Με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη – Zone Diet)
η Μύωση Σωματικού Λίπους είναι 100% Ασφαλέστερη
Η νέα γενιά ενέσιμων φαρμάκων απώλειας βάρους έχει τραβήξει την εθνική προσοχή. Φυσικά, είναι πάντα χρήσιμο να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα. Αυτά τα φάρμακα προκαλούν απώλεια βάρους, αλλά σχεδόν το 40% τοις εκατό αυτής της απώλειας είναι μυϊκός ιστός (άπαχη μυϊκή μάζα) σώματος. Η μεταβολική σας αποτελεσματικότητα μειώνεται όταν χάνετε μυϊκό ιστό άλυπη (όπως επίσης αυτός που βρίσκεται στα όργανά σας μειώνεται επίσης). Κατά συνέπεια, μόλις σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα ενέσιμα φάρμακα, η απώλεια βάρους επιστρέφει γρήγορα, αλλά κυρίως ως αυξημένο σωματικό λίπος και όχι ως μυϊκός ιστός που χάθηκε.
Ουσιαστικά, αυτά τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους είναι “για πάντα” φάρμακα. Καλά νέα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά όχι τόσο καλά για τον ασθενή, επειδή τα ίδια φάρμακα προκαλούν πολυάριθμες παρενέργειες.
Εύρεση της Διατροφικής Εναλλακτικής Μείωσης Σωματικού Λίπους
Το πρώτο πράγμα είναι να καταλάβουμε ότι τα ενέσιμα φάρμακα απώλειας βάρους χρησιμοποιούν τις μεταβολικές οδούς που υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η διατροφική πρωτεΐνη είναι το φυσικό ερέθισμα για την απελευθέρωση των ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη.
Τέλος, για να πετύχετε απώλεια λίπους, πρέπει να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη (1).
Άρα, θα μπορούσε ένα διατροφικό σύστημα που παρέχει επαρκείς διατροφικές πρωτεΐνες και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη να προσφέρει μια οδό για απώλεια λίπους χωρίς απώλεια μυϊκού ιστού (άλυπης μάζας) σώματος; Ευτυχώς, η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή (Zone Diet) ένα τέτοιο διατροφικό σύστημα που έχει αποδείξει ότι το κάνει αυτό. Η βάση της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής (Zone Diet) περιγράφηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο, Η Διατροφική Ζώνη (The Zone Diet) που δημοσιεύτηκε το 1995 (2,3).
Η Πατέντα (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τη χρήση της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής (Zone Diet) για τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη εφαρμόστηκε το 1992 και πήρε την πατέντα στην Αμερική το 2000 (4).
Από τότε, συνέχισα να προσθέτω αρκετές διατροφικές βελτιώσεις στη βασική ιδέα για να κάνω την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Zone Diet) την ποιο κατάλληλη εναλλακτική λύση για εσάς αντί να χρησιμοποιείται Ozempic, Wegovy, Mounjaro και άλλα πιθανά φάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούνται όχι για απώλεια βάρους αλλά και ως θεραπεία για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Ο όρος που περιγράφει αυτήν την εξελισσόμενη διατροφική τεχνολογία είναι το Metabolic Engineering™. Πώς μπορεί η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή (Διατροφική Ζώνη – Zone Diet) να αυξήσει τις ορμόνες που προκαλούν κορεσμό; Οι βασικές ορμόνες που προκαλούν κορεσμό απελευθερώνονται από το έντερο ως απόκριση στα επίπεδα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.
Εάν έχετε επαρκή επίπεδα πρωτεΐνης σε ένα γεύμα, αυτές οι ορμόνες θα ταξιδέψουν απευθείας στον εγκέφαλο για να σταματήσουν την πείνα. Εάν δεν έχετε αρκετή πρωτεΐνη σε ένα γεύμα, αυτές οι ορμόνες κορεσμού δεν θα απελευθερωθούν και θα έχετε συνέχεια πείνα. Λοιπόν, ποια είναι η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνετε σε κάθε γεύμα; Η απάντηση είναι ότι θα πάρω αναλυτικό ιστορικό και θα κάνω λιπομέτρηση βρίσκοντας τα κιλά του μυϊκού και του λιπώδους ιστού. Όταν βρω την κατάλληλη ποσότητα διατροφής που κάνει για εσάς τότε πολύ εύκολα καταστέλλεται η πείνα σας και ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί λιπώδη ιστό μειώνοντας το σωματικό σας λίπος. Από την κατανάλωση της σωστής ποσότητας διατροφικής πρωτεΐνης στο γεύμα διεγείρονται ορμόνες για να καταστολή πείνας. Γιατί να μην καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη σε ένα γεύμα για ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό;
Υπάρχουν δύο λόγοι
Ο πρώτος λόγος είναι ότι τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης επιβραδύνει την απώλεια λίπους (1).
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η επιπλέον πρωτεΐνη υπερ διεγείρει τον παράγοντα μεταγραφής γονιδίου mTOR, αναστέλλοντας τη δραστηριότητα της AMPK (5).
Επιπλέον, οποιαδήποτε μείωση της δραστηριότητας AMPK επιβραδύνει την καύση του αποθηκευμένου σωματικού λίπους. Με τη διατροφική δύναμη της ισορροπίας των μακροθρεπτικών συστατικών του γεύματος, εξισορροπείτε την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης με τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να διατηρείται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επίσης προσθέτοντας και την κατάλληλη ποσότητα μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδου) για μεγαλύτερο κορεσμό. Εάν τα γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα γεύμα είναι ισορροπημένα με υδατάνθρακες πλούσιους σε ζυμώσιμες ίνες, αυτό επιτρέπει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) από τα βακτήρια του εντέρου που ενισχύουν περαιτέρω τις ορμόνες κορεσμού από το έντερο (5).
Οι καλύτεροι υδατάνθρακες είναι οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, κυρίως τα μη αμυλούχα λαχανικά. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη κορεσμού, θα χρειαστείτε να βρω και τα γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Αυτό επιτρέπει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) από βακτήρια του εντέρου που ενισχύουν περαιτέρω την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού από το έντερο (6).
Αυτό είναι το θεμέλιο της κατοχυρωμένης Πατέντας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) ικανότητας της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής (Zone Diet) να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι το κλειδί για την απώλεια του περιττού σωματικού λίπους (4).
Παραπομπές ή Αναφορές
1. Ruderman NB et al. AMPK, insulin resistance, and the metabolic syndrome. J Clin Invest 123:2764-2772 (2013). doi: 10.1172/JCI67227
2. Η Διατροφική Ζώνη, Sears B. Εκδόσεις Δ.Κ. Μ. ΕΠΕ (2000)
3. Sears B. The Zone. Regan Books. New York, NY. (1995)
4. Sears Method of and nutritional and pharmaceutical compositions for reduction of hyperinsulinemia. U.S. Patent No. 6,140,304 (2000)
5. Gonzalez A et al. AMPK and TOR: The Yin and Yang of cellular nutrient sensing and growth control. Cell Metab 31:472-492 (2020). doi: 10.1016/j.cmet.2020.01.015
6. Christiansen CB et al. The impact of short-chain fatty acids on GLP-1 and PYY secretion from the isolated perfused rat colon. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 315:G53-G65 (2018). doi: 10.1152/ajpgi.00346.2017
Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc, ND