Μενού Κλείσιμο

Διατροφική Ζώνη VS Μεσογειακή Διατροφή

Διατροφική Ζώνη (40/30/30)  VS Μεσογειακής Διατροφής (55/15/30) 
Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η διατροφή που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη της Lyon Diet Heart, η οποία κατέδειξε μια μείωση κατά 70 τοις εκατό σε θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ακολούθησε τη  διατροφή της American Heart Association. Όπως και η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη έτσι και η Μεσογειακή Διατροφή διατηρεί τα κορεσμένα λιπαρά σε χαμηλή πρόσληψη, τονίζει την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και την κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τόσο καλή όσο οι συστάσεις αυτές είναι, η Μεσογεική Διατροφική Ζώνη η οποία ενθαρρύνει πράγματι την κατανάλωση σε περισσότερα φρούτα και λαχανικά από την Μεσογειακή Διατροφή, με αντίστοιχη μείωση της πρόσληψης των δυσμενών για τον άνθρωπο σιτηρά  και άμυλα. Συνεπώς, η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη θα μειώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη συνιστά επίσης ακόμη μεγαλύτερη πρόσληψη σε μακριάς αλυσίδας ωμεγα-3 λιπαρά οξέα από ότι η Μεσογειακή Διατροφή, το οποίο είναι σημαντικό για το καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα. Τέλος, θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες (αυξάνοντας έτσι τη μακροζωία), με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη, σε σύγκριση με την Μεσογειακή Διατροφή.

Dr. Barry Sears
Η Διατροφική Ζώνη είναι η εξέλιξη της “Μεσογειακής Διατροφής”.

Διατροφική Ζώνη VS Μεσογειακή Διατροφή
Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη (40/30/30) VS Μεσογειακής Διατροφής (55/15/30)
USDA (United States Department Articulator) (55/15/30)
AHA (American Heart Associations)
ADA (American Diabetes Associations)

ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ

https://zone.com.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

Διατροφική Ζώνη VS Μεσογειακή Διατροφή

“A Paleolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterrean-like diet in individuals with ischaemic heart disease.” Lindberg S, Jonsson T, Granfeldt Y, Borgstrand E, Soffman J, Sjostrom K and Ahren B. Diabetologia 50: 1795-1807 (2007)
https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-007-0716-y

  Διατροφική Ζώνη -VS Μεσογειακή Διατροφή

“A paleolithic diet is more satiating per calorie than a Mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease.”
Jonsson T, Granfeldt Y, Erlanson-Albertsson C, Ahren B, and Lindeberg S. Nutr Metab 7:85 (2010)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21118562

  Διατροφική Ζώνη VS Μεσογειακή Διατροφή

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

https://zone.com.gr/h-evrwpaikh-enwsh-elyse-to-provlhma-ths-paxysarkias-me-th-diatrofikh-zwnh/

  Διατροφική Ζώνη -VS Μεσογειακή Διατροφή

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ΤΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ JOSLIN,
ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TUFTS, ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ TUFTS, ΚΑΙ ΤΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ROGERS WILLIAM ΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ, ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΥΠΟΥ 2

https://zone.com.gr/episthmonikh-tekmhriwsh/neo-montelo-diatrofhs/

Διατροφική Ζώνη (40/30/30)  
VS 
Μεσογειακή Διατροφή (55/15/30) 
Ευρωπαϊκό Περιοδικό για Κλινικές Έρευνες
Η Διατροφική Ζώνη του Dr. Barry Sears 40/30/30 
Εναντίον
Εθνικού Ιταλικού Ιδρύματος  Έρευνας για τη Διατροφή και τις Τροφές 55/15/30
 Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο προφίλ του αίματος, στο σωματικό λίπος και στη ψυχολογική διάθεση, σε υγιή άτομα, αφότου ακολούθησαν  διαφορετικές διατροφές μαζί με το συμπλήρωμα μοριακά αποσταγμένο Ωμέγα – 3 πολυακόρεστο λιπαρό οξύ.
Πανεπιστήμιο Σιένα και Πανεπιστήμιο Μιλάνο Ιταλία. 
Οι ερευνητές: G.Fontani, F.Corradeschi, A.Fellici, F. Alfati,R.Bugarini, A.I.Fiaschi, D.Corretani, G.Montofrano, A.M.Rizzo and B.Berra. 
Οι δίαιτες και τα Ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και φλεγμονών. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η έρευνα πάνω στη  μεταβολή της φυσιολογίας σε συνάρτηση με την υγιεινή διατροφή και τις διάφορες διατροφές, οι οποίες χρησιμοποιούν το συμπλήρωμα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.

