Μενού Κλείσιμο

Δημοσιεύματα

Esrpesso της Κυριακής
07/08/2011
Μύθοι και αλήθειες για τη Δίαιτα Ζώνης

Απο την Σοφία Διγενή Κολιοτάση

«Το 1975 αναπτύχθηκε μια απλή εξέταση μέτρησης χοληστερόλης. Τότε προέκυψε ο μύθος της χοληστερόλης ως κακού παράγοντα στις παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, ξέρουμε ότι το πρώτο φάρμακο για την αποτροπή του εμφράγματος παραμένει η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη βεβαίως δεν επιδρά στη χοληστερόλη αλλά μειώνει τις φλεγμονές. Ετσι, η πρώτη μέριμνα για να ζήσουμε περισσότερο και να αποφύγουμε τα εμφράγματα είναι απλώς η μείωση των φλεγμονών στην καρδιά». Αυτά δηλώνει ο Dr Barry Sears αναθεωρώντας την επικρατούσα για πολλά χρόνια άποψη ότι η χοληστερόλη ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες και υποστηρίζοντας τις έρευνές του γύρω από το τι προκαλεί τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/56302/%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%AF%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82

 Περιοδικό Υγεία Οικολογία
Ιούλιος Αύγουστος 2011
Ωμέγα-3 το φάρμακο του 21ου αιώνα

 Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τους Έλληνες. Μια απλή βόλτα στους δρόμους είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς την αυξανόμενη επιδημία της παχυσαρκίας, οι Έλληνες είναι οι πρωταθλητές παχυσαρκίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) με τα Κρητικόπουλα από 13 έως 17 ετών να κατέχουν την πρώτη θέση παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2).

 Το Βήμα
04/08/2011
Η μεσογειακή διατροφή μας χαρίζει 15 επιπλέον χρόνια ζωής
Παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με νέα μελέτη

Κείμενο της Ειρήνης Βένιου
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή παίζουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και τα ψάρια, ενώ σε ρόλο κομπάρσου έρχονται το κρέας και το αλκοόλ

Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=413958

Το σχόλιο του Δρ. Π. Δρακόπουλο N.D.

Μήπως εδώ εννοούν τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη, διότι δεν βλέπω να έχουν συμπεριλάβει τα δημητριακά τα οποία είναι η βάση της μεσογειακής πυραμίδας.

STAR.GR
Ο γηραιότερος άνθρωπος στην γη είναι 121 ετών!

 Eίναι 121 ετών –ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση «Survival International»- και ζει στην Δυτική Αμαζονία της Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με το Περού.
Ο λόγος για την Μαρία Λουσιμάρ Περέιρα η οποία έχει δέκα παιδιά και 22 εγγόνια και θα γιορτάσει μαζί με την οικογένειά της τα γενέθλιά της.
Η Μαρία όλα αυτά τα χρόνια το μακρύτερο ταξίδι που έχει κάνει είναι μέχρι την γειτονική πόλη Φέιχο, ο πληθυσμός της οποίας είναι 32.261 κατοίκους.  Ζει με υγιεινό τρόπο ζωής, αφού τρώει μόνο φυσικές τροφές από το δάσος όπως ψητό κρέας, ψάρια , μαϊμούδες, ρίζες μανιόκας, χυλό από μπανάνα. Δεν έχει φάει ποτέ της αλάτι, ζάχαρη ή οποιανδήποτε επεξεργασμένη τροφή.
Η Μαρία αν και κλείνει τα 121 χρόνια ζωής, παραμένει υγιής και σχετικά δραστήρια. Κοινωνικοί λειτουργοί είχαν δει το πιστοποιητικό γεννήσεως  της το οποίο εκδόθηκε το 1985 και τη φέρει γεννηθείσα στις 3 Σεπτέμβρη.

 Για αναζήτηση του άρθρου: http://www.star.gr/ellada_kosmos/105046/

Απο τον Δρ. Π. Δρακόπουλο

Μήπως ο γηραιότερος άνθρωπος του πλανήτη διατρέφεται με τους κανόνες της Διατροφικής Ζώνης, διότι δεν βλέπω να τρώει δημητριακά τα οποία είναι η βάση της Μεσογειακής Διατροφής………… ξυπνάτε.

Το μυστικό της μακροζωίας έρχεται από την Ικαρία
15/07/2011

Δεκαπλάσιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων, που ζουν πάνω από τα 90 χρόνια στην Ικαρία, σε σχέση με το 0,1%, που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μυστικό βρίσκεται κατά κύριο λόγο στη διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή φυσική δραστηριότητα, λένε τώρα οι επιστήμονες.
Ψάρια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι «θωρακίζουν» την καρδιά και τα αγγεία των Ικαριωτών, αλλά καταπολεμούν και την κατάθλιψη των ηλικιωμένων. Επιπλέον, η καθημερινή χρήση ελαιολάδου ευεργετεί και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Για αναζήτηση του άρθρου:

http://www.healthierworld.gr/portal/newsletter1/882f4bd4d0402311/d0b168f10624555e.html

Το σχόλιο του Π.Δρακόπουλου N.D.

Μήπως εδώ εννοούν τη Διατροφική Ζώνη, διότι δεν βλέπω να τρώνε τα δημητριακά τα οποία είναι η βάση της μεσογειακής πυραμίδας. Οι Ικαριώτες διατρέφονται παραδοσιακά με τη Διατροφική Ζώνη και δεν το ξέρουν. Η Διατροφική Ζώνη είναι διατροφή μακροζωίας.

Healthview
01/08/2011
Υγεία & Ζωή
Τι δείχνουν οι Μελέτες για τη Διατροφική Ζώνη

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν το νέο μοντέλο διατροφής, τη Διατροφική Ζώνη, με την οποία επιτυγχάνεται απώλεια βάρους και ταυτόχρονα είναι κατάλληλη και για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Αθρογράφος: Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D.
Πρόεδρος Συλλόγου Μεσογεικής Διατροφικής Ζώνης
http://www.healthview.gr/

http://www.healthview.gr/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B6%CF%89%CE%AE/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE/%CF%84%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7

Stars diet
Τεύχος 4  – Ιούνιος 2011
Μάρω Λύτρα
Σώθηκα με τη Δίαιτα της <<Διατροφικής Ζώνης>.

Η ίδια αναφέρει στο περιοδικό STARS DIET τους τρόπους με τους οποίους διατηρεί το κορμί της τέλειο και αν θες, μπορείς ν’ ακολουθήσεις κι εσύ τη δίαιτα που την κρατάει σε φόρμα!
Η δημοφιλής τραγουδίστρια, λοιπόν, εδώ και δέκα χρόνια ακολουθεί τη δίαιτα της Διατροφικής Ζώνης ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεται εντατικά!
Η δίαιτα της Μάρως! “Ακολουθώ τη δίαιτα της Διατροφικής Ζώνης και τρώω έξι γεύματα την ημέρα.
Η δημοφιλής τραγουδίστρια αναφέρει ότι εδώ και δέκα χρόνια ακολουθεί τη δίαιτα της Διατροφικήης Ζώνης ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεται εντατικά!
Η Διατροφική Ζώνη βασίζεται στην πρόσληψη μιας μέσης αναλογίας θρεπτικών συστατικών, 40% σύνθετους υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος.

 Για αναζήτηση του άρθρου

http://www.inews.gr/103/i-diaita-tis-maro-lytra.htm

http://www.athensmagazine.gr/portal/bestofathens/articles/3319

http://24newslines.blogspot.com/2011/06/blog-post_9718.html 

Η απάντηση του Συλλόγου Διατροφικής Ζώνης
στα ψευδή δημοσιεύματα.
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
19 Ιουνίου 2011
Περιοδικό Έψιλον 1052
19/06/11

Για τη δίαιτα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης, Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D., εξηγεί τι είναι, πως λειτουργή και ποια είναι τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου διατροφικού συστήματος, απαντώντας σε προηγούμενο δημοσίευμα της ειδικής έκδοσης της Κυριακάτικη Ελευθεροτυπίας με τίτλο
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις δίαιτες,
την άσκηση, τη διατροφή
Ο Σύλλογος της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης απαντά στα όσα ανακριβή και αβάσιμα αναφέρθηκαν από τους διαιτολόγους:
1. Αναστασία Δουλγέρη,
2. Σοφία Καλογήρου
3. Σοφία Ελευθερίου
στο τεύχος της 30ης Ιανουαρίου του περιοδικού Ε της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας,  σχετικά με τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει η εφαρμογή της Δίαιτας της Ζώνης (Διατροφική Ζώνη).
Η Διατροφική Ζώνη δεν στηρίζεται στο σκεπτικό της δίαιτας του Άτκινς, αντιθέτως διαφέρει τα μέγιστα. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διατροφές με εντελώς διαφορετικές επιδράσεις.
H Διατροφική Ζώνη είναι σχεδιασμένη για να μειώνει το λιπώδη ιστό και να αυξάνει τη μυϊκή μάζα, οπότε καθιστά σαφές ότι το κύριο αποτέλεσμά της εφαρμογής αυτής θα ενδυνάμωνε τον οργανισμό και θα βελτίωνε στα μέγιστα την υγεία μας. Συνεπώς, συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία και έλλειψη συγκέντρωσης ουδεμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με τη Διατροφική Ζώνη.
Για το μεγαλύτερο επίτευγμα της Διατροφικής Ζώνης σας παραπέμπω στο βιβλίο Guinness World Record 2009 το οποίο αναφέρει στη σελίδα 61.

Ο βαρύτερος εν ζωή άνδρας είναι ο Manuel Uribe Garza (Μεξικό), ο οποίος ζύγιζε 560 κιλά, τον Ιανουάριο του 2006, όταν έκανε μία τηλεοπτική εμφάνιση, προκειμένου να βρει βοήθεια στο πρόβλημά του. Από τότε, με ιατρική βοήθεια και την Διατροφική Ζώνη έχει αρχίζει να χάνει σταδιακά βάρος. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 ο Manuel είχε καταφέρει να φτάσει το βάρος του στα 300 κιλά. Ωστόσο, δεν μπορεί να σταθεί ακόμη μόνος του και παραμένει στο κρεβάτι από το 2002.
Οι διατροφικές οδηγίες της  Διατροφικής Ζώνης εφαρμόζονται κατεξοχήν από Διαβητολογικό Κέντρο Joslin το οποίο είναι μέλος της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ασχολείται με διαβητικούς, παχύσαρκους και  προδιαβητικούς. Οι διατροφικές οδηγίες του είναι αυτές που πρεσβεύει η Διατροφική Ζώνη (1).
Η έρευνα του καινούργιου μοντέλου διατροφής για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που έγινε το 2008 από Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τη Διαβητική Κλινική Joslin, το Ιατρικό Κέντρο Tufts, την Ιατρική Σχολή Tufts,  και το Νοσοκομείο Βετεράνων Rogers William, είναι βασικά η διατροφή της Διατροφικής Ζώνης (40% των ημερήσιων θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες όχι λιγότερους από 130 g/d, το 30% από πρωτεΐνη για να ελαχιστοποιήσουμε το χάσιμο της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους και το 30% από λιπαρά κυρίως ελαιόλαδο).
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι, κατά την Προηγούμενη δεκαετή έρευνα για τους παχύσαρκους και διαβητικούς το πρόβλημα ήταν η παραδοσιακή κατανάλωση πολλών υδατανθράκων (που κυμαίνεται στο 50%–55% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων) και όλοι ξέρουμε πια είναι αυτή η Διατροφή (2).
Τα παραπάνω επίσης επικυρώνονται από το Πρόγραμμα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία της νόσου της παχυσαρκίας.
Αυτή η  έρευνα έλυσε τη νόσο της Παχυσαρκίας στην ΕΕ και έπρεπε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι διατροφολόγοι, και ιατροί να την αναφέρουν καθημερινώς στην τηλεόραση για ενημέρωση των Ελλήνων οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο της παχυσαρκίας (με τα Κρητικόπουλα από 13 έως 17 ετών να κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση) (3).

Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΟΓΕΝΗΣ – “Δίαιτα, Παχυσαρκία και Γονίδια”

Τελείωσε η μεγαλύτερη διατροφική έρευνα στον κόσμο με το όνομα Διογένης “Δίαιτα, Παχυσαρκία και Γονίδια” και έλυσε το αίνιγμα για τη νόσο της Παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του 6ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (2005-2009).
Η μελέτη Διογένης είναι ένα 5ετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενσωματώνει έρευνες που αφορούν στη διατροφή, τη γενετική, τη φυσιολογία, την ψυχολογία και την τεχνολογία τροφίμων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την έρευνα Διογένης με χρηματοδότηση 14.500.000 ευρώ, και τελικά η χρηματοδότηση έφτασε τα 20.100.000 ευρώ (4).
Το δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσίευσε η Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης για αυτή την έρευνα έγραψε:

Τα αποτελέσματα από τη διαιτητική μελέτη παρέμβασης Διογένης δείχνουν καθαρά ότι η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης (25%) στη διατροφή μειώνει την επανάκτηση βάρους μετά από απώλεια βάρους, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών δεν είχε κανέναν ανιχνεύσιμο ρόλο στην επαναπρόσληψη βάρους (5).

Απο τον Δρ. Π. Δρακόπουλο N.D.

Η Διατροφική Ζώνη απεδείχθη η ανώτερη διατροφή της έρευνας Διογένης της μεγαλύτερης διατροφικής έρευνας στον κόσμο για την αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας.
Παρόλα αυτά, οι Έλληνες διαιτολόγοι εξακολουθούν να παραβλέπουν τα νέα δεδομένα, καθώς και τα σημαντικά αποτελέσματα ερευνών που αφορούν το αντικείμενό τους.
Στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί ακαδημία Διατροφικής Ζώνης (6).

Ο εμπνευστής και εφευρέτης της Διατροφικής Ζώνης είναι ο Dr. Barry Sears Ph.D. (7).

1. http://www.joslin.org/docs/Nutrition_Guideline_Graded.pdf
2. https://zone.com.gr/episthmonikh-tekmhriwsh/neo-montelo-diatrofhs/
3. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Diogenes_Booklet06.pdf
4. http://www.zone.com.gr/
5. www.diogenes-eu.org/News/080520-rs-DIO-RTD1_Crete.pdf
6. https://zone.com.gr/akadhmia-diatrofikhs-zwnhs/
7. https://zone.com.gr/poios-einai-o-dr-barry-sears/


Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D.
Δρ. Φυσικοπαθητικής – Ομοιοπαθητικός
Φυσιοπαθητικός Αντιφλεγμονώδους Διατροφής

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ 10/03/2010

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ
Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω Παχυσαρκίας. Σύμφωνα με στατιστικά και προβλέψεις, μέχρι το 2015, δύο στους τρεις ενήλικες Κυπρίους θα είναι παχύσαρκοι .

 ΔΡ ΜΠΑΡΥ ΣΙΑΡΣ

«Δεν έχουμε επιδημία παχυσαρκίας, έχουμε επιδημία φλεγμονής»

Λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητάς μας, ίσως να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις διατροφικές μας συνήθειες, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και την υγεία μας. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο Αμερικανός ερευνητής Δρ Μπάρυ Σίαρς τόνισε πως το βάρος, η υγεία, η αντιγήρανσή μας, η σωματική μας ικανότητα ακόμα και τα συναισθήματά μας εξαρτώνται από τις ορμόνες, που ρυθμίζονται με τη διατροφή. «Το φαγητό είναι ένα φάρμακο, που πρέπει να το παίρνουμε σε σωστές δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας», είπε ο Δρ Μπάρυ, συμπληρώνοντας πως, μετά από 25 χρόνια μελετών, θεωρεί πως η «Διατροφική Ζώνη» είναι ο σωστός διατροφικός τρόπος όπου ρυθμίζει άριστα τις ορμόνες μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Διατροφικές Συμβουλές

1. Πρέπει να βρείτε την ποσότητα διατροφής που σας αναλογεί, ο καθένας από εσάς έχει δικιά του ποσότητα διατροφής.

2. Κάθε γεύμα πρέπει να είναι ισορροπημένο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

3. Το πρώτο πιάτο του γεύματος πρέπει να είναι η πρωτεΐνη, το δεύτερο οι υδατάνθρακες (σαλάτα, φρούτο).

4. Προσπαθήστε να τρώτε πέντε φορές την ημέρα: τρία κύρια και δύο πρόχειρα γεύματα.

5. Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά (είναι υδατάνθρακες οι οποίοι έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα) και λιγότερο ψωμί, δημητριακά και

αμυλούχα.

6. Δεν πρέπει να περάσουν περισσότερες από 5 ώρες μετά το γεύμα χωρίς να φάτε σνακ, ή 2 με 3 ώρες μετά το σνακ χωρίς να φάτε γεύμα άσχετα αν πεινάτε ή όχι.

7. Πιείτε τουλάχιστο 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

8. Αν ένα γεύμα σας είναι εκτός Ζώνης, μην ανησυχείτε. Απλώς κάντε το επόμενο γεύμα σας φιλικό προς τη Ζώνη.

9. Εάν πίνετε καφέ να είναι χωρίς καφεΐνη, χωρίς ζάχαρη (εκτός εάν είναι φρουκτόζη) και με ή χωρίς γάλα. Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με πράσινο ή άσπρο τσάι.

10. Αποφύγετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών, γιατί κάνουν τις κυτταρικές μεμβράνες πιο άκαμπτες και αναγκάζουν το ήπαρ να παράγει περισσότερη χοληστερίνη προκειμένου να μειώσει αυτή την ακαμψία.

11. Αποφεύγετε τα σπορέλαια και τα τρόφιμα που τα περιέχουν διότι είναι ωμέγα-6.

12. Το λίπος που θα χρησιμοποιήσετε στα γεύματά σας να είναι Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο.

13. Να ασκήστε τουλάχιστον ½ με 45 λεπτά την ημέρα.

14. Να τρώτε ένα σνακ Ζώνης 30 ή 45 λεπτά πριν από την άσκηση και ένα αμέσως μετά.

15. Να τρώτε καλό πρωινό.

16. 2.5 γρ. ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) κάθε πρωί.

ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΖΑ

http://www.sigmalive.com/simerini/news/health/246228

SIGMALIVE / Lifestyle

Στην Κύπρο ο διατροφολόγος των celebrities
15 Μαρτίου 2010, 13:14 EET
ΤΗΣ ΑΜΑΝΤΑΣ ΑΓΚΑΣΤΙΝΙΩΤΟΥ
DR BARRY SEARS

Με αυτό που ονομάζει Zone Diet, ο Dr Barry Sears έχει κερδίσει την εκτίμηση πολλών σταρ που έχουν γίνει πελάτες του. Κατά την πολύ σύντομη επίσκεψή του στην Κύπρο,είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε στο ξενοδοχείο Hilton και να μάθουμε για τη δημοφιλή αυτή δίαιτα-φάρμακο. Η διατροφική Ζώνη ή Zone Diet, όπως ονομάζεται η ειδική δίαιτα του Dr Barry Sears, βασίζεται στην ισορροπημένη διατροφή. Η Διατροφική Ζώνη όμως πρέπει να μετατραπεί σε τρόπο ζωής ώστε να λειτουργήσει σαν φάρμακο που προστατεύει από καρδιοπάθειες, καρκίνο, αλτσχάιμερ, διαβήτη και να καταπολεμά τις φλεγμονές.

ΟΙ ΣΤΑΡ ΤΗΣ… ΖΩΝΗΣ

Τις συμβουλές του Dr Sears και τη Zone Diet ακολουθούν πιστά διάσημες γυναίκες και άντρες όπως χολιγουντιανοί αστέρες, τραγουδιστές και αθλητές του διεθνούς στίβου. Ανάμεσα σε άλλους, ο κατάλογος περιλαμβάνει την Jennifer Aniston, τη Sandra Bullock, τη Madonna και τον Carl Lewis. «Οι celebrities θέλουν να φαίνονται καλά στην οθόνη και βρίσκουν τόσο αυτοί όσο και οι trainers τους ότι η Διατροφική Ζώνη τους διευκολύνει πολύ» μας λέει ο Dr Sears. «Οι celebrities φοβούνται να μη βάλουν βάρος, αλλά το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να τρώνε και πίτσα και ζυμαρικά, και ψωμί. Η Διατροφική Ζώνη δεν τα απαγορεύει αυτά, αλλά να καταναλώνονται σε μικρότερη ποσότητα και σωστό συνδυασμό, δηλαδή να ξέρεις να ισορροπείς όσα βάζεις στο πιάτο σου».

Παραπονιούνται οι σταρ όταν πρέπει να ακολουθήσουν δίαιτα; Όχι. Οι πιο πολλοί ακολουθούν το πρόγραμμα για χρόνια, όπως η Jennifer Aniston, που το ακολουθεί για 15 χρόνια συστηματικά.  Άρα δεν υποστηρίζετε και τις δίαιτες εξπρές… Όχι. Η διαδικασία του αδυνατίσματος είναι αργή. Είναι αδύνατο να χάσεις μισό κιλό σε μια εβδομάδα. Όταν χάνεις πολύ βάρος χάνεις και μυϊκή μάζα και γι’ αυτό βλέπεις πολλούς celebrities να λένε, μόλις τελείωσα την τάδε γρήγορη δίαιτα, αλλά να μοιάζουν ότι ήρθαν από στρατόπεδο συγκεντρώσεως. «Δίαιτα» σημαίνει τρόπος ζωής και όχι σύντομη περίοδο πείνας και στέρησης. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσεις τη διατροφή σου σαν φάρμακο, γιατί καταπολεμά φλεγμονές και σου δίνει ξανά τον έλεγχο της ζωής σου, προστατεύοντάς σε παράλληλα από ασθένειες.

 Mail Cyprus
‘Let food be your medicine’
Author: Patrick Dewhurst

AS MANY as 150 million adults and 15 million children in Europe could be obese by the end of 2010, according to the World Health Organisation.

Estimates for Cyprus published late last year said by 2015, two out of three Cypriot will be obese.

This news comes as dietician to the stars, Dr Barry Sears, is in Cyprus to promote his obesity curing ‘Zone’ diet, which he described as an “Evolution of the Mediterranean diet.”

Made famous by the likes of Hollywood celebrities Jennifer Aniston and Brad Pitt, the diet also claims to prevent cancer, diabetes and almost any condition ending in ‘itis’.

His visit also coincides with a proposal, by AKEL MEP, Kyriakios Triantaphyllidis, for a European Obesity Day on May 22.

Adressing the European Parliament in Strasbourg on Monday, Triantaphyllides said “Obesity is a disease, not a problem. According to the World Health Organisation, it is not only widespread, but taking on epidemic proportions.”

In order to raise public awareness, he has teamed up with four colleagues and the pharmaceutical firm, GSK, to promote the annual European Obesity Day event. “If no action is taken” he said, “There will be approximately 150 million obese adults, or 20 per cent of the EU population, and 15 million obese children and adolescents, 10 per cent of the EU population, in the region by 2010”

The diet programme that Sears is here to promote, and which is soon to launch in northern Europe, could be help to tackle such a pandemic. Not only has the diet been clinically proven and endorsed by Harvard University Researchers, but it even helped the world’s heaviest man, Manuel Uribe Garza, lose 260 KG, in under two years.

His diet is based on the theory that diseases such as obesity are linked to “Silent Inflammation”, which is a low level inflammatory response by the body to pathogens and hormone changes. Different foods produce different hormones, therefore, Sears says, obesity can reduced by managed by choosing the right types and proportions of food.

Dr Savvas Savva, Head Research and Education Institute for Child Health (REICH) and child obesity specialist, said that support Sears claims. “We have the feeling as well that obesity is an inflammatory disorder, and inflammation can absolutely be controlled through diet. Particularly through reduction of mono unsaturated fats, and by increasing Omega 6 and 9 fats. The Mediterranean diet is a good example of this.”

In fact the Zone diet is very similar to the Mediterranean diet. Sears said yesterday “Hippocrates said ‘let food be your medicine and medicine your food.’ Now we know what the old guy was talking about… we’ve taken a good diet and made it superior.”

Last year REICH reported that two out of three Cypriots will be obese by 2015, and they are now conducting research to compare current child obesity levels with 1999. “For the last project we looked at 2,500 children. This year we will look at 3,000 to get a better understanding of the problem.”

Triantaphylidis’ proposal is signed by the majority of MEPs, it will be forwarded to the President of the European Parliament, Jerzy Buzek, who will then officially announce May 22 as Obesity day. For more information, see http://www.obesityday.eu/

(Source: Cyprus Mail)