Μενού Κλείσιμο

Γιατί Παχαίνουμε

 Γιατί Παχαίνουμε

Παρόλο που η διατήρηση της ευεξίας με το διατροφικό σύστημα της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της υγείας σας. Η βασική διατροφική εστίαση για τους περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα και Κύπρο είναι συνήθως η απώλεια βάρους αλλά για την ακρίβεια, θα έπρεπε να είναι η απώλεια λίπους και η άριστη Υγεία.

Για τους περισσότερους από εσάς, ξυπνάτε ένα πρωί και βλέπετε υπερβολικό λίπος να αρχίζει να εμφανίζεται σε όλα τα λάθος σημεία. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε διαρκώς νεότερες ηλικίες. Η υποκείμενη αιτία της συσσώρευσης υπερβολικού σωματικού λίπους είναι η αυξημένη κυτταρική φλεγμονή και η αυξανόμενη αδυναμία επίλυσής της. Ο κεντρικός παίχτης στην απόκτηση λίπους είναι η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Δεν είναι η ινσουλίνη αυτή καθ’ εαυτήν, αλλά η αντίσταση στην ινσουλίνη που σας κάνει να γίνεστε και να παραμένετε παχείς. Ο λόγος για τον οποίον έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η μπλοκαρισμένη Αντίδραση Επίλυσης.

Η διαφορά μεταξύ της απώλειας λίπους και της απώλειας βάρους

Μία επιτυχημένη διαχείριση βάρους πρέπει να ξεκινά με την κατανόηση του για ποιο πράγμα μιλάμε. Το σωματικό σας βάρος συνίσταται πρωταρχικά από τρία διακριτά στοιχεία: νερό, άπαχη μυϊκή μάζα (μύες και οστά) και λίπος. Αν θέλετε να χάσετε νερό, πηγαίνετε σε μία σάουνα. Αν θέλετε να χάσετε μυϊκή μάζα, μειώστε δραστικά την πρόσληψη πρωτεΐνης. Τα μόνα πλεονεκτήματα για την υγεία, που προέρχονται από την απώλεια βάρους, είναι συνέπεια της απώλειας λίπους.

Ασχέτως του τί διαβάζετε, ο μόνος τρόπος να χάσετε το υπερβολικό λίπος είναι να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που ξοδεύετε (λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι περισσότερες θερμίδες χρησιμοποιούνται για να κρατάνε το σώμα σας ζεστό). Αυτό πρέπει να επιτευχθεί χωρίς πείνα ή κούραση κατά την διάρκεια της μέρας, αν θέλετε να έχετε ελπίδες να διατηρήσετε την απώλεια λίπους μακροχρόνια. Αυτό είναι καίριο, διότι η απώλεια λίπους είναι μία αργή διαδικασία, η οποία ελέγχεται από μία ευρεία ποικιλία ορμονικών συστημάτων. Επιπλέον, υπάρχει μία ποικιλία ορμονικών υπερασπιστών ενάντια στην απώλεια λίπους, που συχνά θα συνωμοτήσουν ώστε να διασφαλίσουν πως το αρχικά απολεσθέν σωματικό λίπος εν τέλει θα επιστρέψει, αν δεν ακολουθήσετε μία εφ’ όρου ζωής διατροφική στρατηγική.

Επίσης, είμαστε πολύ πιο παχείς από ό,τι νομίζουμε. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι ένας εύκολος τρόπος καθορισμού της παχυσαρκίας, αλλά δεν είναι πολύ ακριβής μέθοδος, καθώς πολλοί άντρες επαγγελματίες αθλητές θα θεωρούνταν παχύσαρκοι, με βάση αυτόν τον δείκτη. Η καλύτερη μέθοδος για να καθοριστεί η παχυσαρκία είναι η Απορροφησιομετρία Ακτίνων Χ Διπλής Ενέργειας (DEXA). Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας για τον καθορισμό του ποσοστού σωματικού λίπους. Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις DEXA μπορείτε να τρέξετε, αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε από τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση, ένα ιδανικό ποσοστό λίπους για έναν τυπικό άνδρα είναι περίπου 15% και για την τυπική γυναίκα περίπου 22%. Από λειτουργικής απόψεως, ένας άνδρας με ποσοστό σωματικού λίπους 15% δεν θα έχει αυξημένο κοιλιακό λίπος και μία γυναίκα με ποσοστό 22% δεν θα έχει κυτταρίτιδα. Οτιδήποτε πάνω από 25% για τους άνδρες και 32% για τις γυναίκες θεωρείται παχυσαρκία.

Για την παχυσαρκία θα πρέπει πάντοτε να γίνεται λόγος με όρους ποσοστού σωματικού βάρους, αντί Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτό φαίνεται εμφατικά στα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν το 2009 στο American Journal of Clinical Nutrition, σε περίπου 13.000 αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς, άνδρες και γυναίκες, που μετρήθηκαν μεταξύ του 1999 και του 2004. Ο μέσος άνδρας είχε ποσοστό σωματικού λίπους 28% και η μέση γυναίκα 40%, δείχνοντας ότι 20 περίπου χρόνια πριν ο μέσος Αμερικανός ήταν ήδη παχύσαρκος. Αν εξετάσετε πιο προσεκτικά τα δεδομένα, περισσότερο από το 67% των ανδρών είχαν πάνω από 25% ποσοστό σωματικού λίπους και περισσότερο από το 75% των γυναικών είχε πάνω από 32%. Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι στις αρχές του 21ου αιώνα περίπου το 70% των Αμερικανών ήταν στην πραγματικότητα παχύσαρκοι. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τα εκτιμώμενα επίπεδα παχυσαρκίας των Αμερικανών για την ίδια περίοδο ήταν μόλις 31%. Φαίνεται πως τα πραγματικά ποσοστά παχυσαρκίας στην Αμερική, που καθορίζονται από τις μετρήσεις DEXA, ήταν πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με αυτά που υπολογίστηκαν με βάση τις μετρήσεις του Δείκτη Μάζας Σώματος. Τα επίπεδα της παχυσαρκίας από τότε έχουν συνεχίσει να αυξάνονται. Αφ’ ης στιγμής το 29% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο  θεωρήθηκαν παχύσαρκοι σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος το 2019, υπολογίζω ότι το πραγματικό ποσοστό, όπως υπολογίζεται από το ποσοστό σωματικού λίπους με τη μέθοδο DEXA, είναι πιθανόν πάνω από 60%.

Ερ.: Τι γίνεται όμως με την παχυσαρκία παγκοσμίως
Απ.: Η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, κάθε χρόνο από την νόσο της
παχυσαρκίας (στις 13 Ιουνίου 2013 ο Αμερικανικός Ιατρικό Σύλλογος
ψήφισε την Παχυσαρκία Ασθένεια δηλαδή Νόσο) πεθαίνουν παγκοσμίως 4.720.000 και
κανένας δεν δίνει την πρέπουσα σημασία σε αυτή την Ασθένεια ή Νόσο.
Από Covid 19 έχουν πεθάνει από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022
μέσα σε 2½ χρόνια 6.356.810 άνθρωποι (2).
Από την παχυσαρκία σε 2½ χρόνια έχουν πεθάνει 11.800.000 άνθρωποι.
Μπορείτε να καταλάβετε ότι το μέγεθος της ζημίας είναι διπλάσιο (6).


Ερ.: Υπάρχουν σκευάσματα αδυνατίσματος (5).
Απ.: Υπάρχουν αλλά δεν κάνουν τίποτα μόνο αισχροκερδούν οι επιτήδειοι
εις βάρος του κόσμου που τους πιστεύει σαν τελευταία και καλύτερη λύση στο 
μεγάλο τους πρόβλημα.
Ερ.:Υπάρχει έρευνα που ο κόσμος εφαρμόζοντας την να λύση το πρόβλημα της παχυσαρκίας;
Απ.:Φυσικά υπάρχουν πολλές έρευνες, μία από αυτές τις έρευνες είναι αυτή
που ακολουθεί

Άρα γιατί παχαίνουμε; Κανένας μέχρι σήμερα δεν μας έχει απαντήσει. Αυτή τη στιγμή είναι η πανδημία του πλανήτη και κανένας κανόνας μέχρι σήμερα από αυτούς που πολυδιαφημίζονται όπως <<Να Τρώτε λιγότερες θερμίδες και να κάνετε Άσκηση>, <<Κόψτε τα σάκχαρα γιατί σας Παχαίνουν>>, δεν την έχει ανακόψει, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο να αυξάνουν το λίπος τους χωρίς να γνωρίζουν το γιατί (1) (2).
Στην Αμερική ανακοινώθηκε μία έρευνα που αναφέρει ότι για το 90% της παχυσαρκίας ευθύνονται, 45% το λίπος (διάφορα λάδια Ωμέγα-6), 35% οι υδατάνθρακες (άμυλο) και μόνο το 10% τα σάκχαρα.
Μόνο με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη) θα βρείτε την λύση στο φλεγμονώδες πρόβλημα της παχυσαρκίας σας, γιατί η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή ρυθμίζει τους νευρώνες κορεσμού και πείνας στον Υποθάλαμο με αποτέλεσμα φυσιολογική μύωση του λιπώδους ιστού σας.

Το διαβητικό κέντρο και η κλινική Joslin του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δίνει οδηγίες για υπέρβαρους, παχύσαρκους, προδιαβητικούς και διαβητικούς τύπου 2 ίδιες με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (40/30/30) (4)

Οι οδηγίες που έδωσε η έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ για διαβητικούς τύπου 2 ήταν ίδιες με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή, το 40% των ημερήσιων θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες όχι λιγότερους από 130 g/d, το 30% από πρωτεΐνη για να ελαχιστοποιήσουμε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους και το 30% από λιπαρά, μόνο Ωμέγα-9 όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. (4).

Μέσα από την λέξη αδυνάτισμα έχουμε και τους διάφορους επιτήδειους που κοροϊδεύουν τον κόσμο με τα χάπια αδυνατίσματος όπως ο Dr. Oz (5).

Δημοσιεύθηκε στην dailymail

Γυναίκα, 24 ετών, πέθανε μετά από υπερβολική δόση <<raspberry ketone>> χαπιών αδυνατίσματος – που ο καθένας μπορεί να καταναλώσει την ίδια ποσότητα καφεΐνης, όπως δύο κουτιά <<Red Bull>> (7)

Για αναζήτηση των ερευνών

  1. https://zone.com.gr/%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B7/
  2. https://zone.com.gr/%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB/
  3. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/obe.2008.0206
  4. https://zone.com.gr/neo-montelo-diatrofhs/
  5. https://zone.com.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-dr-oz/
  6. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-toll/
  7. http://www.dailymail.co.uk/health/article-2866843/Woman-died-taking-overdose-raspberry-ketone-slimming-pills.html

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc