Μενού Κλείσιμο

Το Κόστος για τον Διαβήτη τύπου 2 θα Καταστρέψει τα Συστήματα Υγείας και Ασφάλειας σε όλα τα Κράτη

Το Κόστος για τον Διαβήτη τύπου 2
θα Καταστρέψει τα Συστήματα Υγείας
και Ασφάλειας σε όλα τα Κράτη.

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαβητολόγων (American Diabetes Association) τώρα ξύπνησε και αναφέρει ότι χωρίς ριζικές αλλαγές, η οικονομική επιβάρυνση για το διαβήτη θα μπορούσε να καταστρέψει τα συστήματα κοινωνικής υγείας και ασφάλειας σε όλα τα κράτη. Οι μισοί Αμερικανοί έχουν διαβήτη ή προδιαβητικό στάδιο και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Στο Μεξικό ο διαβήτης έχει την πρώτη θέση στην Θνησιμότητα και τη τρίτη στην Αμερική, η Κίνα είναι η πρωτεύουσα του διαβήτη τύπου 2 στον κόσμο και η Ινδία η συμπρωτεύουσα χώρες που καταναλώνουν άμυλο σε μεγάλες ποσότητες.
Από το 1995 όταν ο Dr. Barry Sears Ph.D. εξέδωσε το βιβλίο του η Διατροφική Ζώνη και τους εξηγούσε πως μπορούν να ρυθμίσουν τους διαβητικούς τύπου 2 ο σύλλογος διαβητολόγων το αγνόησε. Σήμερα έρχεται και αναφέρει ότι έως το 2030 το κόστος των διαβητικών θα ανέρχεται σε 2.1 τρισεκατομμύρια δολάρια (1).
Εγώ νομίζω ότι το κόστος θα ανέρχεται σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα σε συντομότερο χρόνο. Τα ίδια έλεγε για τις καρδιοπάθειες το 2013 ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων για το 2030 αλλά έπεσε έξω μόνο 15 χρόνια γιατί αυτά που έλεγε έγιναν το 2015. Η αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, φθάνοντας το 41,5% το 2015 με 15 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με μια έκθεση από το Αμερικάνικο Σύλλογο Καρδιολόγων (2).
Στην πραγματικότητα η πανδημία του πλανήτη αυτή την στιγμή είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η αρχική αιτία του μεταβολικού συνδρόμου είναι η αντίσταση στην ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ, αλλά αυτό το έλεγα από το 2001 με τους διαφωνούντες τότε τον σύλλογο των διαιτολόγων Ελλάδος. Για του λόγου του αληθές ο πρόεδρός τους τότε δημοσίευσε την πυραμίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ των διαβητικών ΑΛΛΑ οι τροφές που πρότεινε ήταν όλο ΑΜΥΛΟ δηλαδή ΖΑΧΑΡΗ, αντί λοιπόν να ρυθμίσουμε τη ΓΛΥΚΟΖΗ του αίματος (διαβήτη τύπου 2) την αυξάνουμε.

%cf%87-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82

Θέλεις να μου πεις τώρα οι διαιτολόγοι καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να ρυθμίσουν τον διαβήτη τύπου 2, φυσικά όχι. Ένας άλλος διάσημος διαιτολόγος στην πυραμίδα που προτείνει για άριστη υγεία, αναφέρει τα ίδια και όποιος την ακολουθήσει θα τρώει 12 κουτάλια ΖΑΧΑΡΗ την ημέρα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, έλεγε επίσης ότι με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη παίρνεις ρίσκο για διαβήτη τύπου 2, πόσο ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΣ είσαι, και όποιος διαβάσει αυτά που γράφεις θα σε πιστέψει. Είναι όμως αλήθεια αυτό που γράφεις;

%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82

%ce%ba-%ce%be%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%ac%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%b1
Για τον διαβήτη και τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη σε παραπέμπω στο JOSLIN του ΧΑΡΒΑΡΝΤ.
Μετά από 24 έρευνες με 1.460 συμμετέχοντες η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είναι η ανώτερη διατροφή για Διαβήτη τύπου 2, Προδιαβήτη, Υπέρβαρους και Παχύσαρκος ανενημέρωτε (Suggested Approximate Macronutrient Distribution According to Clinical Guideline) (6) (7) (8).
Ένας άλλος διαιτολόγος ο ποιο διάσημος από όλους τους διαιτολόγους προτείνει την δίαιτα ORAC για άριστη υγεία. Την ORAC (ικανότητα απορρόφησης ελευθέρων ριζών οξυγόνου) την οποία είχε εφεύρει το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ), την απέρριψε όμως το 2012 γιατί δεν ήταν σωστή.
Η ORAC  (ικανότητα απορρόφησης ελευθέρων ριζών οξυγόνου) είναι μια μέθοδος μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας σε βιολογικά δείγματα in vitro (σε δοκιμαστικό σωλήνα). Μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων έχει δοκιμαστεί χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, με ορισμένα μπαχαρικά, μούρα και όσπρια να έχουν βαθμολογηθεί ιδιαίτερα σε εκτεταμένους πίνακες και δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αλλά αποσύρθηκαν το 2012, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των δοκιμών και της βιολογικής δραστηριότητας όπως θα μπορούσε να προσδιοριστεί. Στην πραγματικότητα η κλίμακα ORAC έδειχνε, πρώτον, την ικανότητα των τροφών να εξουδετερώνουν μόνο μια ελεύθερη ρίζα, την υπεροξειδική ρίζα (peroxyl radical) και δεύτερον, μετρούσε αυτήν την ικανότητα αυτή στον δοκιμαστικό σωλήνα (in Vitro) και όχι μέσα στο ανθρώπινο σώμα (in Vivo). Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπήρχε φυσιολογική απόδειξη in Vivo (σε ζώντας οργανισμούς) για την υποστήριξη της θεωρίας των ελεύθερων ριζών, για αυτό το λόγο ύστερα από μεγάλη διαμάχη που τελικά δεν κράτησε πολύ, η ORAC αποσύρθηκε τον Μάιο του 2012. Στην πραγματικότητα η κλίμακα ORAC έδειχνε, πρώτον, την ικανότητα των τροφών να εξουδετερώνουν μόνο μια ελεύθερη ρίζα, την υπεροξειδική ρίζα (peroxyl radical) και, δεύτερον, μετρούσε αυτήν την ικανότητα αυτή στον δοκιμαστικό σωλήνα (in Vitro) και όχι μέσα στο ανθρώπινο σώμα (in Vivo).
Τον Μάιο του 2012 ύστερα από την κριτική που ασκούνταν, ο πίνακας με την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του Αμερικανικό Υπουργείου Γεωργίας (USDA) και η προώθηση της συγκεκριμένης δίαιτας είναι πια ανύπαρκτη (3). Αυτός όμως ο διάσημος διαιτολόγος ακόμη διαφημίζει την ORAC, έχει γράψει και έχει εκδώσει βιβλία για την εν λόγω δίαιτα.

Τώρα έρχομαι στο διαβήτη τύπου 2.

Όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για την ρυθμίσει του διαβήτη τύπου 2 ή την ρύθμιση του προδιαβητικού σταδίου και έχουν γίνει με την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη 40/30/30 ή με την συμμετοχή της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη ήταν η ανώτερη διατροφή για την ρύθμιση του Διαβήτη τύπου 2 με άριστα αποτελέσματα.

Για να γίνει οποιοσδήποτε διαβητικός πρέπει πρώτα να έχει περάσει από το μεταβολικό σύνδρομο (προδιαβητικό στάδιο) και μετά να αναπτύξει διαβήτη. Μεταβολικό σύνδρομο είναι το στάδιο εκείνο που αρχίζουμε να έχουμε φλεγμονές και μία από αυτές είναι η παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία ψηφίστηκε από τον Ιατρικό σύλλογο της Αμερικής (AMA) στις 18/06/2013 ότι είναι νόσος (ασθένεια) και σαν νόσος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με θερμιδοδίαιτα ή με Δείκτη Μάζα Σώματος γιατί και τα δύο έχουν αποτύχει (4).
Όταν αντιμετωπιστεί σαν νόσος (ασθένεια) δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από διαιτολόγους με θερμιδοδίαιτα. Η αντιμετώπιση της πρέπει να γίνει από Ιατρούς ή  Φυσικοπαθητικούς, Διατροφοπαθητικούης ή Εναλακτικούς που ασχολούνται με ασθένειες.
Οι έρευνες που έχουν γίνει από Ιατρούς, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία ή Κλινικές για την ρύθμιση του Διαβήτη τύπου 2, της Παχυσαρκίας, του Προδιαβήτη ή του Μεταβολικού Συνδρόμου έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη ήταν η ανώτερη διατροφή για να ρυθμιστούν αυτές οι δυσλειτουργίες του οργανισμού.
  1. Η κλινική JOSLIN του πανεπιστημίου Harvart έχει δώσει διατροφικές οδηγίες για υπέρβαρους, παχύσαρκους, διαβητικούς τύπου 2 και προδιαβητικούς ότι πρέπειννα διατρέφονται με διατροφή που να έχει 40-45% υδατάνθρακες, 20-30% πρωτεΐνη και 30% λίπος (5). Αυτή η διατροφή όμως είναι η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη 40/30/30.
  2. Αυτή είναι η έρευνα για το νέο μοντέλο διατροφής από το πανεπιστήμιο ΧΑΡΒΑΡΝΤ για Παχύσαρκους, Προδιαβητικούς και Διαβητικούς τύπου 2. Επίσης η διατροφή που χρησιμοποιήθηκε ήταν η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη 40/30/30 (6).
  3. Για την ρύθμιση του Διαβήτη τύπου 2, Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη ή Μεσογειακή Διατροφή (7);
  4. Βρέθηκε η διατροφή που προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2, ρυθμίζει την απώλεια βάρους, την αντίσταση ινσουλίνης, τις φλεγμονώδεις κυτοκινες και τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα αποτελέσματα μετά από 6 μήνες για τη διατροφή 40/30/30 ήταν 100% βελτίωση στην αντίσταση ινσουλίνης, στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες, στο οξειδωτικό στρες, στην αυξημένη επί τοις % εκατό άλυπης μάζας σώματος (μυϊκός ιστός) (8).
  5.  Εφημερίδα Καθημερινή – Δίαιτα – φάρμακο κατά του διαβήτη (9)

Το συμπέρασμα που βγαίνει όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία είναι ΕΝΑ. Η διατροφή που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μην φτάσουμε στα χρηματικά αποτελέσματα ΤΩΝ 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τους διαβητικούς τύπου 2 όπως αναφέρει ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαβητολόγων (American Diabetes Association) είναι μία και λέγεται ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ.

Για αναζήτηση των ερευνών:
 1. http://care.diabetesjournals.org/content/early/2018/02/20/dc17-1962
 2. https://zone.com.gr/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9/
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_radical_absorbance_capacity
 4. http://www.nytimes.com/2013/06/19/business/ama-recognizes-obesity-as-a-disease.html
 5. http://www.joslin.org/docs/Nutrition_Guidelines_101916.pdf
 6. https://zone.com.gr/episthmonikh-tekmhriwsh/neo-montelo-diatrofhs/
 7. https://zone.com.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%8e%ce%bd%ce%b7-%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86/
 8. https://zone.com.gr/kentriko-katasthma-diatrofikhs-zwnhs/
 9. http://www.kathimerini.gr/326366/article/epikairothta/kosmos/diaita—farmako-kata-toy-diavhth

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D.
Δρ. Φυσιοπαθητικής / Ομοιοπαθητικός
Διατροφολόγος Θεραπευτής
(Αντιφλεγμονώδους Διατροφής)