Εισαγωγή 

Ασθένειες όπως, καρδιαγγειακές παθολογίες, παχυσαρκία, καρκίνος και οι φλεγμονές μπορούν να θεραπευτούν, όχι μόνο φαρμακευτικά και χειρουργικά, αλλά και με την αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής. Η διατροφή διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, προλαμβάνοντας αυτές τις δυσλειτουργίες: για παράδειγμα η υπερινσουλιναιμία και υπερλιπιδεμία αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης της καρδιακής ισχαιμίας.
Υποστηρίζεται ότι η σύσταση της διατροφής θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Μία διατροφή με αυξημένη πρωτεΐνη και με μια αντίστοιχη μείωση του υδατάνθρακα βελτιώνει την γλυκόζη και την ινσουλίνη (ομοιόσταση).  Επιπρόσθετα εκτός από τη μείωση και τη ποιοτική επιλογή του υδατάνθρακα φαίνεται ότι τα εικοσανοειδή και τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη βελτίωση της υγείας μας.
Στη παρούσα μελέτη  συγκρίνουμε τα αποτελέσματα βελτίωσης των προβλημάτων υγείας δύο ομάδων, χορηγώντας τους διαφορετικές διατροφές :
Διατροφική Ζώνη: 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες, 30% λιπαρά
Εθνικό Ιταλικό Ίδρυμα Έρευνας για τη Διατροφή και τις Τροφές: 55% υδατάνθρακες,15% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά
Και στις 2 διατροφές προστέθηκαν ως συμπλήρωμα τα Ωμέγα -3  λιπαρά οξέα.

Μέθοδοι και υλικό

Το σχεδιάγραμμα του πειράματος περιλάμβανε ανοιχτής ταξινόμησης παράλληλες ομάδες  σε κλίμακα  1:1 για τον ένα τύπο διατροφής της Διατροφικής Ζώνης (Ζ Διατροφική Ζώνη, Ζ) και για τον άλλο τύπο διατροφής προτεινόμενη διατροφή από το Εθνικό Ιταλικό Ίδρυμα Έρευνας για τη Διατροφή και τις Τροφές (Ν Μεσογειακή Διατροφή, Ν).
Την 35η μέρα του πειράματος οι διατροφές σε κλίμακα 1:1  άλλαξαν τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούσαν οπότε τα Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, αντικαταστάθηκαν από  εικονικά λιπαρά οξέα (placebo) λάδι ελιάς Ρ και το αντίστροφο. Η μελέτη διήρκεσε 70 μέρες και τα άτομα εξετάστηκαν 3 φορές, (1η μέρα, 35η μέρα διασταύρωσης και 70η μέρα).

Μέθοδοι και Έρευνα

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε πάνω σε 33 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε 4 ομάδες σύμφωνα με ένα διπλά τυφλό σύστημα επανελέγχου σε αναλογία 1:1  για τα Ωμέγα-3 και τα εικονικά λιπαρά οξέα ψεύτικα ωμέγα – 3 (placebo) και σε παράλληλες ομάδες ελεύθερης ταξινόμησης, στην ίδια κλίμακα για τη Διατροφική Ζώνη και τη διατροφή  που προτείνεται από το Εθνικό Ιταλικό  Ίδρυμα Έρευνας για τη Διατροφή και τις Τροφές (Μεσογειακή Διατροφή). Στην αρχή του πειράματος ελήφθησαν δείγματα αίματος, όπως και 35 και 70 μέρες αργότερα. Επίσης πραγματοποιήθηκε και το τεστ για τη ψυχολογική διάθεση.

Αποτελέσματα 

 Τα ποσά των λιπαρών οξέων AA/EPA (που δείχνουν τις φλεγμονές κρυφές και μη) μειώθηκαν σημαντικά απ’ τα Ωμέγα -3 και από τη Διατροφική Ζώνη. Με τη Διατροφική Ζώνη η μείωση των AA/EPA συνοδεύτηκε   από παρεπόμενη μείωση των επίπεδων της ινσουλίνης και της ομοκυστεΐνης, μείωσε το πάχος του  υποδόριου λίπους και το  ποσοστό του σωματικού λίπους, παρουσιάζοντας αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Η ψυχολογική διάθεση άλλαξε μετά την συμπληρωματική χρησιμοποίηση των Ωμέγα-3. Αυτό σχετίστηκε με την παρεπόμενη μείωση του  λόγου ΑΑ/EPA και κυρίως εκδηλώθηκε  όταν χρησιμοποιήθηκε “Η Διατροφική Ζώνη”.

Συμπέρασμα 

 Ο λόγος AA/EPA και η ψυχολογική διάθεση επηρεάζονται διαφορετικά από τη διατροφή  και το Ωμέγα – 3, το σωματικό λίπος μειώνεται κυρίως από τη Διατροφική Ζώνη, ενώ στοιχεία του αίματος, όπως η αναλογία τριγλυκεριδίων TG/HDL και ομοκυστεΐνης σχετίζονται με αλλαγές της αναλογίας AA/EPA. Τα ευρήματα αυτά σκοπό έχουν να διαφοροποιήσουν τη σύνθεση της διατροφής και να ”εκμεταλλευτούν”  το  Ωμέγα -3, αξιοποιώντας την ιδιότητά του να επηρεάζει τη φυσιολογία.
Τμήμα Φυσιολογίας, τομέας Νευρολογίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας

Πανεπιστήμιο Σιένα, Σιένα Ιταλία: Ίδρυμα Γενικής Φυσιολογίας και Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακολογίας ‘G.Serge’, (G.Fontani, F.Coradeschi, A.Felici, F.Alfati, R.Bugarin, A.I.Fiaschi, D. Cerretani) 
Πανεπιστήμιο Μιλάνο, Μιλάνο Ιταλία: (G.Montofrano, A.M.Rizzo, B.Berra)

Από τον Δρ. Π. Δρακόπουλο DHSc: Η Διατροφική Ζώνη (40/30/30) αναδείχθηκε ανώτερη από την Μεσογειακή Διατροφή (55/15/30).
Τη Διατροφική Ζώνη έπρεπε να διδάσκονται οι διαιτολόγοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16101670

Η Αποτυχία της Μεσογειακής Διατροφής

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη στην Μεσογειακή διατροφή. Δυστυχώς, μετά από 2.000 χρόνια, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά ποια είναι η μεσογειακή διατροφή και από τι αποτελείται στην πραγματικότητα. Είναι η Ιταλική, η Ισπανική, του Μαρόκου, η Αιγυπτιακή, η Ελληνική ή Λιβανέζικη μεσογειακή διατροφή; Κάθε δίαιτα είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι άνθρωποι στην περιοχή της Μεσογείου γίνονται όλο και πιο παχείς και λιγότερο υγιείς (1).
Ένας από τους λόγους που αφανίζονται τα πλεονεκτήματα της «μεσογειακής διατροφής» είναι ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία ενός ποιοτικού γεύματος της. Χρειάζεται χρόνος για να αγοράσετε τα φρέσκα λαχανικά. Χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν. Σε έναν κόσμο χωρίς παγκοσμιοποίηση, θα είχαμε πολύ περισσότερο χρόνο. Τώρα είμαστε σε ανταγωνισμό με κάθε άνθρωπο για μια θέση εργασίας, και το αποτέλεσμα είναι ο λιγοστός χρόνος. Η πρώτη επίπτωση αυτής της συμπίεσης του χρόνου είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε και να καταναλώσουμε σωστής ποιότητας φαγητά. Άλλη μία σκοτεινή πτυχή της παγκοσμιοποίησης είναι η μείωση του αριθμού των τροφίμων που χρησιμοποιούνται από το γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα αυτά είναι το λιγότερο ακριβά, έχουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν  σε πολύ φθηνό, εύκολο, και «μεταφερόμενο» (που δεν απαιτεί μαχαίρι ή πιρούνι για να φαγωθεί) επεξεργασμένο φαγητό. Τα μόνα συστατικά τροφίμων που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις είναι φθηνά επεξεργασμένα δημητριακά και φθηνά εξευγενισμένα φυτικά έλαια. Και οι παραγωγοί αυτών των τροφίμων δεν είναι η Κίνα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ακριβά, εκτός και αν τα καλλιεργούμε οι ίδιοι. Με την αστικοποίηση της Μεσογείου, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα βασίζονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σε εστιατόρια για τα γεύματά τους. Δεν αποτελεί έκπληξη πια η κατανάλωση των φθηνών, επεξεργασμένων δημητριακών και φυτικών ελαίων, τα οποία στο παρελθόν ήταν ξένα συστατικά για την μεσογειακή διατροφή (ανεξάρτητα από την τοποθεσία). Τώρα έχουν αντικαταστήσει τα λαχανικά, τα φρούτα και το ελαιόλαδο (τα κύρια συστατικά τροφίμων της μεσογειακής διατροφής), επειδή είναι φθηνότερα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι τώρα 400 φορές πιο ακριβά από την ίδια θερμιδική ποσότητα επεξεργασμένων δημητριακών που εισάγονται από την Αμερική. Το αραβοσιτέλαιο από την Αμερική είναι σήμερα πέντε φορές φθηνότερο από ό, τι το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι άνθρωποι στις περιοχές της Μεσογείου τρώνε πια τα ίδια τρόφιμα που έχουν προκαλέσει παχυσαρκία στην Αμερική. Αυτό εξηγεί γιατί το 75% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και πάνω από το μισό του πληθυσμού της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι πλέον υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Κάνουν τις σωστές επιλογές για την τσέπη τους (φθηνά τρόφιμα), αλλά τις λάθος επιλογές για την υγεία τους (ολοένα και πιο φλεγμονώδης δίαιτα).
Ακόμα κι αν επιστρέψουν στην αρχική μεσογειακή διατροφή (Κρητική διατροφή), με τα κρητικόπουλα 13 έως 17 ετών να είναι τα πιό παχύσαρκα παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2), ακόμη και αυτή δεν είναι η καλύτερη διατροφή για την υγεία. Αυτό φάνηκε σε μια πρόσφατη δημοσίευση η οποία συνέκρινε την μεσογειακή διατροφή, 50% θερμίδες από υδατάνθρακες, 20% θερμίδες από πρωτεΐνες, και 30% των θερμίδων από λίπος, με μια διατροφή που περιέχει 40% υδατάνθρακες , 30% πρωτεΐνη, και 30% λίπος. Η δεύτερη διατροφή ήταν πιο χορταστική και είχε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα, ειδικά σε ορμονικές αντιδράσεις, σε σύγκριση με την Μεσογειακή Διατροφή (3,4). Εκτός του ότι είχε διαφορετική αναλογία στα μακροθρεπτικά συστατικά, η άλλη δίαιτα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη σε σιτηρά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με τη μεσογειακή διατροφή.
Έτσι, εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα που να είναι η εξέλιξη της μεσογειακής διατροφής, τότε κάντε μια διατροφή που είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνη αλλά χαμηλή σε περιεκτικότητας λιπαρά οξέα, χαμηλότερη σε υδατάνθρακες (αλλά πλούσια σε λαχανικά και φρούτα) αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο και ωμέγα-6 λιπαρά. Σίγουρα ακούγεται σαν τη  Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη 40/30/30 (5).

Αναφορές
1. Ciezaldlo A. “Does the Mediterranean diet even exist?” New York Times April 1, 2011
2. http://www.diogenes-eu.org/TheProject/Diogenes_Booklet06.pdf 
3. Lindberg S, Jonsson T, Granfeldt Y, Borgstrand E, Soffman J, Sjostrom K and Ahren B. “A Paleolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterrean-like diet in individuals with ischaemic heart disease.” Diabetologia 50: 1795-1807 (2007)
4. Jonsson T, Granfeldt Y, Erlanson-Albertsson C, Ahren B, and Lindeberg S. “A paleolithic diet is more satiating per calorie than a Mediterranean-like diet in individuals with ischemic heart disease.” Nutr Metab 7:85 (2010)
5. B. Sears Ph. D. : “Η Διατροφική Ζώνη.” Δ. Κ. Μ. ΕΠΕ

Από τον Dr. Barry Sears Ph.D.

Διατροφική Ζώνη (40/30/30)  VS Μεσογειακή Διατροφή (55/15/30) 

Καθημερινή – 18/04/09   
Νέα επαναστατική δίαιτα με λήψη «έξτρα» πρωτεϊνών 

Μέθοδος για ορθότερη απώλεια βάρους, που παράλληλα ενισχύει την «καλή» HDL χοληστερόλη
και ελαττώνει τα τριγλυκερίδια –  Ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters
Συνήθως χάνουμε βάρος όταν περιορίζουμε δραστικά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά μια δίαιτα με μερικές «έξτρα» πρωτεΐνες μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για τον περιορισμό του λίπους του σώματος και τη βελτίωση των δεικτών του αίματος, τονίζεται σε μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια ενός έτους, μια μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα αποδείχθηκε καλύτερη από μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, φτωχή σε λίπη, στο να βοηθήσει υπέρβαρους ενήλικες να μειώσουν τον λιπώδη ιστό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είχε περισσότερα οφέλη στην ενίσχυση της «καλής» HDL χοληστερόλης και στην ελάττωση των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους του αίματος που οδηγεί στο φράξιμο των αρτηριών.
Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό Journal of Nutrition δείχνουν ότι η «ανταλλαγή» υδατανθράκων με πρωτεΐνες ωφελεί την υγεία αυτών που ακολουθούν δίαιτα.
Στη μελέτη, 130 υπέρβαροι ενήλικες ορίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από δύο ομάδες διαίτης περιορισμένων θερμίδων. Είτε ελάμβαναν καθημερινά τροφές με 15% θερμίδες επί του συνόλου προερχόμενες από πρωτεΐνες, 55% από υδατάνθρακες και 30% από λίπη (Μεσογειακή Διατροφή ή USDA) είτε μια δίαιτα μέτριας πρωτεϊνικής συστάσεως, όπου 30% των θερμίδων προέρχονταν από πρωτεΐνες, 40% από υδατάνθρακες και 30% από λιπαρά (Διατροφική Ζώνη).
Σε όλους όσοι συμμετείχαν δόθηκαν προγράμματα «μενού» και αυτοί παρακολούθησαν εβδομαδιαίες συναντήσεις με διαιτολόγο για να τους βοηθήσει να τηρήσουν τον νέο τρόπο ζωής τους.
Ύστερα από ένα χρόνο, η ομάδα διαίτης μέτριας πρωτεϊνικής σύστασης έχασε περισσότερη μάζα λίπους και είχε σαφώς καλύτερες τιμές στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Η «έξτρα» πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα βοηθάει αυτούς που κάνουν δίαιτα να διατηρήσουν «μεταβολικώς δραστήρια» μυϊκή μάζα, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Donald K. Layman, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Συγχρόνως, δήλωσε στο Ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters Health, η χαμηλότερη περιεκτικότητα της δίαιτας σε υδατάνθρακες σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης, που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ετσι, η δίαιτα «ενθαρρύνει» το σώμα να αποβάλει περισσότερο αποθηκευμένο λίπος, σύμφωνα με τον δρα Layman.
Επιστημονικά μενού
Ένα πρόβλημα με οποιαδήποτε δίαιτα είναι ότι όσοι την ακολουθούν οφείλουν να πειθαρχούν για να δουν αποτελέσματα. Σε αυτή τη μελέτη, αυτοί που ακολούθησαν δίαιτα και στις δύο ομάδες είχαν συνεχή βοήθεια από ειδικούς, επιστημονικά «σχεδιασμένα» μενού και εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις. Κατά πόσον τα ίδια άτομα θα επιτύχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα χωρίς ιατρική εποπτεία είναι ασαφές.
«Ένα από τα προβλήματα με τις δίαιτες μέτριας πρωτεϊνικής σύστασης είναι ότι τα άτομα κουβαλούν παλαιές αντιλήψεις για το ζήτημα», είπε ο δρ Layman.
Για παράδειγμα, η αντίληψη του φαγητού «πολλά μικρά γεύματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί όταν η δίαιτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, με χαμηλά λιπαρά, επειδή τότε τα άτομα πεινούν συχνότερα, αλλά είναι εσφαλμένη όταν ακολουθείται μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα.
«Η σημαντική αλλαγή είναι τρία συνεπή, χρονικά, γεύματα με ισορροπία πρωτεΐνης και υδατανθράκων σε κάθε φαγητό», συμβούλευσε o ίδιος. «Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες δεν είναι περισσότερες πρωτεΐνες στο δείπνο, αλλά ισορροπία πρωτεΐνης στο πρωινό και στο μεσημεριανό φαγητό.
Το σχόλιο του Δρ. Π. Δρακόπουλου DHSc
Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη 40/30/30 είναι ανώτερη από την USDA και τη Μεσογειακή Διατροφή 55/15/30, και είναι η απάντηση στους διαιτολόγους, διατροφολόγους και ιατρούς που διαφωνούσαν μαζί μου όσον αφορά τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη στην εκπομπή του Αμόλυντου, Άσπιλου και πολύ Δίκαιου Νίκου Ευαγγελάτου.