Παχυσαρκία η Πανδημία του Πλανήτη

 Περιοδικό News Week

Όταν το ΛΙΠΟΣ Επιτίθεται Πως τα Λιποκύταρα μετακινούνται Πόλεμος στην υγεία σας Γιατί η απλή Θερμιδοδίαιτα δεν είναι η μαγική σφαίρα
Όταν το ΛΙΠΟΣ Επιτίθεται
Πως τα Λιποκύταρα μετακινούνται
Πόλεμος στην υγεία σας
Γιατί η Θερμιδοδίαιτα δεν είναι η μαγική σφαίρα

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ερ. Πως αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τη νόσο της παχυσαρκίας;
Απ. Με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη φυσικά.

http://www.joslin.org/docs/Nutrition_Guideline_Graded.pdf

Κερδίζοντας τον πόλεμο ενάντια στην παχυσαρκία  

Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτεί ότι η δύναμη του Hollywood έπεισε πολλούς να ακολουθήσουν το διατροφικό πρόγραμμα της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης (βλέποντας εικόνες  κομψών διασημοτήτων του Hollywood σε περιοδικά, να λένε ότι έχασαν βάρος και ομόρφηναν όταν μπήκαν στη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη). Στο Hollywood, αν δεν φαίνεσαι ωραίος, δεν παραμένεις για πολύ καιρό διασημότητα. Γι’ αυτό, οι πιο δημοφιλείς λέξεις στο Hollywood είναι: Διατροφική  Ζώνη (1). Αξιοσημείωτο είναι, ότι λάβαμε εκατοντάδες γράμματα από ανθρώπους που ακολούθησαν τη Διατροφική Ζώνη και έλεγαν ότι ήταν το μόνο που τους βοήθησε να χάσουν ο σωματικό τους λίπος και να μην το ξαναπάρουν. Ο λόγος που η Διατροφική Ζώνη τυγχάνει τέτοιας αποδοχής, είναι επειδή έχει αποτελέσματα. Αύξηση του λίπους έχουμε όταν τα επίπεδα της ορμονών ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχο. Το χάσιμο του λίπους επιτυγχάνεται ξανακερδίζοντας τον έλεγχο των ορμονών. Οι ορμόνες λένε στο σώμα σας ν’ αποθηκεύσει τις περιττές θερμίδες σαν λίπος. Επίσης εμποδίζουν την απελευθέρωση και μετατροπή σε ενέργεια, του αποθηκευμένου λίπους. Τελικό αποτέλεσμα η ανισορροπία ορμονών οδηγεί σε περιττό σωματικό λίπος.
Αν και με ικανοποιεί ότι οι άνθρωποι μπορούν τελικά να χάσουν βάρος με ασφάλεια, ακολουθώντας τη Διατροφική Ζώνη, δεν θεωρώ τα αισθητικά αποτελέσματα ως τον κύριο λόγο για να μπείτε στη Διατροφική Ζώνη. Θα πρέπει να σκεφτείτε ότι αποβάλλοντας το περιττό σωματικό λίπος, εμποδίζετε την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται άμεσα με την αύξηση του φλεγμονώδους λίπους. Το να έχετε περιττά κιλά και κατά συνέπεια φλεγμονώδες λίπος, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για χρόνια νοσήματα και τελικά σε μια σύντομη ζωή.
Το πόσο σωστή είναι η Διατροφική Ζώνη μας το έδειξε η 5ετης έρευνα της ευρωπαϊκής ένωσης Διογένης (δίαιτα, παχυσαρκία και γονίδια), η δίαιτα που ήταν ανώτερη από όλες ήταν σαν τη Διατροφική Ζώνη (2).
Πόσο σωστή είναι η διατροφή των Ελλήνων;
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην παχυσαρκία στην ευρωπαϊκή ένωση και μάλιστα τα κρητικόπουλα 13 έως 17 ετών κατέχουν το ρεκόρ παχυσαρκίας (3).
 
Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας τους με χειρουργική επέμβαση. 
Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάστε τις επιπτώσεις της εγχείρησης για Παχυσαρκία.
 
Νευρολογικές επιπλοκές της εγχείρησης γαστρικού bypass για τη νοσογόνο παχυσαρκία 
22/05/2007
Katalin Juhasz-Pocsine, MD, Stacy A. Rudnicki, MD, Robert L. Archer, MD and Sami I. Harik, MD
Author Affiliations
From the Department of Neurology, University of Arkansas for Medical Sciences, Little Rock.
Address correspondence and reprint requests to Dr. K. Juhasz-Pocsine, Department of Neurology, UAMS, 4301 W. Markham St., Slot 500, Little Rock, AR 72205-7199 pocsinekatalinj@uams.edu
Οι ασθενείς που έχουν υποστεί μία γαστρική χειρουργική επέμβαση, η οποία εκτελείται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας μπορεί να αναπτύξουν ενδεχομένως και νευρολογικές επιπλοκές πιθανότατα λόγω των ελλείψεων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Ενώ η διόρθωση αυτών των ελλείψεων μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς, μερικοί μένουν με μόνιμη βλάβη, λένε η Δρ Katalin Juhasz-Pocsine και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας Ιατρικών Επιστημών. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά την επέμβαση, σημειώνουν ότι πιθανώς επειδή τα αποθέματα ορισμένων θρεπτικών ουσιών μπορεί να χρειαστούν μεγάλο διάστημα για να εξαντληθούν.
Μερικοί ασθενείς αρχίζουν και έχουν παραισθήσεις και χάνουν την ικανότητα να περπατήσουν μερικούς μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, εξήγησε η Juhasz-Pocsine σε συνέντευξή της στο Reuters Health. “Μετά την επίλυση των οξέων συμπτωμάτων είναι αρκετά αδύναμοι, και διαρκεί περίπου ένα χρόνο μέχρι την ανάκαμψή τους. Κάποιοι καταλήγουν με μόνιμη αναπηρία», είπε. Μεταξύ των ασθενών που εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα, ο νωτιαίος μυελός συνήθως επηρεάζεται, με αποτέλεσμα την πτώση, τον μη συντονισμό, τα ακραία προβλήματα στο βάδισμα, και την σοβαρή σπαστικότητα, και μερικά άτομα χρειάζονται να χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια. 
Η Juhasz-Pocsine και η ομάδα της περιγράφουν 26 περιπτώσεις νευρολογικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε ασθενείς με γαστρικό bypass στο ιατρικό περιοδικό Neurology. Συμπτώματα που εμπλέκονται συνήθως περισσότερα από ένα τμήματα του νευρολογικού συστήματος και νευρολογικές επιπλοκές που επηρεάζουν περισσότερες περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως: εγκεφαλοπάθεια, οπτική νευροπάθεια, μυελοπάθεια, περιφερική νευροπάθεια, και πολυνευροπάθεια. Η μυελοπάθεια ήταν η πιο συχνή ασθένεια και τα συμπτώματα ξεκινούσαν περίπου μια δεκαετία μετά την επέμβαση. Εγκεφαλοπάθεια και περιφερική νευροπάθεια ήταν οξείες και χωρίς επιπλοκές. Εκτός για την βιταμίνη Β12 και ανεπάρκειες χαλκού σε ασθενείς με μυελοπάθεια, δεν θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε ειδικές διατροφικές ελλείψεις στις νευρολογικές επιπλοκές. Όλοι οι ασθενείς είχαν πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, αλλά μετά τη διόρθωσή τους δεν απέδιδαν συχνά θεαματικά αποτελέσματα.
Αυτό το ευρύ φάσμα σοβαρών νευρολογικών ασθενειών μπορεί να προκύψει και σε 2 χρόνια αργότερα.
Οι ασθενείς με γαστρική παράκαμψη και οι γιατροί τους θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα των νευρολογικών προβλημάτων, και πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χτυπήσουν πολλά χρόνια μετά από την τη χειρουργική επέμβαση, συμβουλεύει η Juhasz-Pocsine. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, πρόσθεσε, σχετικά με τον κίνδυνο των νευρολογικών προβλημάτων σε ασθενείς με γαστρικό bypass.
 
Το σχόλιο του Dr. Sears
Απλά ένας ακόμα λόγος για να παρακάμψετε τη γαστρική χειρουργική επέμβαση, ειδικά όταν η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη μαζί με την υψηλή δόση ιχθυελαίου μπορούν να σας δώσουν τα ίδια αποτελέσματα και σε μακρύτερη χρονική περιόδου.
 
Για αναζήτηση του άρθρου
http://www.neurology.org/content/68/21/1843

Απο τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο N.D.

Η δημοσιογράφος κ. Ελίτα Μιχαϊλίδου στην καθημερινή μεσημεριανή εκπομπή της  <<Μαζί στο ΡΙΚ>> είχε καλεσμένο τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο N.D. και την Αναστασία Κουκιαδάκη (Διαιτολόγο). Οι καλεσμένοι μίλησαν για τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη και την θεραπεία της παχυσαρκίας με την εν λόγω διατροφή.
Επειδή ο κόσμος χόρτασε τις ανακρίβειες για την παχυσαρκία η εκπομπή έδειξε πραγματικές μαρτυρίες παχύσαρκων οι οποίοι με τη Μεσογειακή Διατροφική έχασαν απίστευτα κιλά. Ο κ. Αντώνη Χριστοδούλου 24 ετών έχασε 63 κιλά σε ένα χρόνο και η κ. Ελένη Γιακουμη 64 ετών έχασε 87.5 κιλά σε 3½ χρόνια . Η κ. Ελένη Γιακουμη όταν ξεκίνησε τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη είχε να περπατήσει 8  χρόνια τώρα περπατάει κανονικά, επίσης με τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη θεράπευσε τις ασθένειες και τις σωματικές της δυσλειτουργίες. Θα ήθελα να ξέρω εάν υπάρχουν παρόμοιες πραγματικές μαρτυρίες για νοσογόνο παχυσαρκία που θεραπεύθηκαν με τη διατροφή, για Ελλάδα ή Κύπρο; Εάν υπάρχουν περιμένω να μου τις στείλετε στο e-mail: info@zone.com.gr

Μαζι στο ΡΙΚ – Μέρος 1ο

 

Μαζί στο ΡΙΚ – Μέρος 2ο

Περιοδικό Διατροφής – Διατροφή και Ασθένεια
Έρευνα μεταξύ Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης 40/30/30 Εναντίον Διατροφής 55/15/30
Μία Διατροφή Μέτρια σε Πρωτεΐνη Επιφέρει στους Παχύσαρκούς Ενήλικες Σταθερή Απώλεια Λίπους,

Μακροχρόνιες Αλλαγές στη Σύνθεση του Σώματος και Καλυτέρευση στα Λιπίδια του Αίματος

Donald K. Layman, Donna Erickson, Jennifer Seyler, Judy Weber
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Πανεπιστήμιο Illinois, USA,EllenM. Evans
Τμήμα Κινησιολογίας και Υγείας της Κοινότητας
Πανεπιστήμιο Urbana, IL 61801, USADeborah Bagshaw, Amy Griel, Tricia Psota, and Penny Kris-Etherton
Τμήμα Επιστημονικής Διατροφής
Πανεπιστήμιο Πολιτείας Πενσυλβάνια, Πανεπιστήμιο Park, PA 16802, USA

Από τον Δρ. Π. Δρακόπουλο N.D.

Σ΄ αυτή την έρευνα βλέπουμε ότι η διατροφή 40/30/30 Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη (Mediterranean Zone Diet), ήταν ανώτερη από την διατροφή 55/15/30 Διατροφή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) μετά από 12 μήνες, επίσης 55/15/30 είναι και η Μεσογειακή Διατροφή.

Εφημερίδα Τα Νέα – 10/04/2009
Αναψυκτικά και Φρουτοχυμοί παχαίνουν περισσότερο από τα τρόφιμα

Όταν θέλει κανείς να χάσει κιλά, έχει μεγαλύτερη σημασία τι πίνει παρά τι τρώει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη λήψη θερμίδων και την απώλεια βάρους και διαπίστωσαν ότι η μείωση στην κατανάλωση θερμίδων από την λήψη ποτών, έχει μεγαλύτερη θετική επίπτωση στη μείωση του βάρους σε σχέση με τη μείωση της κατανάλωση θερμίδων από την λήψη τροφής.

Η επιστημονική έρευνα μεταξύ 810 ενηλίκων ηλικίας 25 – 79 ετών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπένζαμιν Καμπαλέρο, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition».

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι όλες οι θερμίδες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στην αύξηση του βάρους και η έμφαση πρέπει να δοθεί στις «υγρές» θερμίδες παρά στις «στερεές».

Τα ποτά που κατ’ εξοχήν αυξάνουν το βάρος είναι όσα περιέχουν ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά οι φρουτοχυμοί κ.ά., τα οποία είναι η κύρια πηγή «υγρών» θερμίδων.

Η αύξηση της κατανάλωσης αφεψημάτων πλούσιων σε θερμίδες έχει συσχετιστεί με την επιδημία της παχυσαρκίας, που πλήττει την πλειονότητα των ενηλίκων και αποτελεί δυνητική αιτία πρόκλησης νοσημάτων όπως ο διαβήτης.

Οι ειδικοί τονίζουν ακόμη πως και τα διαιτητικά αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αλλά και τα αλκοολούχα, συνδέονται επίσης με την παχυσαρκία.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=8&articleID=6140&la=1

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος N.D.
Γεροντολόγος Αντιγήρανσης
Δρ. Φυσιοπαθητικής / Ομοιοπαθητικός

Διατροφολόγος Θεραπευτής