Μενού Κλείσιμο

Star Web TV με την Κ. Παπακωστοπούλου

Με την δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Παπακωστοπούλου στο κανάλι Star Web Tv κάναμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας και ποια είναι η λύση του, γιατί  οι κανόνες για την θεραπεία της παχυσαρκίας έχουν αποτύχει. Η παχυσαρκία είναι νόσος όπως ψήφισε τον Ιούνιο του 2013 ο Αμερικάνικος Ιατρικός Σύλλογος (ΑΜΑ), και δεν θεραπεύεται υιοθετώντας την λύση απλά φάτε λιγότερες θερμίδες και κινηθείτε περισσότερο.
Στην πραγματικότητα λέει ο Dr. Ludwig το σώμα αντιδρά διαφορετικά στις θερμίδες από διαφορετικές πηγές. “Το βάρος σας ρυθμίζεται από ένα πολύπλοκο σύστημα γενετικών παραγόντων, ορμονικούς παράγοντες, νευρολογικές απαντήσεις, και δεν επηρεάζουν όλες οι θερμίδες αυτό το σύστημα με τον ίδιο τρόπο”.
Στην επόμενη παράγραφο εξηγεί όμως ο ίδιος.
Χωρίς την ακριβή και προηγμένη τεχνολογία (μηχάνημα ενός εκατομμυρίου ευρώ), ούτε καν ο πιο ειδικός διαιτολόγος δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει με ακρίβεια το ενεργειακό ισοζύγιο ενός ατόμου.
Η λύση: απλά το να φάτε λιγότερο και να κινηθείτε περισσότερο είναι λάθος. Με στέρηση θερμίδων, το σώμα αντεπιτίθεται με προβλέψιμο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πείνας, της επιβράδυνσης του μεταβολισμού, και την έκκριση των ορμονών του στρες.
David S. Ludwig, MD. PhD., ενδοκρινολόγος, ερευνητής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και καθηγητής της  Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Γι’ αυτό το λόγο και για πολλούς άλλους οι κανόνες για την παχυσαρκία έχουν αποτύχει.
Ο εγκέφαλος εξαρτάται κρίσιμα από την γλυκόζη. Μια σύντομη διακοπή θα οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης, κώμα, σπασμούς και θάνατο. Όταν το σάκχαρο του αίματος πέφτει (λόγω του ότι τρώμε λιγότερο) ο εγκέφαλος κάνει κάτι, το οποίο είναι απόλυτα λογικό από μια εξελικτική προοπτική.
Πρώτον, μας κάνει να πεινάμε. Δεύτερον, ξεκινά την ενεργοποίηση των κέντρων λαχτάρας έτσι η ικανότητά μας να πούμε “όχι”, εξαφανίζεται. Μετά από αυτό, οι ορμόνες του στρες έκτακτης ανάγκης που ανασύρουν θερμίδες από χώρους αποθήκευσης αρχίζουν να εκκρίνονται. Αυτό θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα, αλλά προκαλώντας μεγάλη πίεση στο σώμα. Αν αυτό συνεχιστεί, με αυτές τις διακυμάνσεις στα επίπεδα θερμίδων και ορμονών-τότε ο μεταβολισμός θα επιβραδυνθεί πραγματικά.
Όλες οι θερμίδες δεν είναι τόσο μεταβολικές και αν απλά επικεντρωθείτε σε περιορισμό των θερμίδων με τις λάθος τροφές δημιουργείτε μια μάχη μεταξύ του μυαλού και του μεταβολισμού όπου είστε σχεδόν καταδικασμένοι να χάσετε.
Η υπερκατανάλωση τροφής δεν σας κάνει παχύσαρκους. Η διαδικασία του να παχύνετε σας κάνει να τρώτε περισσότερο.
Αυτό ακούγεται προκλητικό, αλλά υπάρχει πραγματικά ένας αιώνας έρευνας, που περιλαμβάνει κυριολεκτικά χιλιάδες άρθρα που υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι το σωματικό βάρος ελέγχεται περισσότερο από τη βιολογία μας από ό, τι από την δύναμη της θέλησης.
Ας πούμε ότι έχετε κάνει μια μελέτη της διατροφής σε ανθρώπους. Για μερικές εβδομάδες τους δίνετε πολύ μικρές μερίδες φαγητού και φυσικά θα χάσουν βάρος, αυτός είναι ο νόμος της φυσικής.
Αλλά αυτό που πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, είναι ότι θα νιώθουν πεινασμένοι και η ενέργεια τους πρόκειται να πέσει κατακόρυφα επειδή το σώμα αντεπιτίθεται στον εαυτό του όλο και περισσότερο κατά του περιορισμού των θερμίδων. Μόλις οι άνθρωποι τελειώσουν την έρευνα, το βάρος τους επανέρχεται εκεί από όπου ξεκίνησε, ίσως και λίγο ψηλότερα.
Το αντίθετο είναι επίσης είναι αλήθεια. Έχουν υπάρξει δεκάδες μελέτες υπερτροφίας όπου οι συμμετέχοντες έρχονται σε μια ερευνητική μονάδα και τότε ουσιαστικά αναγκάζονται να τρώνε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Και πάλι, βέβαια κέρδισαν βάρος. Αυτό είναι φυσική. Αυτό που συμβαίνει είναι επίσης ότι χάνουν κάθε ενδιαφέρον για τα τρόφιμα. Αισθάνονται πολύ άβολα και ο μεταβολισμός τους επιταχύνεται σε μια προσπάθεια να ρίξει αυτές τις επιπλέον θερμίδες. Οι συμμετέχοντες είναι τόσο δυσαρεστημένοι στις μελέτες υπερτροφίας όσο και στις μελέτες υποσιτισμού, επειδή το σώμα ξέρει πόσο βάρος πρέπει να έχει.
Αυτό που σας προτείνουμε είναι να ξεχάσετε τις θερμίδες, οι θερμίδες δεν είναι πολύ χρήσιμη έννοια.
Ο μόνος τρόπος για να χάσετε βάρος (λίπος) μόνιμα είναι να μετατοπίσετε τον μεταβολισμό και να επανεκπαιδεύσετε τα λιποκύτταρα για να ανοίξουν. Το πρόβλημα με τη σύγχρονη Ελληνική διατροφή είναι ότι, έχουν αυξηθεί, τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο και άλλα) και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες οι οποίοι αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και της χρόνιας φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι που αναγκάζει τα λιποκύτταρα σε έναν παροξυσμό σίτισης. Μπορούν να απορροφούν πάρα πολλές θερμίδες αφήνοντας πολύ λίγα για το υπόλοιπο του σώματος. Γι ‘αυτό και πεινάμε, γι’ αυτό νιώθουμε ότι έχουμε κουραστεί. Απλά η μείωση των θερμίδων κάνει τη κατάσταση να επιδεινωθεί. Δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα, που είναι ότι τα λιποκύτταρα οδηγούν την αποθήκευση θερμίδων.
Σίγουρα αν απλά δεν παίρνετε αρκετές θερμίδες το σώμα πρόκειται να αντεπιτεθεί. Το πρόβλημα στην Ελλάδα, δεν είναι ότι δεν παίρνουν αρκετές και προφανώς παίρνουν πάρα πολλές, αλλά δεν μένουν στο αίμα αποθηκεύονται σε λίπος το οποίο λόγω φλεγμονής δεν χρησιμοποιείται, παρά μόνο ελάχιστο.
Ο μόνος τρόπος να θεραπευθεί το πρόβλημα είναι να ελαττώσετε την φλεγμονή και την αντίσταση ινσουλίνης με αποτέλεσμα να κάψετε το λίπος για σωματική ενέργεια.
Ερ.: Πως όμως το επιτυγχάνουμε αυτό.
Απ.: Φυσικά μόνο με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Διατροφική Ζώνη).

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc