Μενού Κλείσιμο

Ο Υπέρ Μαραθωνοδρόμος Dean Carnazes

Ο Dean Karnazes διατρέφεται με Διατροφική
Ζώνη απογειώνοντας τις Αθλητικές του επιδόσεις

Ο υπέρ μαραθωνοδρόμος Dean Carnazes διατρέφεται με τη Διατροφική Ζώνη
Ο Dean Karnazes συμμετείχε σε 50 Μαραθώνιους που πραγματοποιήθηκαν σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε διάστημα 50 συνεχόμενων ημερών.

Ερώτηση: Πως έχεις ωφεληθεί από τη Διατροφική Ζώνη;
Ακολουθώ πιστά τη Διατροφική Ζώνη – όπως μου έχει συστήσει ο ίδιος ο Dr. Barry Sears – για δεκαοκτώ (19) χρόνια και πιστεύω ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση τόσο των αθλητικών μου επιδόσεων όσο και της υγείας μου γενικότερα.

Η Διατροφική Ζώνη ωθεί τους αθλητές σε νέα ύψη.
Το 1999, διάβασα ένα βιβλίο με τίτλο «Η Διατροφική Ζώνη» από τον Dr. Barry Sears. Ως αθλητής, είχα πειραματιστεί με όλα τα είδη διατροφής κατά το παρελθόν με την ελπίδα της βελτίωσης της απόδοσης μου. Ένας φίλος μου συνέστησε να διαβάσω την «Διατροφική Ζώνη» και έτσι έκανα. Αυτό το βιβλίο επηρέασε βαθύτατα τη ζωή μου. Υιοθέτησα την διατροφή αυτή και διαπίστωσα ότι όχι μόνο υπήρξε βελτίωση των επιδόσεων μου, αλλά ανάρρωνα πιο γρήγορα και τα συνολικά επίπεδα ενέργειας μου παρέμεναν πολύ πιο σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η σύνθεση του σώματος μου φυσικά μετατοπίστηκε σε ένα υψηλότερο ποσοστό άπαχου μυϊκού ιστού και μειώθηκε το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της διατροφής και μόνο.
Ο Dr. Sears και εγώ, έχουμε αναπτύξει από τότε φιλία, και έχω ακολουθήσει όλες από τις διατροφικές αρχές που μου συνέστησε ο ίδιος. Αυτό με βοήθησε να επιτύχω κάποια επιτεύγματα που είμαι πολύ περήφανος για αυτά. Το περιοδικό TIME με ονόμασε ως έναν από τους “Top 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο”. Το περιοδικό Men’s Fitness με χαρακτήρισε ως ένα από τα ισχυρότερα άτομα στον πλανήτη. Ο Stan Lee με αποκάλεσε, “Υπεράνθρωπο”. Ποτέ στα πιο τρελά μου όνειρα δεν είχα φανταστεί αυτά τα βραβεία ότι θα μπορούσαν να είναι δικά μου.
Ως αθλητής, ήμουν σε θέση να ωθήσω το σώμα και το μυαλό μου σε νέα ύψη. Έχω τρέξει 560 συνεχή χιλιόμετρα, χωρίς ύπνο για τρεις νύχτες. Έχω αγωνιστεί σε όλη την έρημο Σαχάρα σε θερμοκρασίες 48 βαθμών και, επίσης, έχω τρέξει ένα μαραθώνιο στο Νότιο Πόλο σε -40 βαθμούς. Σε δέκα διαφορετικές περιπτώσεις έχω τρέξει 320 συνεχή χιλιόμετρα σκυταλοδρομία σόλο και αγωνιστικά μαζί με 12 ομάδες. Πέρα από το τρέξιμο, έχω κολυμπήσει κατά μήκος του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, έχω τρέξει σε πολλά βουνά, με ποδήλατο αγωνίστηκα για 24 συνεχόμενες ώρες, διαγωνίστηκα σε μακροπρόθεσμη απόσταση Stand Up Paddleboard, και έκανα σερφ σε μερικά από τα πιο γιγαντιαία κύματα στα ανοικτά των ακτών της Χαβάη και την Καλιφόρνια.
Στις 22 Ιουνίου του 2007 έτρεξα 5 συνεχόμενους μαραθώνιους (211 χιλιόμετρα) σε 24 ώρες ο κάθε ένας Μαραθώνιος είναι (42.195 χιλ.)
Ήμουν νικητής στο Atacama Crossing σε αγώνας δρόμου 250 χιλιόμετρα όπου διέσχισα την έρημο Atacama το 2008.
Ανταγωνιστικά, έχω κερδίσει τον σκληρότερο αγώνα δρόμου στον κόσμο, τον Υπερμαραθώνιο Badwater, και τον πιο δύσκολο αγώνα αντοχής του κόσμου, τον 4 Deserts Challenge. Το 2006 έτρεξα 50 μαραθώνιους σε όλες τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ σε 50 συνεχόμενες ημέρες (50Χ42.195=2.109.750 χιλιόμετρα), κάτι που πολλοί είπαν ότι είναι αδύνατο.
Όλο αυτό το διάστημα, έχω ακολουθήσει τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης. Σας ευχαριστώ, Dr. Sears!

Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Ο Μύθος της Διατροφής των Αθλητών με Υπερβολική Περιεκτικότητα Υδατανθράκων
(μακαρόνια, ρύζι , πατάτες, ψωμί, φρουτοχυμούς χωρίς ίνες και ισοτονικά ποτά με πολλή γλυκόζη)
Για χρόνια, προπονητές, εκπαιδευτές και διαιτολόγοι, έλεγαν στους Αμερικάνους αθλητές ότι όσο περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώνουν τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουν, (ειδικά στο μαραθώνιο).
Στην πραγματικότητα είναι κάτι ανάλογο με αυτό που έχει ειπωθεί και σε μας για το πώς να χάσουμε βάρος. Οι νικητές ξέρουν ότι η υπερβολική ινσουλίνη που προκαλούν οι πολλοί υδατάνθρακες, είναι ότι χειρότερο για έναν αθλητή.
Θα παραθέσω τώρα, τους μεγαλύτερους φόβους ενός αθλητή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα:
Χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα για τον εγκέφαλο
Μειωμένη πρόσβαση στο λίπος του σώματος, για ενέργεια
Μειωμένη μεταφορά οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα
Ας δούμε πως το πρόγραμμα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης, βοηθάει τους αθλητές να αποφύγουν αυτούς τους τρεις “δολοφόνους” της φυσικής κατάστασης. Πρώτ’ απ’ όλα η Διατροφική Ζώνη σταθεροποιεί τα επίπεδα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστούν και τα τρία προηγούμενα προβλήματα ταυτόχρονα, μειώνοντας την επίδοση του αθλητή.
1.Η υπερβολική ινσουλίνη ελαττώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα εμποδίζει την απελευθέρωση αποθηκευμένου γλυκογόνου απ’ το ήπαρ, για την αποκατάσταση του σακχάρου στο αίμα.
2.Η υπερβολική ινσουλίνη ελαττώνει τη ροή του αίματος, αυξάνοντας την παραγωγή του αραχιδονικού οξέος και κατά συνέπεια των “κακών εικοσανοειδών,  που μειώνουν τη μεταφορά οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα.
Ο πιο σίγουρος τρόπος να αυξήσετε τα επίπεδα ινσουλίνης και να έχετε καταστροφικά για την επίδοση σας αποτελέσματα, είναι να τρώτε ζυμαρικά ή να πίνετε ισοτονικά ποτά που περιέχουν ζάχαρη και νερό.
Πως λοιπόν επικράτησε ο μύθος για τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης υδατανθράκων; Το 1972 πριν από σαράντα πέντε χρόνια έγινε το ακόλουθο πείραμα. Για αρκετές μέρες, καλά εκπαιδευμένοι αθλητές συμμετείχαν σ’ ένα πρόγραμμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε  πρωτεΐνη (ουσιαστικά δεν περιείχε υδατάνθρακες). Μέσα σε μερικές μέρες, σχεδόν όλοι οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες (γλυκογόνο) στους μυς εξαντλήθηκε και μετά από μια σειρά εξετάσεων, αποδείχτηκε ότι η απόδοσή τους ήταν κάτω του μέσου όρου. Τότε, για τις επόμενες τρεις μέρες, τους χορηγήθηκαν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και στη συνέχεια τους εξέτασαν ξανά. Αυτή τη φορά οι επιδόσεις τους ήταν αυξημένες.
Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Ήταν όμως σωστό αυτό το συμπέρασμα;
Μήπως το συμπέρασμα ήταν ότι όταν κάποιος δε λαμβάνει καθόλου υδατάνθρακες, είναι λογικό να αισθάνεται άσχημα και να πέφτουν οι επιδόσεις του; Νομίζω ότι τα στοιχεία συνηγορούν προς τη δεύτερη πρόταση, αφού καμιά μελέτη τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια δεν έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για περισσότερες από επτά μέρες, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Ακόμα περιμένω για ένα και μόνο πείραμα που θα αποδεικνύει αυτή ακριβώς την υπόθεση, ότι δηλαδή η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.
Αντίθετα, πολλές μελέτες με κορυφαίους αθλητές, έδειξαν ότι η κατανάλωση ικανοποιητικής (αλλά όχι υπερβολικής) ποσότητας υδατανθράκων σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα λίπους για επτά μέρες, αυξάνει εντυπωσιακά τις επιδόσεις τους. Επιπροσθέτως, η επιπλέον κατανάλωση  λίπους (με μειωμένη λήψη υδατανθράκων) βελτιώνει την κατάσταση των λιπιδίων κορυφαίων αθλητών και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.

Για σούπερ αποδόσεις οι αθλητές πρέπει να διατρέφονται με τη Διατροφική Ζώνη. Για αναζήτηση της συνέντευξης του Dean Karneze:
http://www.zonediet.com/zone-living-newsletter-articles/zone-pushes-athlete-to-new-heights/

Ερ.: Θέλετε να έχετε άριστη Υγεία;
Απ.: Τότε η Διατροφική Ζώνη είναι για εσάς.

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSC