Μενού Κλείσιμο

Γήρανση ή Αντιγήρανση με Ευεξία

Το αφιερώνω στους λάτρεις της Αντιγήρανσης.

Θέλετε όμορφη Ζωή χωρίς ασθένειες και Επιβράδυνση της Γήρανσης τότε ο δρόμος είναι μονόδρομος και λέγεται  Αντιφλεγμονώδης Διατροφή (Zone Diet).

Ο Dr. Sears εφεύρε αυτό το διατροφικό μοντέλο της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής (Διατροφική Ζώνη) το 1995, εγώ το έφερα στην Ελλάδα το 2001 και στην Κύπρο το 2007.
Από τότε είχα αναφέρει ότι το ανθρώπινο σώμα και κατ΄ επέκταση το ορμονικό σύστημα μπαίνει σε δυσλειτουργία όταν στο γεύμα μας έχουμε κακούς υδατάνθρακες όπως (ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, χυμοί φρούτων  χωρίς ίνες και πολλούς άλλους που καταναλώνουμε καθημερινά), οπότε το γεύμα μας έχει υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (GL). Αυτοί οι κακοί υδατάνθρακες πρέπει να καναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ
Μακροζωίας – Γήρανσης – Ασθένειας

Η Dr. Cynthia Kenyon το ίδιο μοντέλο διατροφής με μέτριο γλυκαιμικό φορτίο γεύματος το εφεύρε το 2010.
Η Dr. Cynthia Kenyon είναι μοριακός βιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο, καθηγήτρια έρευνας στον Αντικαρκινικό Σύλλογο, Διευθύντρια στο κέντρο βιολογίας και γήρανσης Hillblom και είναι προτεινόμενη για βραβείο Νόμπελ.
Η Dr. Kenyon αναφέρει:  Έχω αποκόψει όλο το άμυλο όπως ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, ρύζι και φρουτοχυμούς χωρίς τις ίνες τους. Αντί αυτών τρώω σαλάτες, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, τόνους από πράσινα λαχανικά μαζί με τυρί, κοτόπουλο, ασπράδια αυγών και ψάρι.  
Από τον Δρ. Π. Δρακόπουλο DHSc: αυτό το διατροφικό πρόγραμμα μου ακούγετε σαν την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη).

Μπορεί η αφαίρεση των κακών υδατανθράκων από τη διατροφή σας
να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο χωρίς ασθένειες;

Είναι ένας ασυνήθιστος ισχυρισμός. Αλλά, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να επιμηκύνετε τη διάρκεια της ζωής σας (μακροζωία) και να παραμείνετε σε φόρμα κατά τη διάρκεια των γηρατειών σας – με μια απλή διατροφική αλλαγή που ενεργοποιεί τα γονίδια της νεότητάς σας.
Τον τελευταίο αιώνα αυτές οι εξελίξεις αύξησαν το μέσο όρο ζωής κατά περισσότερο από 50%, από 50 σε 88 χρόνια.
Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο ότι αυτή η μακροβιότητα δεν συνεπάγεται και πιο υγιή ζωή (το Αλτσχάιμερ, το καρκίνο, το διαβήτη, την παχυσαρκία,  την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες).
Σήμερα, ωστόσο, μια Αμερικανίδα γενετίστρια πιστεύεται ότι έχει ανακαλύψει το μυστικό για μια μακροζωία γεμάτη υγεία και ενέργεια. Και η απάντηση μπορεί να είναι τόσο απλή όση η μείωση των κακών υδατανθράκων.
Η καθηγήτρια Dr. Cynthia Kenyon, η οποία προτείνεται από πολλούς ειδικούς για το Βραβείο Νόμπελ, με αφορμή την έρευνά της στο πεδίο της γήρανσης, ανακάλυψε ότι οι κακοί υδατάνθρακες που καταναλώνουμε — όπως μπανάνες, πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, κέικ, ρύζι και πολλούς άλλους — επηρεάζουν άμεσα δύο γονίδια-κλειδιά που ελέγχουν τη νεότητα και τη μακροζωία. Έκανε την εντυπωσιακή ανακάλυψή της, πραγματοποιώντας μελέτη σε roundworms (νηματώδες σκουλήκι), ειδικά το C Elegans (Caenorhabditis Elegans), ένα σκουλήκι μεγέθους ενός εκατοστού που ζει στο χώμα σε εύκρατα κλίματα ανά τον κόσμο.
Ελέγχοντας κάποια από τα γονίδια τους, μπόρεσε να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής τους σχεδόν κατά 6 φορές περισσότερο από το κανονικό. “Όχι μόνο αυτό, αλλά ξέρουμε επίσης πως να τα κρατήσουμε υγιή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους”, είπε στο κοινό του Welcome Collection στο Λονδίνο στις αρχές αυτού του μήνα.
Οπότε, τι σχέση έχουν τα σκουλήκια με εμάς;
Μεγάλη απ’ ότι φαίνεται. Η δουλειά της Καθηγήτριας Kenyon έχει αναπαραχθεί επιτυχώς σε εργαστήρια ανά τον κόσμο — τα γονίδια που βρήκε ότι ελέγχουν τη γήρανση στα σκουλήκια, κάνουν το ίδιο πράγμα στους αρουραίους, στα ποντίκια και στις μαϊμούδες, ενώ είναι ενεργά και στους ανθρώπους.
Η δουλειά αυτή έχει φέρεις επανάσταση στις γνώσεις μας στο πεδίο της γήρανσης, εξηγεί ο Dr. Jeff Holly, καθηγητής κλινικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bristol.
“Πριν από δέκα χρόνια νομίζαμε ότι η γήρανση ήταν μάλλον το αποτέλεσμα ενός αργού μαρασμού, σαν ένα είδος σκουριάσματος, αναφέρει”. “Αλλά η καθηγήτρια Kenyon έδειξε ότι δεν είναι θέμα φθοράς, αντιθέτως είναι μια διαδικασία που ελέγχεται από γονίδια. Αυτό ανοίγει το δρόμο προκειμένου να πως μπορούμε να την επιβραδύνουμε”.
Οπότε, πως μπορεί ένα σκουλήκι (C Elegans) να κρατά το κλειδί για την ανθρώπινη γήρανση;
Στις 18 μέρες ζωής, το μέσο roundworm (νηματώδες σκουλήκι) είναι πλαδαρό, νωχελικό και ρυτιδιασμένο. Μετά από δυο μέρες πεθαίνει.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Kenyon, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο, βρήκε ότι η μείωση της ενεργητικότητας ενός μόνο εκ των γονιδίων τους είχε σημαντικά αποτελέσματα.
“Αντί να πεθαίνουν σε διάστημα 20 ημερών, η πρώτη ομάδα από μεταλλαγμένα σκουλήκια που φτιάξαμε έζησε για παραπάνω από 40 ημέρες, αναφέρει”.
“Και δεν ήταν πλαδαρά και μαραμένα — συμπεριφέρονταν σαν νεαρά. Ήταν ένα πραγματικό σοκ για εμάς. Σε ανθρώπινους όρους, ήταν αντίστοιχο σαν να μιλάτε με κάποιον που νομίζατε ότι ήταν 30 ετών και να ανακαλύπτετε ότι στην πραγματικότητα είναι 60 ετών.”
Με πιο έξυπνους γενετικούς χειρισμούς, έχει καταφέρει κάποια από τα σκουλήκια της να ζήσουν μέχρι και 144 ημέρες. Μια αύξηση αυτής της μακροβιότητας θα επέτρεπε στους ανθρώπους να ζήσουν μέχρι 450 χρόνια.
Αλλά, αυτό που ανακάλυψε η καθηγήτρια Kenyon ήταν το γιατί η δραστική μείωση – από μπανάνες και πατάτες μέχρι ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, ρύζι και φρουτοχυμό χωρίς ίνες είχε τόσο θεαματικό αποτέλεσμα.
Ανακάλυψε ότι άλλαζε ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονταν δύο πολύ σημαντικά γονίδια. Απενεργοποίησε το γονίδιο που ελέγχει την ινσουλίνη, πράγμα το οποίο συνακόλουθα ενεργοποιούσε ένα άλλο γονίδιο, το οποίο δρούσε σαν ελιξίριο ζωής.
“Αστειευόμενοι, ονομάσαμε το πρώτο γονίδιο Grim Reaper γιατί όταν ενεργοποιείται το προσδόκιμο ζωής (μακροζωία) είναι αρκετά σύντομο, εξηγεί”.
Το δεύτερο “ελιξίριο” – γονίδιο φαίνεται ότι επιφέρει όλες τις αντιγηραντικές ωφέλειες — η ονομασία του είναι DAF 16, αλλά μετονομάστηκε με το παρατσούκλι “Sweet Sixteen” καθώς μετέτρεπε τα σκουλήκια σε εφήβους.
“Στέλνει οδηγίες σε 100αδες γονίδια ανάπλασης και ανανέωσης’, αναφέρει η καθηγήτρια Kenyon.
Αυξάνονται το απόθεμα σας σε φυσικά αντιοξειδωτικά, ενώ μειώνονται οι καταστροφικές ελεύθερες ρίζες”.
Αυτές αποτελούν συστατικά που παράγονται από το σώμα μας και το περιβάλλον, που συνδέονται με πλήθος ασθενειών από καρκίνο μέχρι Αλτσχάιμερ.
Το γονίδιο Sweet Sixteen ενισχύει επίσης συστατικά που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του δέρματος και των πρωτεϊνών που συνθέτουν τους μυς, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ενεργό στην καταπολέμηση της μόλυνσης,  και τα γονίδια που είναι ενεργά στον καρκίνο, απενεργοποιούνται, πρόσθεσε.
Η ανακάλυψη του γονιδίου Grim Reaper ώθησε την καθηγήτρια να αλλάξει δραματικά τη διατροφή της, μειώνοντας τους κακούς υδατάνθρακες, επειδή οι υδατάνθρακες κάνουν το σώμα μας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη (για να μαζέψει το παραπάνω σάκχαρο του αίματος που παράγουν οι υδατάνθρακες), και η παραπάνω ινσουλίνη συνεπάγεται ένα πιο ενεργό Grim Reaper (γονίδιο γήρανσης). Οπότε, το ζωτικό δεύτερο γονίδιο, το “ελιξίριο”  δεν ενεργοποιείται.
Για να το τσεκάρει αυτό, πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης από ζάχαρη στη συνηθισμένη διατροφή κάποιων σκουληκιών της στα οποία είχαν τροποποιηθεί τα γονίδια με αποτέλεσμα να ζουν μακρύτερες και πιο υγιείς ζωές. “Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό,’ αναφέρει. “Η ζαχαρώδης γλυκόζη μπλόκαρε τα γονίδια της “νεότητας” και έχασαν τα περισσότερα από τα υγιή γονίδιά τους”.
Είναι όμως αυτό ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του roundworm (νηματώδες σκουλήκι) ή μήπως το έχουμε όλοι;
Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε η Kenyon, άλλοι ερευνητές άρχισαν να ερευνούν για τον συνδυασμό Grim Reaper/ Sweet Sixteen και σε άλλα ζώα — και φυσικά στους ανθρώπους. Το βρήκαν. Ένα στοιχείο προήλθε από μια μικρή κοινότητα που ζει απομακρυσμένη στο βόρειο Ecuador, οι οποίοι δεν εμφανίζουν καρκίνο, διαβήτη και παχυσαρκία. Τους λείπει το κομμάτι του γονιδίου Grim Reaper που ελέγχει μια ορμόνη που λέγεται αυξητικός παράγοντας ινσουλινοεξαρτόμενου τύπου (IGF1). Το δια ταύτα είναι ότι ψηλώνουν μόνο μέχρι ενός σημείου (1.50) γιατί τους λείπει αυτή η ορμόνη.
H Dr. Kenyon αναφέρει: Για την ακρίβεια η κατανάλωση υδατανθράκων (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, ψωμί και μπανάνα) υψηλών σε γλυκαιμικό φορτίο (GL), είναι οι “μεγάλοι δολοφόνοι” της υγείας μας.
Η δουλειά της καθηγήτριας Kenyon έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στις φαρμακευτικές εταιρίες που ερευνούν για μόρια που μειώνουν το Grim Reaper και αυξάνουν το Sweet Sixteen.
Οπότε πρέπει όλοι να μειώσουμε τους κακούς υδατάνθρακες για να μειώσουμε τα επίπεδα της ινσουλίνης;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Kenyon έχει κάνει εντυπωσιακή ανακάλυψη, και της “αξίζει το βραβείο Nobel για τα ευρήματά της στο πεδίο της γήρανσης”, αναφέρει ο David Gems, υποδιευθυντής του Ιδρύματος Υγιούς Γήρανσης στο University College του Λονδίνου.
H καθηγήτρια Kenyon αναφέρει: “Από τότε που έκανα την ανακάλυψη έχω αποκόψει όλους τους κακούς υδατάνθρακες όπως τροφές με αυξημένο το άμυλο (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, ρύζι και μπανάνες). Αντ’ αυτών τρώω σαλάτες, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, τόνους από πράσινα λαχανικά μαζί με τυρί, κοτόπουλο, ασπράδια αυγών, μπιφτέκι και ψάρι χωρίς βούτυρο”.
Θα μπορούσαμε να έχουμε δύο εντελώς διαφορετικές καριέρες αν μπορούσαμε να διατηρήσουμε την υγεία μας μέχρι τα 90, αναφέρει. Πόσο συναρπαστικό θα ήταν αυτό!
Η ίδια αναφέρει: Οι επιστήμονες τώρα άρχισαν να μελετούν την  διατροφή με μέτριο γλυκαιμικό φορτίο. Εγώ ο Δρ. Δρακόπουλος συμπληρώνω, δηλαδή εννοεί τη Διατροφική Ζώνη οποία επιστημονικά είναι Αντιφλεγμονώδης Διατροφή.
Η Dr. Cynthia Kenyon που έκανε αυτή την ανακάλυψη είναι μοριακός βιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Φρανσίσκο, καθηγήτρια έρευνας στον Αντικαρκινικό Σύλλογο, Διευθύντρια στο κέντρο βιολογίας και γήρανσης Hillblom και είναι προτεινόμενη για βραβείο Νόμπελ.
Για αναζήτηση της έρευνας
https://www.theguardian.com/science/2013/mar/17/cynthia-kenyon-rational-heroes-interview

Το σχόλιο του Δρ. Π. Δρακόπουλου
Τελικά μετά από την ανακάλυψη της Dr. Cynthia Kenyon για την Αντιγήρανση, την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παχυσαρκία, την έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της Διαβητικής Κλινικής Joslin για τον Διαβήτη τύπου ΙΙ, θα πρέπει τα ΑΕΙ στη διαιτολόγια και ΤΕΙ στη τεχνολογία τροφίμων και διατροφής να αρχίσουν να διδάσκουν την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη).
From Dr. Sears: Τουλάχιστον και άλλοι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν την διατροφή με μέτριο γλυκαιμικό φορτίο κατά τη διάρκεια της ζωής μου.

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc