Μενού Κλείσιμο

Η Ιστορία της Laurie Becklund, Καθώς Οδεύω προς τον Θάνατο

Απο τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Αυτό το άρθρο έπεσε τώρα στην αντίληψη μου και θεώρησα σωστό να σας το παραθέσω όπως ακριβώς το έγραψε η αρθογράφος των LA Times Laurie Becklund (δεν θα το σχολιάσω γιατί δεν χρειάζεται σχολιασμό).

Καθώς οδεύω προς τον θάνατο ..” Τα τελευταία λόγια της αρθρογράφου των LA Times θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε ολόκληρη την βιομηχανία για τον καρκίνου του μαστού.
by Yelena Sukhoterina | October 7, 2015

Laurie Becklund, που απεβίωσε αυτό τον χρόνο από τον καρκίνο του Μαστού
Η πρώην συγγραφέας των Los Angeles Times, Laurie Becklund, μάχεται με τον καρκίνο του μαστού από το 1996. Νωρίτερα φέτος ήξερε ότι ο χρόνος της ήταν περιορισμένος, και στα πλαίσια του αποχαιρετισμού της τους τελευταίους μήνες της, έγραψε ένα κομμάτι άποψης με τίτλο ” Καθώς οδεύω προς τον θάνατο ” σχετικά με την ιστορία της . Η Becklund πέθανε 8 Φλεβάρη του 2015. Παρακάτω είναι ό, τι ήθελε να ξέρετε για τον καρκίνο του μαστού.

Η έγκαιρη ανίχνευση δεν θεραπεύει τον καρκίνο
Becklund: «Είχα πάνω από 20 μαστογραφίες, και καμία από αυτές δεν έπιασε την ασθένειά μου. Στην πραγματικότητα, έχουμε σημαντικές μελέτες που δείχνουν ότι η μαστογραφία, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις, σε περιττή θεραπεία και σε υπερβολική έκθεση ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να βλάπτει περισσότερα τα άτομα από ό, τι να βοηθάει. ”
Για να εντοπιστεί ο καρκίνος νωρίς σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει να τον ανιχνεύσεις προτού προκαλέσει συμπτώματα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί δεν σημαίνει ότι κάθε προκαρκινική κατάσταση στην πραγματικότητα θα γίνει καρκίνος ή αν θα είναι το είδος του καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός ατόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ως ο ίδιος τύπος καρκίνου. Η μαστογραφία είναι υπεύθυνη για περίπου το 25% της υπερδιάγνωσης στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Oxford Journals. Η υπερδιάγνωση μπορεί να βλάψει τους ασθενείς και να οδηγήσει σε «υπερβολική χρήση αντικαρκινικών θεραπειών» όπως η χημειοθεραπεία.
Ένα άλλο άρθρο από το The New England Journal of Medicine εκτιμάται ότι το 2008, 70.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ είχαν υπερδιάγνωση με καρκίνο του μαστού, η οποία είναι το συγκλονιστικό 31% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού.
Την πρώτη φορά που η Becklund ανακάλυψε ένα εξόγκωμα στο στήθος της το 1996 κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης, υποβλήθηκε σε θεραπεία από αφαίρεση του όγκου και ακτινοβολία. Είχε τον πιο ‹‹Ιάσιμο τύπο καρκίνου του μαστού››. Πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία ο γιατρός της είπε ότι είχε ελάχιστη πιθανότητα ο καρκίνος να ξαναεμφανιστεί. Ωστόσο, το 2009, κάνοντας μία επανεξέταση της είπαν ότι ο καρκίνος επανήλθε και επειδή είναι IV σταδίου καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται στα οστά, το ήπαρ, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο της.

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού (MBC) είναι το μόνο είδος καρκίνου του μαστού που σκοτώνει.
Ο μεταστατικός καρκίνος είναι “ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από το μέρος όπου ξεκίνησε σε άλλο σημείο του σώματος”, δηλώνει το Cancer.org. Σύμφωνα με μια μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης των ασθενών μεταστατικού καρκίνου του μαστού το Δίκτυο για τον Καρκίνο (MBCN) ο ίδιος ο καρκίνος του μαστού δεν σκοτώνει, αντί για αυτό, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πεθαίνουν από τα καρκινικά κύτταρα που ταξιδεύουν σε άλλα ζωτικά όργανα.
Ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται συνηθέστερα στα οστά, τον εγκέφαλο, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Και στην περίπτωση της Becklund εξαπλώθηκε και στα τέσσερα όργανα. Όταν πήγε στο συνέδριο MBCN μαζί με άλλους συμμετέχοντες ήταν όλοι σοκαρισμένοι για το ότι ήταν ακόμη ζωντανή. Σχεδόν όλοι οι άλλοι είχαν καρκίνο που είχε εξαπλωθεί σε ένα μόνο όργανο. Όταν αργότερα βρέθηκε με μια ομάδα ανθρώπων που τους ζητήθηκε να σταθούν όρθιοι όσοι επέζησαν δύο χρόνια μετά τη διάγνωση, οι περισσότεροι κάθισαν. Τότε η Becklund κατάλαβε ότι ήταν η μόνη που στάθηκε όρθια για 7 χρόνια επιβίωσης.

Το ιατρικό κατεστημένο αποτυγχάνει στους ασθενείς του.
Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 ασθενείς MBC πεθαίνουν ετησίως. Ενώ άλλοι 250.000 περιμένουν για το θάνατό τους. “Λέω « υπολογίζεται», επειδή κανείς δεν υποχρεούται να υποβάλλει μια μεταστατική διάγνωση. Τα πιστοποιητικά θανάτου αναφέρουν συνήθως συμπτώματα όπως «αναπνευστική ανεπάρκεια», και όχι την πραγματική ασθένεια”.

Είμαστε κυριολεκτικά αμέτρητοι, “η Becklund έγραψε”.
Ενώ το Πρόγραμμα Εποπτείας Επιδημιολογίας και τελικών Αποτελεσμάτων (SEER) είναι η κύρια πηγή για τις στατιστικές του καρκίνου, δεν λαμβάνει υπόψη τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το MBCN. Ωστόσο εκτιμάται ότι μέχρι και το 30% όλων των περιπτώσεων είναι μεταστατικά, και όμως δεν υπολογίζονται. Επιπλέον, μόνο το 2% της συνολικής έρευνας του καρκίνου του μαστού έχει υπολογιστεί για να πάει προς την εξεύρεση λύσης για την πρόληψη ή τη θεραπεία μεταστατικού καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την http://www.metavivor.org/βν, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση υπεράσπισης ασθενών MBC.

Δεν υπάρχει “θεραπεία”
“Είμαστε, στην πραγματικότητα, άτομα για κλινικές δοκιμές. Ωστόσο, η γνώση που παράγεται από αυτές τις μελέτες θα πεθάνει μαζί μας, διότι δεν υπάρχει καμία πλήρης βάση δεδομένων για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού … ” γράφει η Becklund.
Ενώ υπάρχει η πεποίθηση ότι εάν ένα άτομο ζει 5 χρόνια μετά τη διάγνωση είναι ένας επιζών του καρκίνου, σε ασθενείς με MBC που σημαίνει σχεδόν τίποτα. Αν και υπάρχει μια θεραπεία, ο MBC είναι ανίατος, σύμφωνα με το Fred Hutchinson Cancer Research Center .
Η έγκαιρη ανίχνευση δεν βοηθά τους ασθενείς με MBC. Ένας άλλος τύπος καρκίνου του μαστού, που είχε κάποτε την ετικέτα “θεραπεύεται” από τους γιατρούς, επιστρέφει χρόνια αργότερα, σε μεταστατικό στάδιο IV, και το είδος θεραπείας δεν λειτουργεί για όλους τους ασθενείς με MBC.
Αυτή τη στιγμή, ενώ οι νέες θεραπείες μόλις τώρα αρχίζουν να αναδύονται, εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή ελπίδα για επιβίωση από τον MBC, και φυσικά και οι ολιστικές θεραπείες που έχουν δείξει υπόσχεση συνήθως αγνοούνται.

Η αποστολή της Susan G. Komen δεν βοηθά κανέναν
«Υποσχέσου μου ότι ποτέ δεν θα φορέσεις την ροζ κορδέλα στο όνομά μου ή θα ρίξεις ένα δολάριο σε έναν κάδο που πηγαίνει για την  «ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη ανίχνευση για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού», ένα κόλπο συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Susan G. Komen, η οποία έχει διαδώσει ένα διαστρεβλωμένο μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού και πώς να τον «θεραπεύσουν»
Θα εκπλαγώ αν βρω ένα μορφωμένο άτομο που δεν γνωρίζει την ύπαρξη του καρκίνου του μαστού και ότι είναι απειλητικός για τη ζωή πολλών ασθενών. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού. Και τώρα τι;
Το εισόδημα της Susan G. Komen ήταν $ 287.409.269 το 2014 και υποτίθεται ότι το 79% πήγε σε προγράμματα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την υποστήριξη, αλλά εκτός του ότι είναι γνωστό, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για πάνω από 30 χρόνια ($ 2,6 δισ αξίας) έκαναν ελάχιστα για τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού που πραγματικά σκοτώνει.
«Το ροζ είναι όμορφο, αλλά δεν συγκαλύπτει το γεγονός ότι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού σκοτώνει,” διαβάζουμε στο METAvivor.
Για τις χιλιάδες των γυναικών και των ανδρών που πεθαίνουν από MBC τώρα, αυτή είναι μια πιο πιστευτή και ειλικρινής εκστρατεία ευαισθητοποίησης.

https://www.latimes.com/local/obituaries/la-me-laurie-becklund-20150210-story.html

https://communicationleadership.usc.edu/2015/02/10/in-memoriam-laurie-becklund/

http://www.laobserved.com/archive/2015/02/laurie_becklund_journalis.php

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc