Μενού Κλείσιμο

Μοριακά Αποσταγμένο Ωμέγα-3 (EnerZona) είναι το Φάρμακο του 21ου Αιώνα

Το Σούπερ Μοριακά Αποσταγμένο Ωμέγα-3 είναι το Φάρμακο του 21ου αιώνα.

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους Έλληνες. Μια απλή βόλτα στους δρόμους είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι Έλληνες είναι οι πρωταθλητές παχυσαρκίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) με τα Κρητικόπουλα από 13 έως 17 ετών να κατέχουν την πρώτη θέση παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2).
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες άντρες σε ποσοστό 77,5%, δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η Μάλτα με 73,3% και η Τρίτη η Βρετανία με 67,8% (3).
Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να το αποδώσουμε απλά στη νωθρότητα και στην πολυφαγία. Μετά από πολλά χρόνια διερεύνησης του προβλήματος από τον Dr. BarrySearsPh.D. πρόεδρο του InflammationResearchFoundation, η παχυσαρκία αναπτύσσετε λόγο της κρυφής φλεγμονής σε κυτταρικό επίπεδο και όχι από νωθρότητα ή πολυφαγία.
Για να καταλάβετε αυτόν τον κανόνα κοιτάξτε γύρω σας τους ανθρώπους οι οποίοι διατηρούνται αδύνατοι, αν και καταναλώνουν πολλές θερμίδες και δεν γυμνάζονται (δεν έχουν αναπτύξει κρυφή φλεγμονή). Η κρυφή φλεγμονή ευθύνεται όχι μόνο για την παχυσαρκία αλλά και για σχεδόν όλες τις ασθένειες (όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες και πολλές άλλες), αλλά η ασθένεια που θα αναπτύξουμε εξαρτάτε από την προδιάθεσή μας (γονίδιο) και έχει σύμμαχο τη λάθος ορμονική διατροφή.
Η κρυφή φλεγμονή μπορεί να είναι μια πάθηση που προκαλείται πρωτίστως από τις ριζικές αλλαγές που υπέστη η διατροφή μας τα τελευταία 25 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η Απόλυτη Διατροφική Καταιγίδα.
Αφού η κρυφή φλεγμονή δεν συνδέεται με πόνο πως ξέρετε αν έχετε υψηλά επίπεδα; Θυμηθείτε ότι η κινητήριος δύναμη της φλεγμονής είναι τα αυξημένα επίπεδα του τοξικού λίπους (φλεγμονώδους λίπους). Κατά συνέπεια, ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τα επίπεδα της κρυφής φλεγμονής είναι να κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις. Φυσικά αν έχετε ήδη χρόνια ασθένεια μπορείτε να είστε σίγουροι, όχι μόνο για το ότι έχετε κρυφή φλεγμονή αλλά και για το ότι την είχατε επί μακρόν.
Υπάρχει όμως και ένα ενδεικτικό ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορείτε να απαντήσετε  προκειμένου να πάρετε μια ιδέα για το αν έχετε κρυφή φλεγμονή (4).
 Αναρωτηθείτε τα εξής:
1. Είστε υπέρβαροι;
2. Λαμβάνετε φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης;
3. Νιώθετε «πονοκέφαλο» το πρωί που ξυπνάτε;
4. Είστε επιρρεπείς στο στρες;
5. Θέλετε να καταναλώνετε συνεχώς υδατάνθρακες;
6. Νιώθετε κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας;
7. Νιώθετε να πεινάτε το πολύ δυο ώρες μετά το γεύμα;
8. Τα νύχια σας είναι εύθραυστα;
Πολλοί Έλληνες απαντάνε θετικά σε τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις, γεγονός το οποίο δείχνει πιθανή κρυφή φλεγμονή.
Εδώ είναι που επεμβαίνει το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), θεραπεύοντας την κρυφή φλεγμονή μέσα στο λιπώδη ιστό διεγείροντας τις Ρεσολβίνες. Για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα, το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 σβήνει τη φωτιά (φλεγμονή) που έχει ανάψει η λάθος ορμονική διατροφή.

Σούπερ Μοριακά Αποσταγμένο Ωμέγα-3 (Ιχθυέλαιο)

Ποια είναι τελική σας άμυνα ενάντια στην κρυφή φλεγμονή; Υπάρχει κάτι που μπορεί να αντιστρέψει  τη κρυφή φλεγμονή (σύνδρομο τοξικού λίπους), το οποίο φέρει τις εξής ιδιότητες:
•    Μειώνει τις συνέπειες του Συνδρόμου Τοξικού Λίπους (φλεγμονές) εντός 30 ήμερων
•    Μπορεί να λαμβάνεται δια βίου
•    Δεν έχει καμία άλλη παρενέργεια παρά μόνο ότι σας κάνει πιο έξυπνους, πιο υγιείς και πιο αδύνατους
•    Αυξάνει την κυτταρική αναγέννηση σε οποιαδήποτε ηλικία (αντιγήρανση)
Το προϊόν αυτό είναι κάτι, το οποίο θα ήθελαν να πουλήσουν οι φαρμακοβιομηχανίες! Το μοναδικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν είναι φάρμακο, δε χρειάζεται να συνταγογραφηθεί, και χρειάστηκε να περάσουν 25 (είκοσι πέντε) χρόνια για να το εξελίξει ο Δρ. Barry Sears PhD (5). Αυτό το εντυπωσιακό «θαυματουργό φάρμακο» είναι το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 (σούπερ αποσταγμένες συγκεντρώσεις  ΕΡΑ/DHA). Η λήψη του ωμέγα-3 είναι μια απλούστατη διαδικασία η οποία δε χρειάζεστε παραπάνω από  δεκαπέντε δευτερόλεπτα.  Τόσο το απλό ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) όσο και το σούπερ αποσταγμένο ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) συμβάλλουν στη μείωση του Συνδρόμου Τοξικού Λίπους. Ωστόσο, το συνηθισμένο ιχθυέλαιο μειώνει σταδιακά και την κυτταρική αναγέννηση ενώ το σούπερ μοριακά αποσταγμένο ωμέγα-3 την αυξάνει (6).

Κοντή εναντίον μακριάς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Δεν δημιουργούνται ισότιμα όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας είναι αυτά που έχουν τη μέγιστη επίδραση στην ισορροπία των επιπέδων των εικοσανοειδών, ενώ επίσης σας προμηθεύουν με DHA (ένα ωμέγα – 3 λιπαρό οξύ μακριάς αλυσίδας που αποτελεί την τροφή του εγκεφάλου). Αυτά τα λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας μπορείτε να τα πάρετε μόνο απ’ το ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο). Το ωμέγα – 3 λιπαρό οξύ κοντής αλυσίδας, όπως το alpha linolenic acid – ALA που βρίσκεται στον λιναρόσπορο και άλλα σπορέλαια, φτιάχνεται μέσα από τους συγγενείς της μακριάς αλυσίδας, όπως το EPA και το DHA. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η βιοσυνθετική διαδικασία είναι τρομερά μεγάλη και δύσκολη, ώστε δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό λιπαρό οξύ μακριάς αλυσίδας από λιπαρό οξύ κοντής αλυσίδας. Στην πραγματικότητα θα χρειαστεί να καταναλώσετε περίπου 30 γρ. ΑLA για να φτιάξετε 1 γρ. EPA και 0,1 γρ. DHA. Αυτή, δεν είναι αρκετά αποδοτική διαδικασία για να την εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.
Το ωμέγα-3  είναι εν κατακλείδι, το υγιεινότερο λίπος που υπάρχει γιατί έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ίσως να είναι και το υγιεινότερο φάρμακο που υπάρχει, καθώς έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις, οι οποίες δεν συνοδεύονται από τις μακροχρόνιες παρενέργειες των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (όπως, ο θάνατος). Για την ακρίβεια, η μόνη παρενέργεια του ιχθυελαίου είναι ότι σας κάνει πιο έξυπνους και πιο υγιείς.

Προσοχή κατά την αγορά του Ωμέγα-3

Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι το ωμέγα-3 που καταναλώνουμε είναι μοριακά αποσταγμένο σε EPA/DHA;
Πρωτίστως, να μην εμπιστεύεστε την διαφήμιση, ή  αυτά που αναγράφονται στην ετικέτα  του προϊόντος. Η ετικέτα, ή η διαδικτυακή τοποθεσία του προϊόντος, μπορεί να σας υπόσχονται ότι το ωμέγα-3 που πρόκειται να αγοράσετε  ‘‘δεν περιέχει υδράργυρο’’, ‘‘δεν περιέχει τοξίνες’’, αλλά αν δεν διαθέτετε ειδικό μηχάνημα ελέγχου (αξίας 500.000 δολαρίων) στην κουζίνα σας, δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν η εμπορική διαφήμιση είναι αληθής. Ο μόνος οργανισμός που μπορώ να συστήσω είναι το πρόγραμμα Διεθνών Επιπέδων ωμέγα-3, το οποίο διευθύνεται από το πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά. Το Διεθνών Επιπέδων ωμέγα-3 διεξάγει συνεχώς ελέγχους και καταγράφει τα επίπεδα των τοξινών των δειγμάτων ωμέγα-3 που αποστέλλουν οι βιομηχανίες προϊόντων. Θα πρέπει να σκεφτείτε προσεχτικά για το αν θα προβείτε στην αγορά αυτού. Σας συνιστώ ακράδαντα να ελέγχετε την διαδικτυακή τοποθεσία των Διεθνών Επιπέδων Ωμέγα-3 (7) πριν αγοράσετε κάποιο προϊόν ωμέγα-3, άσχετα από το τι αναφέρεται στη διαφήμιση. Τα όρια που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα των Διεθνών Επιπέδων Ωμέγα-3 είναι πολύ αυστηρά (8).
Μπορούμε να συνοψίσουμε ως εξής τις δράσεις των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3:
– Αντιθρομβωτική δράση: Τα Ωμέγα-3 μακριάς αλυσίδας αντιδρούν στην τάση των αιμοπεταλίων να συσσωματώνονται, έτσι μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ρυθμίζοντας την PGE2.
– Αντιαρρυθμική δράση: Όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατες έρευνες τα λιπαρά οξέα Ωμέγα -3 έχουν μία προστατευτική δράση στην καρδιακή λειτουργία
– Αντιφλεγμονώδης δράση: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 είναι σε θέση να ουδετεροποιούν τα αρνητικά προφλεγμονώδη αποτελέσματα που προέρχονται από το αραχιδονικό οξύ (κακά εικοσανοειδή). Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει την ευεργετική τους δράση στη βελτίωση της εξέλιξης μερικών παθολογιών του εντέρου (ευερέθιστο έντερο, διαπερατό έντερο, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn) και ρευματολογικών ασθενειών αυτοάνοσου χαρακτήρα με μείωση φλεγμονής.
– Δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους παράγοντες ανάπτυξης: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 έχουν την ικανότητα να τροποποιούν την ανοσολογική απόκριση και τη δραστηριότητα των παραγόντων ανάπτυξης επιδρώντας στα κύτταρα και στον πολλαπλασιασμό τους (νεοπλασίες και καρκίνος).
– Δράσεις στον εγκέφαλο: Το ένα πέμπτο του βάρους του εγκεφάλου μας αποτελείται από βασικά λιπαρά οξέα, των οποίων ο ρόλος στη μετάδοση του νευρικού σήματος είναι πολύ σημαντικός. Πολυάριθμες είναι οι μελέτες πάνω στις σχέσεις μεταξύ των Ωμέγα-3 και των νευρολογικών και ψυχιατρικών ασθενειών. Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έκανε μία έρευνα για τη θεραπεία της διπολικής κατάθλιψης με 9.6 γρ. ωμέγα-3 (9) (10).
– Δράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ιδίως στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος: Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, ως συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, αντιδρούν σε μία σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, της όρασης, της καρδιάς και των αρτηριών κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εγκυμονούσα έχει ανάγκη πρόσληψης Ωμέγα-3 ώστε να έχει στη διάθεσή της επαρκείς ποσότητες DHA για να τις μεταδίδει στο έμβρυο ήδη κατά το σχηματισμό του. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στους πρώτους μήνες της ζωής, ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς και του εγκεφάλου, όργανα ιδιαίτερα πλούσια σε DHA, απαραίτητου για την καλή τους λειτουργία (11).
Το Ωμέγα-3 αποτελείται από EPA και DHA:
– το ΕΡΑ είναι το λιπαρό οξύ που τροποποιεί την ισορροπία ανάμεσα στα καλά και στα κακά εικοσανοειδή.
– το DHA είναι το βασικό λιπαρό οξύ για τη δομή του εγκεφάλου (11).

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Επιμέλεια εργασίας: Αθανασιάδης Αθανάσιος
Επιβλέπων καθηγητής: Δεδούσης Γ.
Μέλη επιτροπής: Ζαμπέλας Α., Παναγιωτάκος Δ.

ΣΕΛΙΔΑ 6: Αυτό το κρυφό δώρο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην κρητική δίαιτα αποτελούσε έναν από τους. λόγους της εκπληκτικής υγείας των Κρητικών (12).

 Τελειώνοντας, εάν τα Ωμέγα-3 συνδυαστούν με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη) και τις Πολυφαινέλες (Maqui) τότε έχετε << 3 (τρία) πολύ ισχυρά όπλα για άριστη υγεία>> (13).

Αναφορές
1.  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/66498
2. https://academic.oup.com/jn/article/143/6/810/4571706?login=false
3.  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=54056&catID=14
4.  http://www.youtube.com/watch?v=wUGP0eGWOG0
5.  https://zone.com.gr/tou-soyper-moriaka-apostagmeno-w-3/
6.  http://www.youtube.com/watch?v=7vjoRfK884g
7.  https://certifications.nutrasource.ca/certified-products
8. https://certifications.nutrasource.ca/certified-products/brand?id=ENRV
9.  https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/204999
10.  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10232294
11.  Βιβλίο: Η Ωμέγα Rx Ζώνη Dr. Barry Sears PhD

12. Ωμέγα-3 και Κρήτη

13. http://www.zone.com.gr/gr/zone-diet/New-Achievements-for-Zone-Diet.html