Μενού Κλείσιμο

Εγχείρηση Γαστρικού Bypass

Αφιερωμένο σε αυτούς που έχουν κάνει εγχείρηση γαστρικού bypass ή πρόκειται να κάνουν.
Εάν αποφασίσατε να κάνετε εγχείρηση παχυσαρκίας διαβάστε αυτή την έρευνα και ξανασκεφτείτε το.

Νευρολογικές επιπλοκές της εγχείρησης του γαστρικού bypass για τη νοσογόνο παχυσαρκία.

 Ερευνητές: Katalin Juhasz-Pocsine, MD, Stacy A. Rudnicki, MD, Robert L. Archer, MD and Sami I. Harik, MD. Από το Τμήμα Νευρολογίας, Πανεπιστήμιο του Arkansas.
Διεύθυνση αλληλογραφίας και αιτήματα στην Dr. K. Juhasz-Pocsine, Τμήμα Νευρολογίας, UAMS, 4301 W. Markham St., Slot 500, Little Rock, AR 72205-7199 pocsinekatalinj@uams.edu

Έρευνα: Οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγχείρηση γαστρικού bypass η οποία εκτελείται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να αναπτύξουν ενδεχομένως και νευρολογικές επιπλοκές, πιθανότατα λόγω των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Ενώ η διόρθωση αυτών των ελλείψεων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, μερικοί μένουν με μόνιμη βλάβη, είπε η Dr. Katalin Juhasz-Pocsine και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά την επέμβαση και επισημαίνουν ότι τα αποθέματα ορισμένων μικροθρεπτικών μπορεί να χρειαστούν μεγάλο διάστημα για να εξαντληθούν.
Μερικοί ασθενείς αρχίζουν να έχουν παραισθήσεις και χάνουν την ικανότητα να περπατήσουν μερικούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, εξήγησε η Dr. Juhasz-Pocsine σε συνέντευξή της στο Reuters Health. «Μετά την επίλυση των οξέων συμπτωμάτων είναι αρκετά αδύναμοι, και διαρκεί περίπου ένα χρόνο η θεραπεία μέχρι την ανάκαμψή τους. Κάποιοι καταλήγουν με μόνιμη αναπηρία», είπε. Μεταξύ των ασθενών που εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα, ο νωτιαίος μυελός συνήθως επηρεάζεται, με αποτέλεσμα την μυϊκή κατάρρευση, τον μη συντονισμό, τα ακραία προβλήματα στο βάδισμα, την σοβαρή σπαστικότητα και γι΄ αυτό ορισμένα άτομα χρειάζονται να χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια.
Η Dr.  Juhasz-Pocsine και η ομάδα της περιγράφουν 26 περιπτώσεις νευρολογικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε ασθενείς με γαστρικό bypass στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Συμπτώματα που εμπλέκονται συνήθως σε περισσότερα από ένα τμήματα του νευρολογικού συστήματος και νευρολογικές επιπλοκές που επηρεάζουν περισσότερες περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι: εγκεφαλοπάθεια, οπτική νευροπάθεια, μυελοπάθεια, περιφερική νευροπάθεια, και πολυνευροπάθεια. Η μυελοπάθεια ήταν η πιο συχνή ασθένεια και τα συμπτώματα ξεκινούσαν περίπου μια δεκαετία μετά την επέμβαση. Εγκεφαλοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια ήταν οξείες και χωρίς επιπλοκές. Εκτός για την βιταμίνη Β12 και ανεπάρκειες χαλκού σε ασθενείς με μυελοπάθεια, δεν θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε άλλες διατροφικές ελλείψεις στις νευρολογικές επιπλοκές. Όλοι οι ασθενείς είχαν πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, αλλά μετά τη διόρθωσή τους δεν απέδιδαν συχνά θεαματικά αποτελέσματα (δεν θεραπεύονται τα προβλήματα τους).
Αυτό το ευρύ φάσμα σοβαρών νευρολογικών ασθενειών μπορεί να προκύψει πολλά χρόνια μετά την εγχείρηση.
Οι ασθενείς με γαστρική παράκαμψη και οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα των νευρολογικών προβλημάτων, και πρέπει να ξέρουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χτυπήσουν πολλά χρόνια μετά από την τη χειρουργική επέμβαση, συμβουλεύει η  Dr.  Juhasz-Pocsine. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα πρόσθεσε σχετικά με τον κίνδυνο των νευρολογικών προβλημάτων σε ασθενείς με γαστρικό bypass.
 
Το σχόλιο του Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλου DHSc
Γιατί θα πρέπει να κάνετε γαστρικό  bypass για την επίλυση της παχυσαρκίας σας, ειδικά όταν η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη μαζί με το Maqui, Cacao και την υψηλή δόση του μοριακά αποσταγμένου Ωμέγα-3 (Enerzona) θα σας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα και άριστη ΥΓΕΙΑ.
 
Για αναζήτηση του άρθρου
http://www.neurology.org/content/68/21/1843