφερε (4). Η κυρία Αναστασία από την Ελλάδα (Αθήνα) έχει χάσει 57.5 κιλά και έχει θεραπεύσει και το Διαβήτης της. Και πολλοί άλλοι με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη) έχουν θεραπεύσει την νόσο της Παχυσαρκίας τους, γιατί η Παχυσαρκία είναι ΝΟΣΟΣ.

Η Παχυσαρκία (τοξικό σωματικό λίπος) Προκαλεί 500.000 (μισό εκατομμύριο)
Περιπτώσεις Καρκίνου Κάθε Χρόνο

Η επιδημία της παχυσαρκίας είναι υπεύθυνη για την άνοδο των περιπτώσεων καρκίνου – ειδικά στις γυναίκες (5).
Γνωρίζετε ότι το υπερβολικό λίπος είναι επιβαρυντικό για την καρδιά σας και ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 συμβαδίζουν. Τώρα, μια νέα μελέτη στο The Lancet Oncology προσθέτει τον καρκίνο στον αυξανόμενο κατάλογο των προβλημάτων που μπορούμε να κατηγορήσουμε για το σωσίβιο της μέσης μας.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν το ποσοστό σωματικού λίπους από το 2002 για χιλιάδες ανθρώπους σε 184 χώρες. Έπειτα, εξέτασαν τα ποσοστά καρκίνου από το 2012, εστιάζοντας σε εκείνα που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του στήθους, των νεφρών, του παγκρέατος και του μηνοπαυσιακού μαστού. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία δεν θεωρείται ότι προκαλεί άμεσα καρκίνο – μόνο για να τον προωθήσει – οι επιστήμονες υποθέτουν ότι θα υπάρξει 10ετής χρονική καθυστέρηση μεταξύ της διάγνωσης της παχυσαρκίας και της ανάπτυξης του καρκίνου.
Το τρομακτικό εύρημα τους είναι ότι το 3,6% των νέων περιπτώσεων καρκίνου το 2012 (εξαιρουμένων των καρκίνων του δέρματος χωρίς μελανώματα) αποδίδεται στην παχυσαρκία. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου μισό εκατομμύριο νέες διαγνώσεις παγκοσμίως – και αυτό είναι μόνο σε ένα χρόνο.
Το τοξικό σωματικό λίπος (φλεγμονώδες λίπος) ήταν υπεύθυνο για ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό καρκίνων στις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο με 5,4% – σε σύγκριση με 1,9% στους άνδρες.

Στη Βόρεια Αμερική, την περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό καρκίνων που οφείλονται στην παχυσαρκία (111.000 νέες περιπτώσεις το 2012), οι αριθμοί ήταν ακόμη πιο ανησυχητικοί: Σχεδόν μία στις 10 νέες περιπτώσεις καρκίνου στις γυναίκες θα μπορούσε να συνδεθεί με έναν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στις γυναίκες ήταν μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού και ένας ορισμένος τύπος καρκίνου της μήτρας, και οι δύο από τους οποίους συνδέθηκαν ειδικά με το αυξημένο σωματικό λίπος, λέει η συγγραφέας της μελέτης Melina Arnold, ερευνητής του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο στην Γαλλία.
Λοιπόν, ποια είναι η σύνδεση καρκίνου και λίπους; Οι βασικοί μηχανισμοί διαφέρουν σημαντικά από τον τύπο του καρκίνου, λέει ο Arnold. Ωστόσο, οι ορμόνες αναγνωρίζονται σταθερά ως ο ένοχος που συνδέει το σωματικό λίπος με την ανάπτυξη του όγκου. “Χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα, πιστεύουμε ότι σχετίζεται κυρίως με τις μεταβολές ορμονών (παχυσαρκία)”, λέει ο George Wang, καθηγητής ανθρώπινης διατροφής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο οποίος έχει μελετήσει την παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρκίνου (δεν συμμετείχε όμως στη νέα μελέτη). “Για παράδειγμα, για τον καρκίνο του μαστού, ένα από τα μονοπάτια σχετίζεται με ορμόνες που παράγονται από τον λιπώδη ιστό και μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου”, λέει ο Arnold.

Το εργαστήριο του Wang έχει μηδενιστεί σε μια ορμόνη που διεγείρει την κυτταρική ανάπτυξη, που ονομάζεται ινσουλινό εξαρτώμενος αυξητικός παράγοντας 1 ή IGF-1. “Είναι αυτό που ονομάζουμε ορμόνη επιβίωσης”, λέει στο Yahoo Health. Σε υγιείς ανθρώπους, αποτρέπει την απόπτωση, ή τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Το πρόβλημα είναι ότι τα επίπεδα των IGF-1 των παχύσαρκων ατόμων μπορεί να είναι διπλάσια από αυτά ενός φυσιολογικού ατόμου, επιτρέποντας στα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. «Πιστεύουμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου», λέει ο Wang.
Εάν και το ποσοστό σωματικού λίπους είχε αυξηθεί από το 1982, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 118.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου που σχετίζονται με το υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί το 2012. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 11% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του οισοφαγικού αδενοκαρκινώματος (ένας τύπος καρκίνου στον οισοφάγο) , το 8,5% όλων των καρκίνων της μήτρας (το είδος που εμφανίζεται στο σώμα της μήτρας) και 5% όλων των καρκίνων των νεφρών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η παγκόσμια αύξηση του ποσοστού σωματικού λίπους δεν είχε συνεχιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα.
“Άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, όπως το κάπνισμα, μειώνονται, αλλά βλέπουμε ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανδρών και γυναικών εξακολουθεί να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες”, ανέφερε η συνυπογράφοντος Nirmala Pandeya σε μια δήλωση. «Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, είναι πιθανό να δούμε έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί διατηρώντας ένα υγιές φυσιολογικό σωματικό βάρος».

Αυτό καθιστά την παύση της παχυσαρκίας προτού αρχίσει να είναι τόσο κρίσιμη. Και, σύμφωνα με τον Arnold, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί τόσο σε ατομικό επίπεδο (π.χ., περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων, άσκηση) όσο και σε κοινωνικό επίπεδο (π.χ. κάνοντας τις υγιεινές τροφές ποιο επιλέξιμες). “Πρέπει να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και να επιστρέψουμε σε περισσότερο υγιεινό τρόπο ζωής και κοινότητες υποστήριξης, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για τη διαμόρφωση της επιλογής των ανθρώπων”, λέει. “Η πρόληψη είναι βασική, ειδικά επειδή αναμένουμε ότι το αυξανόμενο σωματικό  λίπος  που σχετίζεται με τον καρκίνο θα αυξήσει το ποσοστό των καρκινοπαθών στο μέλλον”.

Όπως αναφέρει και το περιοδικό TIME το 40% των καρκίνων συνδέονται με το αυξημένο βάρος (6).

Τα παιδιά της Αμερικής ΔΕΝ είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, αυτή η διάκριση ανήκει στα παιδιά της Ελλάδας και της Ιταλίας (Mail Online) (7).

Για αναζήτηση των ερευνών

    1.   http://time.com/4813075/obesity-overweight-weight-loss/
    2.  https://zone.com.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%8e%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1/
    3.   https://zone.com.gr/%cf%80%ce%b1%cf%87%cf%85%cf%83%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%b1/
    4.   https://zone.com.gr/nea-eidhseis/o-panagiwths-drakopoulos-sto-rik-1-tv/
    5.   https://www.yahoo.com/lifestyle/obesity-may-cause-nearly-half-a-million-cancer-104770731392.html
    6.  http://time.com/4970989/obesity-overweight-cancer/
    7.  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2642803/American-kids-ARENT-fattest-world-distinction-belongs-Greece-Italy.html