Η Ζάχαρη (γλυκόζη) κάνει τον Καρκίνο εμφανή στη Μαγνητική Τομογραφία
Οι καρκινικοί όγκοι χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους. Με την έγχυση στο σώμα κανονικής γλυκόζης, oι επιστήμονες του UCL (University College of London) έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να ανιχνεύουν την συσσώρευση της σε όγκους χρησιμοποιώντας απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας (MRI).
Μια νέα τεχνική ανίχνευσης του καρκίνου με την απεικόνιση της κατανάλωσης ζάχαρης σε μαγνητική τομογραφία (MRI) έχει αποκαλυφθεί από τους επιστήμονες του UCL. Η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλέστερη και απλούστερη εναλλακτική λύση στις πρότυπες ραδιενεργές τεχνικές και να επιτρέπει στους ακτινολόγους να έχουν εικόνα των όγκων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Η νέα τεχνική, που ονομάζεται “χημική ανταλλαγή γλυκόζης και μεταφορά κορεσμού” (GlucoCEST), βασίζεται στο γεγονός ότι οι όγκοι καταναλώνουν πολύ περισσότερη γλυκόζη (ένα είδος σακχάρου και άμυλου) από ότι οι κανονικοί, υγιείς ιστοί προκειμένου να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευαισθητοποίηση του μαγνητικού τομογράφου με πρόσληψη γλυκόζης προκάλεσε στους όγκους να εμφανίζονται ως φωτεινές εικόνες σε μαγνητικές τομογραφίες ποντικών.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Simon Walker-Samuel, από το Κέντρο Προηγμένης Βιοϊατρικής Απεικόνισης (CABI) του UCL , δήλωσε: ότι το “GlucoCEST” χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την ανίχνευση γλυκόζης στο σώμα. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να ανιχνευθεί σε όγκους, χρησιμοποιώντας συμβατικές τεχνικές MRI. Η μέθοδος χρησιμοποιεί μια ένεση κανονικής ζάχαρης και θα μπορούσε να προσφέρει μια φθηνή, ασφαλή εναλλακτική λύση στις υπάρχουσες μεθόδους για την ανίχνευση όγκων, οι οποίες απαιτούν την ένεση ενός ραδιενεργού υλικού. Ο καθηγητής Mark Lythgoe, Διευθυντής του CABI και ανώτερος συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: “Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο χρησιμοποιώντας την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη που βρίσκεται σε μισή πλάκα σοκολάτας. Η έρευνά μας αποκαλύπτει μια χρήσιμη και αποδοτική μέθοδο για την απεικόνιση των καρκίνων κάνοντας MRI – ένα πρότυπο απεικόνισης της τεχνολογίας διαθέσιμο σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία “.
Και συνέχισε: “Στο μέλλον, οι ασθενείς θα μπορούν δυνητικά να σαρωθούν σε τοπικά νοσοκομεία, αντί να αναφέρονται σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα”. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Medicine και οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανίχνευση γλυκόζης σε ανθρώπινους καρκίνους.
Σύμφωνα με έναν άλλο ανώτερο συντάκτη της μελέτης, τον καθηγητή Xavier Golay του UCL: “Η διεπιστημονική αυτή έρευνα, θα μπορούσε να επιτρέψει σε ευάλωτες ομάδες ασθενών όπως οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά που χρειάζεται να σαρωθούν πιο τακτικά, να το κάνουν χωρίς τους κινδύνους που συνδέονται με μια δόση ακτινοβολίας.” Ο Δρ Walker-Samuel πρόσθεσε: “Έχουμε αναπτύξει μια νέα τεχνική απεικόνισης state-of-the-art για να απεικονίσουμε και να χαρτογραφήσουμε τη θέση των όγκων που θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των νέων θεραπειών του καρκίνου”.
Για αναζήτηση της έρευνας
Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν γρηγορότερα τη γλυκόζη σε αναλογία ως προς τα φυσιολογικά κύτταρα, αλλά αυτό το ξέραμε από τότε που ο Otto Heinrich Warburg το 1931 πήρε Νόμπελ Ιατρικής για αυτή του την ανακάλυψη. Άρα όση περισσότερη γλυκόζη καταναλώνεται σε ημερήσια βάση τόσο περισσότερο τρέφεται τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά η τροφή επίσης των καρκινικών κυττάρων είναι και τo μακροθρεπτικό συστατικό που μεταβολίζεται πολύ γρήγορα σε γλυκόζη όπως: η ζάχαρη, η πατάτα, τα μακαρόνια, το ρύζι, ο φρουτοχυμός χωρίς ίνες και το ψωμί.
Η εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου (Βικιπαίδεια) αναφέρει ότι το άμυλο είναι ένας από τους πολυσασχαρίτες, αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες μόρια γλυκόζη
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF
Αυτές οι τροφές όμως προτείνονται από τους διαιτολόγους και διατροφολόγους για καθημερινή κατανάλωση. Καταλαβαίνεται λοιπόν γιατί έχουμε αύξηση καρκίνου;
Η διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε για άριστη υγεία όπως έχουν δείξει άπειρες έρευνες είναι η Διατροφική Ζώνη η οποία είναι η εξέλιξη της Μεσογειακής Διατροφής όπως αναφέρει ο Dr. Barry Sears PhD.
Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc