Μενού Κλείσιμο

Εγχείρηση Παχυσαρκίας με Γαστρικό Βypass

Πολύ της μόδας έχουν γίνει οι εγχειρήσεις παχυσαρκίας. Η αφορμή για αυτό το άρθρο μου δόθηκε όταν διάβασα στο διαδίκτυο ότι πρώην Έλληνας υπουργός έκανε εγχείρηση παχυσαρκίας. Σας παραθέτω την έρευνα για την εγχείρηση του Γαστρικού bypass και τις επιπλοκές που αναπτύσσονται μετά την εγχείρηση. Γιατί θα πρέπει να κάνετε εγχείρηση παχυσαρκίας την στιγμή που μπορείτε να χάσετε εύκολα το περιττό σωματικό σας λίπος και να ξαναβρείτε την Υγεία σας με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή. Στο τέλος του άρθρου Βίντεο Μαρτυρία κυρίας που έχασε 55.5 κιλά με την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή.

Νευρολογικές επιπλοκές της εγχείρησης γαστρικού bypass για τη νοσογόνο παχυσαρκία

Από το Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Arkansas για Ιατρική Έρευνα.
Katalin Juhasz-Pocsine MD
Stacy A. Rudnicki MD
Robert L. Archer MD
Sami I. Harik MD

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί Γαστικό Bypass, η οποία εκτελείται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να αναπτύξουν ενδεχομένως και νευρολογικές επιπλοκές πιθανότατα λόγω των ελλείψεων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Ενώ η διόρθωση αυτών των ελλείψεων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, μερικοί μένουν με μόνιμη βλάβη, λένε η Δρ Katalin Juhasz-Pocsine και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας Ιατρικών Επιστημών. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά την επέμβαση σημειώνουν και αυτό οφείλεται πιθανών επειδή τα αποθέματα ορισμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να χρειαστούν μεγάλο διάστημα για να εξαντληθούν.
Μερικοί ασθενείς αρχίζουν και έχουν παραισθήσεις και χάνουν την ικανότητα να περπατήσουν μερικούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, εξήγησε η Juhasz-Pocsine σε συνέντευξή της στο Reuters Health. «Μετά την επίλυση των οξέων συμπτωμάτων είναι αρκετά αδύναμοι, και διαρκούν περίπου ένα χρόνο μέχρι την ανάκαμψη τους. Κάποιοι καταλήγουν με μόνιμη αναπηρία», είπε. Μεταξύ των ασθενών που εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα, ο νωτιαίος μυελός συνήθως επηρεάζεται, με αποτέλεσμα την πτώση, τον μη συντονισμό, τα ακραία προβλήματα στο βάδισμα και την σοβαρή σπαστικότητα. Μερικά άτομα χρειάζονται να χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια.
Η Juhasz-Pocsine και η ομάδα της περιγράφουν 26 περιπτώσεις νευρολογικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε ασθενείς με γαστρικό bypass στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Συμπτώματα που εμπλέκονται συνήθως σε περισσότερα από ένα τμήματα του νευρολογικού συστήματος. Νευρολογικές επιπλοκές που επηρεάζουν περισσότερες περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι: η εγκεφαλοπάθεια, η οπτική νευροπάθεια, η μυελοπάθεια, η περιφερική νευροπάθεια, και η πολυνευροπάθεια. Η μυελοπάθεια ήταν η πιο συχνή ασθένεια και τα συμπτώματα ξεκινούσαν περίπου μια δεκαετία μετά την επέμβαση. Εγκεφαλοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια ήταν οξείες και χωρίς επιπλοκές. Εκτός για την βιταμίνη Β12 και ανεπάρκειες χαλκού σε ασθενείς με μυελοπάθεια, δεν θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ειδικές διατροφικές ελλείψεις στις νευρολογικές επιπλοκές. Όλοι οι ασθενείς είχαν πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, αλλά μετά τη διόρθωσή τους δεν απέδιδαν συχνά θεαματικά αποτελέσματα.
Αυτό το ευρύ φάσμα σοβαρών νευρολογικών ασθενειών μπορεί να προκύψει και σε 2 χρόνια μετά την εγχείρηση.
Οι ασθενείς με γαστρική παράκαμψη και οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα των νευρολογικών προβλημάτων, και πρέπει να ξέρουν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χτυπήσουν πολλά χρόνια μετά από την τη χειρουργική επέμβαση, συμβουλεύει η Juhasz-Pocsine. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πρόσθεσε, σχετικά με τον κίνδυνο των νευρολογικών προβλημάτων σε ασθενείς με γαστρικό bypass.

Το σχόλιο του Δρ. Παναγιώτου Δρακόπουλου DHSc
Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να μην κάνετε γαστρική χειρουργική επέμβαση, ειδικά όταν η Αντιφλεγμονώδη Διατροφή μαζί με την υψηλή δόση των Ωμέγα-3 και τις πολυφαινόλες (Maqui) μπορούν να σας δώσουν τα ίδια αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές και Άριστη Υγεία.
Για αναζήτηση του άρθρου
https://www.neurology.org/doi/abs/10.1212/01.wnl.0000262768.40174.33

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17515548/

Βίντεο Μαρτυρία για την Αντιφλεγμονώδη Διατροφή (Zone Diet)

Από το Art Tv

Σας αφιερώνω αυτό το βίντεο μαρτυρία της κ. Αναστασίας Λουκίσας η οποία με το πρόγραμμα της Διατροφικής Ζώνης έχασε 55.5 κιλά. Η  κ. Α. Λουκίσα είχε κάνει εγχείρηση παχυσαρκίας αλλά η εγχείρηση δεν την είχε βοηθήσει να χάσει στο χάσιμο περιττού βάρους. Όταν ήλθε σε εμένα ήταν 137 κιλά με πάρα πολλά προβλήματα υγείας, ακούστε την ιστορία της.