Μενού Κλείσιμο

Διατροφική Ζώνη και Δημοσιεύσεις

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝΑΚΤΟΥΝ 
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΙΤΑ ΑΤΚΙΝΣ  KAI ΝΤΟΥΚΑΝ

Επιδράσεις της Διατροφικής Σύνθεσης για την Δαπάνη Ενέργειας στην Απώλεια Βάρους
Σε αυτή την προσεκτικά ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέδειξαν ότι σε μια κετογενική διατροφή (χαμηλή σε υδατάνθρακες 10%  και υψηλή σε  λιπαρά 60%) τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης αυξάνονται κατά 18% με αποτέλεσμα να είμαστε συνέχεια σε ΣΤΡΕΣ και προωθούν τη λιπώδη ισορροπία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την καρδιαγγειακή νόσο, όπως παρατηρήθηκε στις επιδημιολογικές μελέτες. Η πρωτεΐνη CRP που δείχνει τις φλεγμονώδης καταστάσεις του οργανισμού επίσης έτεινε να είναι υψηλότερη με τη δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακων. Τα επίπεδα ενεργούς ορμόνης του θυρεοειδή  (T3) μειώνουν τον μεταβολισμό κατά 12%, η τριϊωδοθυρονίνη ήταν η χαμηλότερη στη δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 10%.

Για αναζήτηση της έρευνας
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1199154

Από τον Δρ. Π. Δρακόπουλο DHSc
Αυτή η έρευνα δείχνει για άλλη μία φορά την ανωτερότητα της Διατροφικής Ζώνης.

Μύθοι και αλήθειες για τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη

Απο την Σοφία Διγενή Κολιοτάση 
«Το 1975 αναπτύχθηκε μια απλή εξέταση μέτρησης χοληστερόλης. Τότε προέκυψε ο μύθος της χοληστερόλης ως κακού παράγοντα στις παθήσεις της καρδιάς. Ωστόσο, ξέρουμε ότι το πρώτο φάρμακο για την αποτροπή του εμφράγματος παραμένει η ασπιρίνη. Η ασπιρίνη βεβαίως δεν επιδρά στη χοληστερόλη αλλά μειώνει τις φλεγμονές. Έτσι, η πρώτη μέριμνα για να ζήσουμε περισσότερο και να αποφύγουμε τα εμφράγματα είναι απλώς η μείωση των φλεγμονών στην καρδιά». Αυτά δηλώνει ο Dr Barry Sears αναθεωρώντας την επικρατούσα για πολλά χρόνια άποψη ότι η χοληστερόλη ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες και υποστηρίζοντας τις έρευνές του γύρω από το τι προκαλεί τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για αναζήτηση του άρθρου

https://taxalia.blogspot.com/2011/08/blog-post_7780.html

Το τέλος της αντιβίωσης  19/3/2012 

ΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ 

Για σκηνές ιατρικής «Αποκάλυψης» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα αντιβιοτικά εξαιτίας της κατάχρησις τους σύντομα θα είναι τόσο αναποτελεσματικά που ένας πονόλαιμος ή ακόμα και μια γρατσουνιά στο γόνατο θα μπορούν να αποβούν θανατηφόρα!
Τα μικρόβια που προκαλούν τις πιο κοινές λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα φάρμακα, οπότε θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, τα φάρμακα που θα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα θα είναι όλο και πιο ακριβά.
Η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, δήλωσε ότι ο κόσμος κατευθύνεται με γρήγορους ρυθμούς στη μετα-αντιβιοτική εποχή, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες να αναστραφεί αυτή η πορεία είναι «αμυδρές» και η παραγωγή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων «έχει σχεδόν στερέψει».
«Η μετα-αντιβιοτική εποχή σημαίνει, πρακτικά, το τέλος της Ιατρικής όπως τη γνωρίζουμε» εξήγησε και προσθέτει: «Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα είναι σε αύξηση στην Ευρώπη, αλλά και στα άλλα μέρη του κόσμου. Γι’ αυτό πολύπλοκες ιατρικές πράξεις, όπως αντικατάσταση ισχίου, μεταμοσχεύσεις οργάνων, χημειοθεραπείες κτλ. θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες ή πολύ επικίνδυνες. Επίσης, τα φάρμακα θα είναι πιο ακριβά, πιο τοξικά και θα πρέπει να χορηγούνται για μεγαλύτερη διάρκεια».
Αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις έγιναν στην παρουσίαση βιβλίου του ΠΟΥ σχετικά με το θέμα της μικροβιακής ανθεκτικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη.
Εκεί, μπροστά σε κοινό ειδικών λοιμωξιολόγων, η δρ Τσαν ξεκαθάρισε ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας κατάχρησης των αντιβιοτικών φαρμάκων που δίνονταν με το παραμικρό στους ασθενείς. Η δρ Τσαν υπογράμμισε ότι θα πρέπει αυτή η τακτική να αλλάξει άμεσα, ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση αντιβιοτικών στην παραγωγή των τροφίμων.
Τέλος, η πρόεδρος του ΠΟΥ υπογράμμισε την ανάγκη το πρόβλημα αυτό να παραμένει στην επικαιρότητα για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς σε μια περίοδο που «ο πλανήτης περνάει τη μία κρίση μετά την άλλη».

https://www.tampouloukia.gr/2012/03/blog-post_6844.html?m=0

Η Καθημερινή – 18/04/09   
Νέα επαναστατική δίαιτα με λήψη «έξτρα» πρωτεϊνών 

Μέθοδος για ορθότερη απώλεια βάρους, που παράλληλα ενισχύει την
«καλή» HDL χοληστερόλη και ελαττώνει τα τριγλυκερίδια
Ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters 
Συνήθως χάνουμε βάρος όταν περιορίζουμε δραστικά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά μια δίαιτα με μερικές «έξτρα» πρωτεΐνες μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για τον περιορισμό του λίπους του σώματος και τη βελτίωση των δεικτών του αίματος, τονίζεται σε μια νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια ενός έτους, μια μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα αποδείχθηκε καλύτερη από μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες, φτωχή σε λίπη, στο να βοηθήσει υπέρβαρους ενήλικες να μειώσουν τον λιπώδη ιστό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι είχε περισσότερα οφέλη στην ενίσχυση της «καλής» HDL χοληστερόλης και στην ελάττωση των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους του αίματος που οδηγεί στο φράξιμο των αρτηριών.
Τα ευρήματα που ανακοινώθηκαν στο περιοδικό Journal of Nutrition δείχνουν ότι η «ανταλλαγή» υδατανθράκων με πρωτεΐνες ωφελεί την υγεία αυτών που ακολουθούν δίαιτα.
Στη μελέτη, 130 υπέρβαροι ενήλικες ορίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε μία από δύο ομάδες δίαιτας περιορισμένων θερμίδων. Είτε ελάμβαναν καθημερινά τροφές με 15% θερμίδες επί του συνόλου προερχόμενες από πρωτεΐνες, 55% από υδατάνθρακες και 30% από λίπη (Μεσογειακή Διατροφή ή USDA) είτε μια δίαιτα μέτριας πρωτεϊνικής συστάσεως, όπου 30% των θερμίδων προέρχονταν από πρωτεΐνες, 40% από υδατάνθρακες και 30% από λιπαρά (Διατροφική Ζώνη).
Σε όλους όσοι συμμετείχαν δόθηκαν προγράμματα «μενού» και αυτοί παρακολούθησαν εβδομαδιαίες συναντήσεις με διαιτολόγο για να τους βοηθήσει να τηρήσουν τον νέο τρόπο ζωής τους.
Ύστερα από ένα χρόνο, η ομάδα διαίτης μέτριας πρωτεϊνικής σύστασης έχασε περισσότερη μάζα λίπους και είχε σαφώς καλύτερες τιμές στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Η «έξτρα» πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα βοηθάει αυτούς που κάνουν δίαιτα να διατηρήσουν «μεταβολικός δραστήρια» μυϊκή μάζα, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Donald K. Layman, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις. Συγχρόνως, δήλωσε στο Ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters Health, η χαμηλότερη περιεκτικότητα της δίαιτας σε υδατάνθρακες σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης, που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Ετσι, η δίαιτα «ενθαρρύνει» το σώμα να αποβάλει περισσότερο αποθηκευμένο λίπος, σύμφωνα με τον δρα Layman.
Επιστημονικά μενού
Ένα πρόβλημα με οποιαδήποτε δίαιτα είναι ότι όσοι την ακολουθούν οφείλουν να πειθαρχούν για να δουν αποτελέσματα. Σε αυτή τη μελέτη, αυτοί που ακολούθησαν δίαιτα και στις δύο ομάδες είχαν συνεχή βοήθεια από ειδικούς, επιστημονικά «σχεδιασμένα» μενού και εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις. Κατά πόσον τα ίδια άτομα θα επιτύχουν το ίδιο καλά αποτελέσματα χωρίς ιατρική εποπτεία είναι ασαφές.
«Ένα από τα προβλήματα με τις δίαιτες μέτριας πρωτεϊνικής σύστασης είναι ότι τα άτομα κουβαλούν παλαιές αντιλήψεις για το ζήτημα», είπε ο δρ Layman.
Για παράδειγμα, η αντίληψη του φαγητού «πολλά μικρά γεύματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί όταν η δίαιτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, με χαμηλά λιπαρά, επειδή τότε τα άτομα πεινούν συχνότερα, αλλά είναι εσφαλμένη όταν ακολουθείται μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα.
«Η σημαντική αλλαγή είναι τρία συνεπή, χρονικά, γεύματα με ισορροπία πρωτεΐνης και υδατανθράκων σε κάθε φαγητό», συμβούλευσε o ίδιος. «Μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες δεν είναι περισσότερες πρωτεΐνες στο δείπνο, αλλά ισορροπία πρωτεΐνης στο πρωινό και στο μεσημεριανό φαγητό.
Το σχόλιο του Δρ. Π. Δρακόπουλου DHSc
Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η Διατροφική Ζώνη 40/30/30 είναι ανώτερη από την USDA ή την Μεσογειακή Διατροφή 55/15/30, και είναι η απάντηση στους διαιτολόγους, διατροφολόγους και ιατρούς που διαφωνούσαν μαζί μου όσον αφορά τη Διατροφική Ζώνη στην εκπομπή του Άμεμπτου, Ανεπηρέαστου και φανταστικού δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου.
Για αναζήτηση του άρθρου
Η Καθημερινή 22/06/08
Δίαιτα – φάρμακο κατά του διαβήτη 
 Μελέτη σε ασθενείς κατέδειξε ότι τα θετικά αποτελέσματα του
προγράμματος που υποβλήθησαν άντεξαν ένα χρόνο μετά 
Ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters 
Ερευνητές του κέντρου για διαβητικούς Joslin ανακοίνωσαν ότι το πρόγραμμα απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων, που εφάρμοσαν σε ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2», έχει θετικό αποτέλεσμα ακόμη και ένα χρόνο αργότερα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί ένα χρόνο το πρόγραμμα 12 εβδομάδων, το οποίο είχε την επωνυμία «Why Wait», και μέσω του επικεφαλής ερευνητή δρος Osama Hamdy, παρουσίασαν τα ευρήματά τους πρόσφατα, στο πλαίσιο των ετήσιων επιστημονικών συνέδριων της Αμερικανικής Ενωσης Διαβήτη. Η μελέτη συμπεριέλαβε 85 ασθενείς με διαβήτη «τύπου 2» που είχαν μέσον όρο ηλικίας 54 χρόνια και με σχετική διάγνωση περίπου 10 χρόνια. Ο μέσος όρος βάρους των ήταν 115 κιλά, ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) 38,4, ο δείκτης αιμοσφαιρίνης Α1C 7,5% και ο μέσος όρος περιφέρειας μέσης 118 εκατοστά. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν το πρόγραμμα δίαιτας των 12 εβδομάδων καθώς και το πρόγραμμα άσκησης και παρακολουθήθηκαν για έναν ακόμη χρόνο χωρίς όμως δομημένη παρέμβαση.
Μείωση περιφέρειας
Οι 12 εβδομάδες παρέμβασης είχαν αποτέλεσμα την απώλεια βάρους κατά μέσον όρο 12,3 κιλών -δηλαδή μείωση μεγαλύτερη από 10%-, μείωση της περιφέρειας μέσης κατά 9 εκατοστά και μείωση 0,9% στην A1C -δηλαδή μέχρι 6,6%- που δείχνει καλό έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Υστερα από ένα χρόνο παρακολούθησης, το βάρος των ασθενών παρέμεινε χαμηλότερο από εκείνο πριν αρχίσουν τη δίαιτα – παραπάνω από 9 κιλά, δηλαδή, μια μακροπρόθεσμη απώλεια 7,6%. Ωστόσο, τα επίπεδα A1C αυξήθηκαν σε σχεδόν 7,4%.
«Συνολικά, 55% από τους συμμετέχοντες συνέχισαν να χάνουν βάρος και μόνοι τους», είπε ο Hamdy. Ποσοστό περίπου 45% απέκτησαν πάλι περίπου 2,5 κιλά, ωστόσο το τελικό βάρος τους παρέμεινε 2% χαμηλότερο από αυτό που είχαν πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα. Η πίεση του αίματος καταγράφηκε επίσης σημαντικά χαμηλότερη σε 12 εβδομάδες όπως και σε ένα χρόνο, σε σύγκριση με τους αριθμούς μέτρησης πριν από τη δίαιτα, πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Τα επίπεδα της χοληστερόλης βελτιώθηκαν σημαντικά στις 12 εβδομάδες, αλλά επέστρεψαν στα προ δίαιτας επίπεδα σε ένα χρόνο, με εξαίρεση την HDL, την «καλή» χοληστερίνη, η οποία παρέμεινε σημαντικά υψηλότερη. Ο Hamdy συμπλήρωσε πως υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι και η λειτουργία των νεφρών βελτιώθηκε με μικρή ελάττωση της περιεκτικότητας πρωτεϊνών στα ούρα. «Οι κλινικές διαφορές είναι σημαντικότατες», τόνισε ο Ηamdy στο Reuters Health και «έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στη γλυκόζη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να εστιάσουμε στο βάρος. Πρέπει να επιμείνουμε στην αιτία του προβλήματος και όχι στο αποτέλεσμα».
Η «στρατηγική» του προγράμματος «Why Wait» («γιατί να περιμένουμε») είναι μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες και κατάλληλες ασκήσεις. «Επιμένουμε στη σημαντική μείωση των θερμίδων και τη μείωση των υδατανθράκων στο 40%, ενώ αυξάνουμε τις πρωτεΐνες στο 30-40% των θερμίδων που συνολικά λαμβάνει το άτομο ημερησίως και αυτό είναι το κλειδί για τους ασθενείς για να διατηρήσουν τον μυϊκό ιστό τους», είπε ο Hamdy.
Ασκηση σε κάθε ηλικία
«Επιπροσθέτως, διδάσκουμε τους ασθενείς πώς να ασκούνται και βεβαιωνόμαστε ότι οι ασκήσεις είναι κατάλληλες για την ηλικία του κάθε ατόμου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο Hamdy πρόσθεσε ότι ο βασικός λόγος που οι ασθενείς ξανακερδίζουν βάρος είναι γιατί ελαττώνουν τη λήψη πρωτεϊνών και δεν ασκούνται επαρκώς. Το βάρος που κερδίζουν είναι κυρίως λίπος και κοιλιακό λίπος. Υπάρχει επίσης οικονομικό όφελος. «Η μείωση βάρους οδηγεί και σε περιορισμό της ανάγκης για φάρμακα. Διαπιστώσαμε 65% μείωση σε ιατρικές δαπάνες ή περίπου 560 δολάρια ετησίως ανά ασθενή, έτσι οι ασθενείς νιώθουν καλύτερα για ακόμα ένα λόγο»…
Το σχόλιο του Π. Δρακόπουλου DHSc
Αυτό το άρθρο πέρασε απαρατήρητο και κανένας δεν του έδωσε την πρέπουσα σημασία.
Αυτό το άρθρο με λίγα λόγια αναφέρει, χωρίς να ονομάζει τη Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη, ότι, εάν θέλετε να ρυθμίσετε τον Διαβήτη τύπου 2 πρέπει να διατρέφεστε με 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λίπος δηλαδή με Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη.
Για μία ακόμα φορά η Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη θριάμβευσε.
Για αναζήτηση το άρθρου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2006
«Αυτό είναι το μενού της σωτηρίας»

Πεννυ Μπουλουτζα

Ασπίδα προστασίας κατά χρόνιων παθήσεων αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, λευκού κρέατος αλλά και ιχθυέλαιου. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση σε τακτική βάση φρούτων, λαχανικών, πουλερικών και ψαριών μπορεί να μειώσει κατά 39% στους άνδρες και κατά 39% στις γυναίκες την ανάπτυξη καρδιακών ασθενειών, ενώ η υψηλή δόση ιχθυέλαιου δρα ευεργετικά σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, αλτσχάιμερ κ.ά.

«Διατροφική Zώνη» 
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο ερευνητής βιοχημικός-βιοτεχνολόγος Dr Barry Sears και ειδικός σε θέματα ορμονικού ελέγχου μέσω της διατροφής, παρουσίασε ένα νέο διατροφικό μοντέλο, τη «Μεσογειακή Διατροφική Ζώνη», το οποίο χαρακτήρισε μετεξέλιξη της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με τον κ. Sears, η «Zώνη» αφορά στον έλεγχο των «σιωπηλών» φλεγμονών, που όπως είπε κρύβονται πίσω από μια σειρά χρόνιων παθήσεων αλλά και της πρόωρης γήρανσης, με τη σωστή κατανάλωση της τροφής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η «Zώνη» είναι η «φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία οι ορμόνες ρυθμίζονται από τη διατροφή και συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να ελέγξουν τις σιωπηλές φλεγμονές».
H διαφορά της «Ζώνης» από τη μεσογειακή διατροφή έγκειται στο ότι το άτομο καταναλώνει λιγότερα σιτηρά και αμυλούχες τροφές και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη βάση της διατροφικής «πυραμίδας» (συχνότερη κατανάλωση) του νέου μοντέλου που προτείνει ο κ. Sears, βρίσκονται τα σαλατικά, ακολουθούν τα φρούτα, τρίτη στη σειρά είναι η πρωτεΐνη χαμηλών λιπαρών, ακολουθούν τα μονοακόρεστα λίπη, ενώ στην κορυφή (ελάχιστη κατανάλωση) είναι τα σιτηρά και οι αμυλούχες τροφές. Oι βασικοί κανόνες του νέου διατροφικού μοντέλου αφορούν στην κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού, πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και πολλών φρούτων και λαχανικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Sears, το ένα τρίτο της διατροφής θα πρέπει να αφορά σε λευκό κρέας, δηλαδή ψάρι ή κοτόπουλο, και τα υπόλοιπα δύο τρίτα της διατροφής σε λαχανικά και φρούτα. Τέλος, στο γεύμα θα πρέπει να προστίθενται συστατικά πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα ή μακαντάμια) και αβοκάντο. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγεται το λιπαρό κρέας και οι κρόκοι αυγών.
Το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο)
O κ. Sears αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), τονίζοντας ότι η υψηλή κατανάλωσή του έχει ευεργετική δράση στις καρδιακές ασθένειες, τον καρκίνο, την κατάθλιψη, την αδυναμία συγκέντρωσης, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το αλτσχάιμερ, τον χρόνιο πόνο, την οστεοπόρωση, τα δερματικά προβλήματα και τη γονιμότητα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στο απλό ιχθυέλαιο περιλαμβάνονται και διάφορες τοξικές ουσίες και τόνισε ότι θα πρέπει να προτιμάται το αποσταγμένο ιχθυέλαιο.

Για αναζήτηση του άρθρου

https://www.kathimerini.gr/society/251772/ayto-einai-to-menoy-tis-sotirias/

ΤΑ ΝΕΑ  23 ΜΑΪΟΥ 2006 
H Tζένιφερ Άνιστον καταναλώνει Ωμέγα-3

ΩΣ KAI 39% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων επιτυγχάνει η κατανάλωση ιχθυελαίου σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά και λευκό κρέας.
Ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, ακόμη και η κατάθλιψη είναι μερικές από τις ασθένειες που μπορεί επίσης να προληφθούν με την αλλαγή διατροφικών συνηθειών.
Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο Αμερικανός ερευνητής Barry Sears, ειδικός σε θέματα ορμονικού ελέγχου μέσω της διατροφής, παρουσιάζοντας στην Αθήνα ένα διατροφικό μοντέλο που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, αλλά περιλαμβάνει λιγότερα δημητριακά, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ιχθυέλαιο. Τη δίαιτα του δρα Sears – που ονομάζεται διατροφική ζώνη – έχουν ακολουθήσει αρκετοί αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον.
Λιγότερο άμυλο
Λαχανικά και φρούτα είναι τα πρώτα σε συχνότητα κατανάλωσης τρόφιμα που προτείνει η διατροφική πυραμίδα του δρα Sears. Ακολουθούν οι πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά, το ελαιόλαδο και τελευταία – δηλαδή αυτά που πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο – τα δημητριακά και οι τροφές που περιέχουν άμυλο.
Οι βασικές τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά σε μικρά γεύματα το καθένα από τα οποία θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει πρωτεΐνες.
Σύμφωνα με τον κ. Sears, καθοριστικός είναι ο ρόλος του ιχθυελαίου το οποίο μπορεί να προσληφθεί από τα ψάρια, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής – διατίθεται σε ειδικά σκευάσματα στα φαρμακεία. Και αυτό γιατί το ιχθυέλαιο ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό – η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη καθοριστικής σημασίας για την υγεία, αφού μαζί με άλλες ορμόνες σχετίζεται με την αντιμετώπιση φλεγμονών στον οργανισμό.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το παραπάνω διατροφικό μοντέλο μειώνει κατά 11%-20% τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  23/05/2006  
Φρούτα, λαχανικά και λευκό κρέας

Ασπίδα πρόληψης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, ακόμη και η υπογονιμότητα, αποτελεί η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και λευκού κρέατος. Η κατανάλωση τέτοιων τροφών μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδεαγγειακών νοσημάτων κατά 39%. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε, χθες, ο Αμερικάνος ερευνητής Δρ. Μπάρι Σιρς, ειδικός σε θέματα ορμονικού ελέγχου μέσω της διατροφής. Ο Δρ. Σιρς βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου παρουσιάζει ένα ειδικό διατροφικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στη Διατροφική Ζώνη. Όπως είπε. Οι φλεγμονές, οι οποίες υποβόσκουν και οδηγούν σε εκδήλωση παθήσεων, μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να αποτελείται από μικρά γεύματα, με φρούτα και λαχανικά και πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.

Περιοδικό Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 19/06/2011
Για την Δίαιτα της Διατροφικής Ζώνης