Μενού Κλείσιμο

Τα Ωφέλη των Ωμέγα-3 μετά απο Καρδιακή Προσβολή

Απο τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc

Τα οφέλη των Ωμέγα-3 στην καρδιοπάθεια τα έχει αναφέρει η “Η Ωμέγα Rx Ζώνη” όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο στην Ελλάδα το 2003 Η έρευνα αυτή άργησε λίγο μόνο 13 χρόνια. Για να έχουμε όμως τα αποτελέσματα όπως στην  έρευνα η ημερήσια δόση των ωμέγα-3 να πρέπει είναι σωστή και όχι placebo, και το ωμέγα-3 να είναι μοριακά αποσταγμένο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και να έχει την έγκριση από το IFOS.

To Ωμεγα-3 (ιχθυέλαιο) έχει οφέλη μετά από καρδιακή προσβολή

1 Αυγούστου 2016

Μια νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις για το πώς τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να επιβραδύνουν ή ακόμα και να προλάβουν μια ζημιά από καρδιακή προσβολή.

Πολλοί καρδιολόγοι θα σας πουν ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή είναι να συμπεριλάβετε τα πιο υγιή έλαια, όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια ή σαν συμπληρώματα των Ωμέγα-3 στη διατροφή σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου και λιγότερες καρδιακές προσβολές.

Ένα πράγμα που ήταν λιγότερο σαφές είναι, τι ρόλο παίζει το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. Μπορεί τα Ωμέγα-3 λιπαρά να παρέχουν οφέλη; Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Raymond Kwong στο νοσοκομείο Brigham ήθελαν να το διαπιστώσουν, έτσι εκμεταλλεύτηκαν πιο εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης που μπορεί να παρέχουν λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και πώς αλλάζει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, μελέτησαν περίπου 360 άτομα που είχαν πρόσφατα καρδιακό επεισόδιο, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν 4 γραμμάρια Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή ένα χάπι placebo (εικονικό ωμέγα-3) για έξι μήνες. (Αυτό είναι μια μεγάλη δόση αφού μια μερίδα σολομού περιέχει από ½ (μισό) έως 1 (ένα) γραμμάριο ωμέγα-3). Κάθε δύο μήνες, οι εθελοντές έκαναν μια μαγνητική τομογραφία στην καρδιάς τους για να παρακολουθούν οι ερευνητές πόσο αλλάζει ο καρδιακός μυς.

Κανονικά μετά από μια καρδιακή προσβολή, ένα μέρος της καρδιάς στερείται οξυγόνου, το οποίο ποτέ δεν ανακάμπτει. Ο υπόλοιπος υγιής ιστός αρχίζει να αντισταθμίζει την λειτουργία, αλλά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία άντλησης αίματος από την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, οι υπερβολικές ώρες εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε ουλώδη ιστό και να αρχίσουν να περιορίζουν ακόμα πιο πολύ την ικανότητα του υγιούς ιστού για να κάνει τη δουλειά του.

Ο Dr. Kwong και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν την υψηλή δόση Ωμέγα-3 λιπαρών είχαν 6% λιγότερη μείωση στην καρδιακή δυσλειτουργία από εκείνους που έλαβαν το placebo (εικονικό φάρμακο). Επίσης, οι άνθρωποι που έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα Ωμέγα-3 λιπαρών (κάθε άνθρωπος τα απορροφά σε διαφορετικά ποσοστά) έδειξε τη μεγαλύτερη μείωση σε ουλές – 13% – σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα. Τα αποτελέσματα παρέμειναν ισχυρά ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι έπαιρναν συνήθη φάρμακα θεραπείας των καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη και φάρμακα για την πίεση.

«Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να προλαβαίνουν τις ουλές της κατά τα άλλα υγιούς καρδιάς που πρέπει να δουλέψει παραπάνω λόγω της καρδιακής προσβολής,” λέει ο Dr. Kwong.

Με βάση την ανάλυση των δειγμάτων αίματος τους, τα άτομα που λάμβαναν ωμέγα-3 συμπληρώματα στη μελέτη έδειξαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα των δεικτών της φλεγμονής, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) μπορεί να λειτουργεί με τη μείωση της φλεγμονής μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Είναι η πρώτη ενθαρρυντική στρατηγική για την προστασία της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή. Ο υπόλοιπος υγιής ιστός μπορεί να σωθεί, μόνο όταν είναι ισχυρή η καρδιά.

Ο Dr. Kwong λέει ότι τα ευρήματα είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την εξέταση αν τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα πρέπει να είναι μέρος κάθε έκτακτης ανάγκης ανταπόκρισης στην καρδιακή προσβολή. Τα 4 γραμμάρια είναι μια υψηλή δόση. Σε προηγούμενες μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι είχαν καταναλώσει 1 γραμμάριο ιχθυελαίου ήταν πιο ασυνεπείς. Πολλοί ξεκίνησαν, επίσης, τη λήψη των συμπληρωμάτων 2 (δύο) έως 4 (τέσσερις) εβδομάδες μετά από καρδιακή προσβολή. Θα μπορούσαν να έχουν ωφεληθεί περισσότερο αν είχαν αρχίσει να λαμβάνουν τα συμπληρώματα νωρίτερα; Πόσο Ωμέγα-3 είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει την αναδιαμόρφωση της καρδιάς με επωφελή τρόπο;

Αυτά είναι ερωτήματα που ο Dr. Kwong και οι άλλοι ελπίζουν να απαντήσουν με περισσότερες μελέτες. Ο Dr. Kwong συνέλεξε δείγματα αίματος από τους εθελοντές και θα τα μελετήσει για συμβουλές σχετικά με το πώς τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εργάζονται στο σώμα μετά από μια καρδιακή προσβολή. «Το να λέμε ότι κάθε ασθενής που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή θα πρέπει να λαμβάνει Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αμέσως είναι λίγο πρόωρο», λέει. “Αλλά εγώ νομίζω ότι είναι λογικό μετά από τα αποτελέσματά μας για τα Ωμέγα-3 που είναι πολλά υποσχόμενα, και μπορούν να μειώσουν την κακή έκβαση σε ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή.”

Για αναζήτηση της έρευνας:

http://time.com/4430780/fish-oil-benefits-heart-attack/?platform=hootsuite

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc