Μενού Κλείσιμο

Ιστορία του Rich Dalatri Προπονητή (φυσικής κατάστασης) Ομάδων του NBA (National Basketball Association)

Από τον Δρ. Παναγιώτη Μ. Δρακόπουλο DHSc
Το 2003 στην Ελλάδα κυκλοφόρησα το βιβλίο
“Η Ωμέγα Rx Ζώνη του Dr. Barry Sears Ph.D.

Στο κεφάλαιο 18 με τίτλο: Πως Μπορεί να γίνεις Τέλειος Αθλητής (Ολυμπιονίκης)
ο συγγραφέας αναφέρει:
Πως επικράτησε ο μύθος για τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης υδατανθράκων;

Το 1967 έγινε το ακόλουθο πείραμα. Για αρκετές μέρες, καλά εκπαιδευμένοι αθλητές συμμετείχαν σ’ ένα πρόγραμμα διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε  πρωτεΐνη (ουσιαστικά δεν περιείχε υδατάνθρακες). Μέσα σε μερικές μέρες, σχεδόν όλοι οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στους μυς (γλυκογόνο) εξαντλήθηκαν και μετά από μια σειρά εξετάσεων, αποδείχτηκε ότι η απόδοσή τους ήταν κάτω του μέσου όρου. Τότε, για τις επόμενες τρεις μέρες, τους χορηγήθηκαν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και στη συνέχεια τους εξέτασαν ξανά. Αυτή τη φορά οι επιδόσεις τους ήταν αυξημένες.
Οι ερευνητές συμπέραναν, ότι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Ήταν όμως σωστό αυτό το συμπέρασμα;
Μήπως το συμπέρασμα ήταν ότι όταν κάποιος δε λαμβάνει καθόλου υδατάνθρακες, είναι λογικό να αισθάνεται άσχημα και να πέφτουν οι επιδόσεις του; Νομίζω ότι τα στοιχεία συνηγορούν προς τη δεύτερη πρόταση, αφού καμιά μελέτη τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα μετά από εκείνο το πείραμα δεν έχει αποδείχθει ότι η κατανάλωση τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για περισσότερες από επτά μέρες, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις. Ακόμα περιμένω για ένα και μόνο πείραμα που θα αποδεικνύει αυτή ακριβώς την υπόθεση, ότι δηλαδή η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.
Στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές, με τους οποίους δούλεψα προσωπικά (διατροφικά), κέρδισαν συνολικά 21 χρυσά μετάλλια. Μπορεί να υποστηρίξει κάποιος εδώ ότι οι συγκεκριμένοι αθλητές διένυαν ήδη την καλύτερή τους περίοδο και κανένα διατροφικό πρόγραμμα δεν θα έκανε ουσιαστική διαφορά πάνω τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που λατρεύω την ιστορία της Dara Torres, η οποία κέρδισε 2 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Sydney το 2000. Στην ηλικία των 34 ετών, η Dara αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτή είχε περάσει προ πολλού την καλύτερή της περίοδο, ήταν κολυμβήτρια μέχρι το 1992. Για τα επόμενα 7 χρόνια ακολούθησε μια πετυχημένη καριέρα στο modeling και την τηλεόραση. Tο 1999 αποφάσισε να επιστρέψει ξανά στις πισίνες και να δοκιμάσει ακόμα μια φορά.
Το κολύμπι είναι ένα άθλημα για νεαρούς αθλητές. Οι περισσότεροι από τους πρωταθλητές παγκόσμιας κλάσης, φτάνουν στο απόγειο της δόξας τους πριν καν συμπληρώσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους. Το να αγωνίζεται κάποιος στην κολύμβηση σε παγκόσμιο επίπεδο στην ηλικία των 34, ετών είναι σαν να παίζει μπάσκετ στο NBA στην ηλικία των 65 ετών. Απλά δεν μπορεί να συμβεί. Το σημαντικό είναι, ότι η Dara αποφάσισε να δοκιμάσει το πρόγραμμα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης και αφοσιώθηκε σ’ αυτό, όπως αφοσιώθηκε και στις προπονήσεις της. Το αποτέλεσμα της πειθαρχίας της, τόσο στην προπόνηση όσο και στη διατροφή, την έκαναν τη μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοχο 2 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων.

Ιστορία Rich Dalarti Προπονητή (φυσικής κατάστασης)
Ομάδων του NBA (National Basketball Association)

Ο Rich Dalatri ήταν ο πρώτος προπονητής δύναμης και φυσικής κατάστασης στο NBA. Ξεκίνησε με τους New Jersey Nets το 1987. Έχει προπονήσει για 30 χρόνια εκτός από ομάδες του NBA διάφορες εθνικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι ομάδες συμπεριλάμβαναν την εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης Ιταλίας που, μέσα σε ένα χρόνο, πήγε από το να είναι ομάδα μεσαίου επιπέδου στο να κερδίσει αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2004. Έχει επίσης πάρει την εθνική ομάδα της Ουκρανίας, από τη χειρότερη ομάδα στον κόσμο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτές οι γρήγορες μεταβάσεις εμφανίστηκαν όταν ο Rich εισήγαγε τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και την υψηλή δόση του σούπερ μοριακά αποσταγμένου ωμέγα-3 (ιχθυελαίου) στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα.

Η Ιστορία του Rich Dalatri
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΩΜΕΓΑ RX ΖΩΝΗ
Rich Dalarti: Το ωραιότερο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ μέρος να ζεις!

Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα οφέλη που μπορεί να τους ανταμείψουν μερικά ευρήματα στη ζωή. Πιο συγκεκριμένα, όταν τους εξηγήσετε ότι η παροχή ζωτικής ουσίας στο σώμα τους (διατροφή) θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους αλλά κανένας δεν καταλαβαίνει τι του λες. Ήμουν ένας από αυτούς, μέχρι που πείστηκα από τα αποτελέσματα που μου έδωσε η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και η συμπλήρωση με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα πριν από 24 χρόνια.

Η Ιστορία μου μέσα στη Διατροφική Ζώνη
Η επαφή μου με την Διατροφική Ζώνη ξεκίνησε στο Bormio της Ιταλίας.  Ήμουν ο προπονητής φυσικής κατάστασης της Ιταλικής Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ.  Ήμασταν στις Άλπεις για προπόνηση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τότε ήταν μία ομάδα πολύ μέτρια και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν σούπερ σταρ ή παίκτες NBA. Τώρα μετά την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και το ωμέγα-3, ήμαστε μια ομάδα σούπερ παικτών. Είχαμε εκπλήξει τον κόσμο τότε και ειδικά τη Γαλλία, την οποία κτυπήσαμε για την τρίτη θέση, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το 2003 το προηγούμενο έτος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να μπορέσουμε να βάλουμε το εισιτήριο μας και την πρόκριση για αυτούς.
Ενώ βρισκόμασταν στην Αθλητική Κατασκήνωση (Sports Camp) στο Bormio της Ιταλίας, ο βοηθός μου ο Victorio Mattioli με πλησίασε και ρώτησε αν θα μπορούσε να αλλάξει την συνηθισμένη μας διατροφή (πολύ αυξημένη σε άμυλο) με γεύματα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης, και να δώσει στους παίκτες ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μου εξήγησε ότι ήλθε σε επαφή με τον Dr. Barry Sears ο οποίος του εξήγησε για τα άριστα οφέλη που θα έχουν οι παίκτες μας. Ο Victorio ήταν ένας πολύ επινοητικός άνθρωπος, ο οποίος σπούδαζε συνεχώς το πεδίο του για να γίνει καλύτερος. Γνωρίζοντας αυτό του το προτέρημα συμφώνησα και ξεκινήσαμε την αλλαγή στην διατροφή της ομάδας μας με την διατροφή της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης και το Ωμέγα-3.

Η Επίτευξη της μέγιστης απόδοσης με την Διατροφική Ζώνη και το Ωμέγα-3
Πάντα πίστευα ότι το αυξημένο ποσοστό των υδατανθράκων που καταναλώνουν οι αθλητές ήταν ακραίο. Ως παίκτης, αισθανόμουν φουσκωμένος και υποτονικός χωνεύοντας τις 60-70% δίαιτες με υδατάνθρακες που “υποτίθεται” ότι ήταν καλές για τους αθλητές. Ως εκ τούτου, όταν παρουσιάστηκε η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη με την κατανομή 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά, άρχισε να έχει νόημα για μένα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα είχαμε όλα τα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας σε κάθε γεύμα στο τραπέζι μας μετά το πέρας της προπόνησης, μαζί με την ημερήσια δοσολογία των σούπερ μοριακά αποσταγμένων Ωμέγα-3 λιπαρών για κάθε παίκτη.
Είχαμε εξαντλητικές μέρες εξάσκησης με διπλές προπονήσεις στο γήπεδο, προπόνηση με βάρη και πολλές ταχύτητες. Πλήρεις ημέρες διπλών προπονήσεων για να το πούμε καλύτερα. Παρατήρησα ότι οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες στις δεύτερες ημερήσιες προπονήσεις από ότι ήταν πριν την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και το Ωμέγα-3. Η φυσική κατάσταση των παικτών μου είχε καλυτερεύσει 100% και οι προπονήσεις γίνονταν όλο και καλύτερα με την ομάδα όσο σκληρή προπόνηση και εάν είχε κάνει ήταν πάντα ξεκούραστη. Τελικά κατάλαβα ότι με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είχαν καλυτερεύσει 100%, όταν παίξαμε εναντίον της ομάδας της Αμερικής (USΑ), που ήταν όλα τα καλύτερα ταλέντα του NBA τους νικήσαμε με 27 πόντους στην Κολωνία της Γερμανίας σε ένα αγώνα επίδειξης πριν τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004, αυτό πλέον ήταν μεγάλη επιβεβαίωση για εμένα όσον αφορά την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και το Ωμέγα-3.

Με τη Διατροφική Ζώνη και το Ωμέγα -3 είμαστε έτοιμοι για νίκη.
Η Ιταλική εθνική ομάδα πήγαινε  όλο και καλύτερα με αποκορύφωμα το Ασημένιο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Είχαμε δύο πλεονεκτήματα απέναντι όλων των άλλων ομάδων στην Ολυμπιάδα που ήταν και τα μυστικά μας όπλα, ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΩΜΕΓΑ-3. Τον επόμενο μήνα μετά την κατάκτηση του Ασημένιου Μετάλλου ήμουν και πάλι πίσω στο CAMP (κατασκήνωση)  εκπαίδευσης με τους New Jersey Nets, στους οποίους ήμουν ο Προπονητής φυσικής τους κατάστασης και μόλις είχαμε γυρίσει από τα NBA FINALS. Παρουσίασα τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και τα Ωμέγα-3 στην ομάδα και στους προπονητές τα οποία και εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά. Αν δεν είχαμε τον τραυματισμό του Jason Kidd στους ημιτελικούς του Eastern Conference θα είχαμε κερδίσει το πρωτάθλημα.
Οι άνθρωποι ρωτούν πώς γνωρίζετε ότι βοήθησε τους παίκτες στο υψηλότερο επίπεδο στον κόσμο; Απλή απάντηση, όταν αυτοί οι παίκτες και οι προπονητές τους ακολουθούν τη Διατροφική Ζώνη και τα Ωμέγα-3 απογειώνονται οπότε αυτό κάτι σημαίνει.
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις σε μία ομάδα οτιδήποτε έξω από τα συνηθισμένα τους και να κάνεις τη Ζωή τους δύσκολη με αυτή την αλλαγή. Αλλά είχα πραγματικά πιστέψει σε αυτό, και ήμουν ακόμα περισσότερο ενθουσιασμένος με τη Διατροφική Ζώνη η οποία έχει μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα τα οποία όλοι οι παίκτες είχαν μέσα στα σπίτια τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Από τους ΕΛΙΤ αθλητές στη δική μου οικογένεια
Είχα δύο στα δύο στην παρουσίαση αυτής της αλλαγής της ζωής. Τώρα είχα την πιο σκληρή δουλειά να κάνω. Να προσπαθήσω να κάνω τα δικά μου παιδιά να δοκιμάσουν τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και το Ωμέγα-3. Έχω πέντε παιδιά. Δύο από αυτά, οι δύο νεαροί μου γιοι, έδειχναν ενδείξεις ότι είναι καλοί παίκτες του μπέιζμπολ. Από τις ηλικίες 10 και 12 άρχισα να τους δίνω Ωμέγα-3. Λίγο αργότερα είδα παρόμοια αποτελέσματα στους γιούς μου όπως και στις ομάδες που προπονώ. Και οι δύο γιοί μου έμοιαζαν να κάνουν τεράστια άλματα όχι μόνο σε αθλητικά καθήκοντα, αλλά και σε μια αίσθηση μεγαλύτερης συγκέντρωσης και εστίασης, που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους νεαρούς αθλητές. Και οι δύο απολαμβάνουν πολύ επιτυχημένες σταδιοδρομίες, με τον μεγαλύτερο από τα δύο να είναι στην Πρώτη Ομάδα Όλων των Αμερικανών, δύο μόνο Χρόνια Παίκτης της Χρονιάς στο Λύκειο, και στο πρώτο έτος του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, που κατατάσσεται ως μία από τις κορυφαίες προοπτικές της εξαιρετικά διάσημης εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Ο νεότερος από τους δύο είναι στη διαδικασία επιλογής ενός Πανεπιστημίου για να παίζει μπέιζμπολ.
Τώρα λοιπόν έχω τρία στα τρία και συνειδητοποιώ ότι οι γνώσεις μου άλλαξαν τη ζωή μου, ήμουν αρκετά τυχερός που τις διδάχθηκα από τους κορυφαίους επαγγελματίες του κόσμου για τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη.

Τα Ωμέγα-3 δίνουν την ώθηση που χρειαζόμασταν
Τώρα έχω να θέσω πραγματικά αυτό το φαινόμενο της Διατροφικής Ζώνης στην τελική δοκιμή. Το 2011 αποδέχτηκα τη θέση του Προπονητή φυσικής κατάστασης στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ της Ουκρανίας. Ο καλός μου φίλος Mike Fratello ήταν επικεφαλής προπονητής, και αναλάβαμε την προπόνηση της χειρότερης ομάδας του κόσμου. Κυριολεκτικά, είχαν καταταχθεί τελευταίοι από την FIBA (International Basketball Federation), τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ. Το πρώτο έτος σχεδόν καταφέραμε να φτάσουμε λίγο ψηλά στο Ευρωπαϊκό Πρωταθλήματα στη Λιθουανία. Την επόμενη χρονιά συστήσαμε στους παίχτες τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και τα Ωμέγα-3, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για αυτά, αλλά με ακολουθούσαν στο να τα εφαρμόζουν καθημερινά. Εκείνο το καλοκαίρι πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Σλοβενία και είχαμε τα προσόντα να διακριθούμε. Ήταν στη Σλοβενία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όταν πραγματικά σοκάραμε τον κόσμο και τερματίσαμε πέμπτοι και κερδίσαμε μια θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Ισπανία. Δεν είναι θαύμα, αλλά όσο πιο κοντά μπορείς να φτάσεις σε ένα θαύμα. Με τη κατάταξη στη FIBA από τελευταίοι που είμαστε πήγαμε Νο 12 στον κόσμο.
Έτσι, όπως βλέπετε, βρήκα κάτι που άλλαξε τις Ζωές τους όταν τους τα παρουσίασα και το εφάρμοσαν. Είχα την τύχη να βοηθηθώ και να καθοδηγούμαι από ανθρώπους όπως τον Dr. Barry Sears και τον Paul Wilk. Ήταν εκεί για μένα σε κάθε βήμα του μακρινού και περίεργου ταξιδιού μου. Ξέρω τι έκαναν για μένα, και επίσης γνωρίζω τι μπορούν να κάνουν για σας αν είστε αρκετά ανοικτοί για να τους δώσετε μια ευκαιρία. Εάν είστε αθλητής και θέλετε μέγιστες επιδόσεις τότε πρέπει να διατρέφεστε με την Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και να χρησιμοποιείτε και το σούπερ μοριακά αποσταγμένο Ωμέγα-3 καθημερινά.
Με εκτιμιση αυτή είναι η Ιστορία μου
Rich Dalatri

Ποιος είναι ο Rich Dalatri
Ο Rich Dalatri ήταν προπονητής φυσικής κατάστασης του Πανεπιστήμιου του Μισισίπι από το 1983 έως το 1986, προπονητής της ομάδας του NBA New Jersey Nets το 1987 και προπονητής των N.Y. Giants από το  1988 έως το 1991.
Ήταν ο προπονητής φυσικής κατάστασης της ιταλικής εθνικής ομάδας από το 2001 έως το 2008. Το διάστημα αυτό, η ομάδα κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2003, και βγήκε δεύτερη με ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Το 2011 ήταν Προπονητής φυσικής κατάστασης στην Ουκρανική Εθνική Ομάδα Μπάσκετ
Ήταν επίσης προπονητής του τραγουδιστή Jon Bon Jovi.

Ο Rich είναι παντρεμένος με την Elvy, έχουν 4ης γιους, τον Richard, τον James, τον Gian-Luca και τον Andrea, και μία κόρη την Isabella, κατοικούν στο Wall Township του New Jersey.

Ο Rich Dalarti έχει πτυχία στα:
Certified Strength & Conditioning Specialist/ NSCA,
Certified Speed & Explosive Specialist / National Speed & Explosive Ass,
Certified Specialist in Soviet Training / Soviet Institute of Sport, Moscow
Certified U.S. Weightlifting Coach/U.S. Weightlifting Federation.

H Παρουσίαση του Dr. Barry Sears, Ολυμπιακοί Αθλητές που Διατρέφονται με τη
Διατροφική Ζώνη και καταναλώνουν σούπερ μοριακα αποσταγμένο Ωμέγα-3

https://youtu.be/G-4a5UKZPdo

Ο Dr. Riccardo Rina είναι ο Υπεύθυνος για τη Διατροφική Ζώνη στην Ευρώπη. Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζει τους Σούπερ Αθλητές και Ολυμπιονίκες οι οποίοι Οφείλουν τα Ρεκόρ τους στη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και στο Σούπερ Μοριακά Αποσταγμένο Ωμέγα-3.

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc