Μενού Κλείσιμο

Μελέτες για την Ανωτερότητα της Διατροφικής Ζώνης

Μελέτες για την Ανωτερότητα Διατροφικής Ζώνης

Απώλεια βάρους

Οποιαδήποτε δίαιτα που περιορίζει τις θερμίδες θα έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη απώλεια βάρους. Ωστόσο, το ίδιο δεν ισχύει και ως προς το ποια είναι η πηγή αυτής της απώλειας βάρους. Η απώλεια βάρους μπορεί να προκληθεί και  από αφυδάτωση και από κανιβαλισμό της μυϊκής μάζας και των οργάνων (όπως οι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες δίαιτες), όπου φυσικά δεν έχει οφέλη για την υγεία. Μόνο όταν η απώλεια βάρους είναι από το αποθηκευμένο λίπος έχετε κερδίσει οφέλη για την υγεία. Εδώ, η Διατροφική Ζώνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ανώτερη από όλες τις άλλες δίαιτες στο κάψιμο του λίπους πιο γρήγορα (1-4). Έχει αποδειχθεί ότι αν ένα άτομο έχει υψηλή ινσουλίνη, τότε η Διατροφική Ζώνη είναι επίσης κορυφαία στην απώλεια βάρους (5,6). Μια πρόσφατη μελέτη από το New England Journal of Medicine δείχνει ότι μια διατροφή παρόμοια με τη Διατροφική Ζώνη είναι ανώτερη από άλλες και είναι πιο δύσκολο μετά να ανακτηθεί το χαμένο βάρος (7). Αυτό πιθανώς προκλήθηκε από την αίσθηση κορεσμού που προκαλείται από τη Διατροφική Ζώνη σε σύγκριση με άλλες δίαιτες (1,8,9).

Μείωση των κυτταρικών φλεγμονών

Κατά γενική ομολογία στην ερευνητική βιβλιογραφία η Διατροφική Ζώνη είναι ανώτερη για τη μείωση των κυτταρικών φλεγμονών (10-12). Δεδομένου ότι η κυτταρική φλεγμονή αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη χρόνια νόσο, τότε αυτό πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος οποιασδήποτε δίαιτας.

Καρδιοπάθεια

Η ειρωνεία είναι ότι η δίαιτα Ornish εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις καλύτερες διατροφές για τις καρδιακές παθήσεις, καθώς τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι είχαν θανατηφόρα εμφράγματα κάνοντας την δίαιτα Ornish σε σύγκριση με μία δίαιτα ελέγχου (13). Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες με την ίδια ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους, όπως η Διατροφική Ζώνη έχει αποδειχθεί ότι είναι κατάλληλη για την μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, όπως και της χοληστερόλης και της ινσουλίνης (14,15).

Διαβήτης

Η πρώτη δημοσίευση που επικυρώνει τα οφέλη της δίαιτας της Ζώνης στη θεραπεία του διαβήτη εμφανίστηκε το 1998 (16). Από τότε έχουν υπάρξει αρκετές άλλες μελέτες που δείχνουν την ικανότητα της σύνθεσης της διατροφικής ζώνης να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (17-20). Το 2005, το Joslin Diabetes Research Center στο Harvard Medical School ανακοίνωσε νέες διατροφικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Αυτές οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές ήταν ουσιαστικά ίδιες με τη Διατροφική Ζώνη. Μελέτες που έχουν γίνει στο Κέντρο Έρευνας Διαβήτη Joslin μετά τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας της Ζώνης για τη μείωση του κινδύνου του διαβήτη (21). Αν η Διατροφική Ζώνη δεν συνιστάται για τα άτομα με διαβήτη, τότε κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Χάρβαρντ.

Ευκολία στη χρήση

Η Διατροφική Ζώνη βασίζεται σε μια καμπύλη εξισορρόπησης ανάμεσα σε πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών και σε χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου υδατάνθρακες. Εάν ισορροπήσετε το πιάτο σας, σε μακροθρεπτικά συστατικά, θα είναι περίπου 40% των θερμίδων σε υδατάνθρακες, το 30% των θερμίδων σε πρωτεΐνες, και το 30% των θερμίδων σε λίπος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ότι στη Διατροφική Ζώνη παρέχονται μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλων και ιχνοστοιχείων από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα (22).

Αναφορές

1. Skov AR, Toubro S, Ronn B, Holm L, and Astrup A. “Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat reduced diet for the treatment of obesity.” Int J Obes Relat Metab Disord 23: 528-536 (1999)
2. Layman DK, Boileau RA, Erickson DJ, Painter JE, Shiue H, Sather C, and Christou DD. “A reduced ratio of dietary carbohydrate to protein improves body composition and blood lipid profiles during weight loss in adult women.” J Nutr 133: 411-417 (2003)
3. Fontani G, Corradeschi F, Felici A, Alfatti F, Bugarini R, Fiaschi AI, Cerretani D, Montorfano G, Rizzo AM, and Berra B. “Blood profiles, body fat and mood state in healthy subjects on different diets supplemented with omega-3 polyunsaturated fatty acids.” Eur J Clin Invest 35: 499-507 (2005)
4. Layman DK, Evans EM, Erickson D, Seyler J, Weber J, Bagshaw D, Griel A, Psota T, and Kris-Etherton P. “A moderate-protein diet produces sustained weight loss and long-term changes in body composition and blood lipids in obese adults.” J Nutr 139: 514-521 (2009)
5. Ebbeling CB, Leidig MM, Feldman HA, Lovesky MM, and Ludwig DS. “Effects of a low-glycemic-load vs low-fat diet in obese young adults: a randomized trial.” JAMA 297: 2092-2102 (2007)
6. Pittas AG, Das SK, Hajduk CL, Golden J, Saltzman E, Stark PC, Greenberg AS, and Roberts SB. “A low-glycemic-load diet facilitates greater weight loss in overweight adults with high insulin secretion but not in overweight adults with low insulin secretion in the CALERIE Trial.” Diabetes Care 28: 2939-2941 (2005)
7. Larsen TM, Dalskov SM, van Baak M, Jebb SA, Papadaki A, Pfeiffer AF, Martinez JA, Handjieva-Darlenska T, Kunesova M, Pihlsgard M, Stender S, Holst C, Saris WH, and Astrup A. “Diets with high or low protein content and glycemic index for weight-loss maintenance.” N Engl J Med 363: 2102-2113 (2010)
8. Ludwig DS, Majzoub JA, Al-Zahrani A, Dallal GE, Blanco I, Roberts SB, Agus MS, Swain JF, Larson CL, and Eckert EA. “Dietary high-glycemic-index foods, overeating, and obesity.” Pediatrics 103: E26 (1999)
9. Agus MS, Swain JF, Larson CL, Eckert EA, and Ludwig DS. “Dietary composition and physiologic adaptations to energy restriction.” Am J Clin Nutr 71: 901-907 (2000)
10. Pereira MA, Swain J, Goldfine AB, Rifai N, and Ludwig DS. “Effects of a low-glycemic-load diet on resting energy expenditure and heart disease risk factors during weight loss.” JAMA 292: 2482-2490 (2004)
11. Pittas AG, Roberts SB, Das SK, Gilhooly CH, Saltzman E, Golden J, Stark PC, and Greenberg AS. “The effects of the dietary glycemic load on type 2 diabetes risk factors during weight loss.” Obesity 14: 2200-2209 (2006)
12. Johnston CS, Tjonn SL, Swan PD, White A, Hutchins H, and Sears B. “Ketogenic low-carbohydrate diets have no metabolic advantage over nonketogenic low-carbohydrate diets.” Am J Clin Nutr 83: 1055-1061 (2006)
13. Ornish D, Scherwitz LW, Billings JH, Brown SE, Gould KL, Merritt TA, Sparler S, Armstrong WT, Ports TA, Kirkeeide RL, Hogeboom C, and Brand RJ, “Intensive lifestyle changes for reversal of coronary heart disease.” JAMA 280: 2001-2007 (1998)
14. Wolfe BM and Piche LA. “Replacement of carbohydrate by protein in a conventional-fat diet reduces cholesterol and triglyceride concentrations in healthy normolipidemic subjects.” Clin Invest Med 22: 140-1488 (1999)
15. Dumesnil JG, Turgeon J, Tremblay A, Poirier P, Gilbert M, Gagnon L, St-Pierre S, Garneau C, Lemieux I, Pascot A, Bergeron J, and Despres JP. “Effect of a low-glycaemic index, low-fat, high-protein diet on the atherogenic metabolic risk profile of abdominally obese men.” Br J Nutr 86:557-568 (2001)
16. Markovic TP, Campbell LV, Balasubramanian S, Jenkins AB, Fleury AC, Simons LA, and Chisholm DJ. “Beneficial effect on average lipid levels from energy restriction and fat loss in obese individuals with or without type 2 diabetes.” Diabetes Care 21: 695-700 (1998)
17. Layman DK, Shiue H, Sather C, Erickson DJ, and Baum J. “Increased dietary protein modifies glucose and insulin homeostasis in adult women during weight loss.” J Nutr 133: 405-410 (2003)
18. Gannon MC, Nuttall FQ, Saeed A, Jordan K, and Hoover H. “An increase in dietary protein improves the blood glucose response in persons with type 2 diabetes.” Am J Clin Nutr 78: 734-741 (2003)
19. Nuttall FQ, Gannon MC, Saeed A, Jordan K, and Hoover H. “The metabolic response of subjects with type 2 diabetes to a high-protein, weight-maintenance diet.” J Clin Endocrinol Metab 2003 88: 3577-3583 (2003)
20. Gannon MC and Nuttall FQ. “Control of blood glucose in type 2 diabetes without weight loss by modification of diet composition.” Nutr Metab (Lond) 3: 16 (2006)
21. Hamdy O and Carver C. “The Why WAIT program: improving clinical outcomes through weight management in type 2 diabetes.” Curr Diab Rep 8: 413-420 (2008)
22. Gardner CD, Kim S, Bersamin A, Dopler-Nelson M, Otten J, Oelrich B, and Cherin R. “Micronutrient quality of weight-loss diets that focus on macronutrients: results from the A TO Z study.” Am J Clin Nutr 92: 304-312 (2010)

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc