Μενού Κλείσιμο

Φλεγμονές και Αντιφλεγμονώδης Διατροφή

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
Η Εκπληκτική σύνδεση μεταξύ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ και
Καρδιακής Προσβολής, Καρκίνου, Αλτσχάιμερ Και άλλων ασθενειών
Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε  
Τι είναι φλεγμονή; 

Η φλεγμονή παραμένει ένα από τα περίπλοκα πεδία της ιατρικής. Όταν μειώνεται υπερβολικά η φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα μικρόβια ή να θεραπεύσει τα τραύματα. Ενώ, όταν αυξάνεται υπερβολικά η φλεγμονώδης αντίδραση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα όργανα του σώματος, γεγονός το οποίο προκαλεί εντέλει την εκδήλωση χρόνιας πάθησης.

Τα είδη της φλεγμονής 

Υπάρχουν δύο είδη φλεγμονής. Το πρώτο είδος είναι η κλασική φλεγμονή που προκαλεί πόνο και αναγκάζει τον ασθενή να καταφύγει στον γιατρό. Ο πόνος καθ’ εαυτός δεν είναι η πάθηση, αλλά είναι η βλάβη που προκαλείται από τη χρόνια πάθηση που προκαλεί συνεχώς πόνο. Το άλλο είδος φλεγμονής, το οποίο είναι πολύ πιο ύπουλο είναι η κρυφή φλεγμονή. Η κρυφή φλεγμονή δεν γίνεται αντιληπτή γιατί δεν προκαλεί πόνο. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την εξάπλωση της κρυφής φλεγμονής. Η κρυφή φλεγμονή δρα ύπουλα για χρόνια, αν όχι δεκαετίες, χωρίς να γίνεται αντιληπτή, παρά μόνο όταν πια έχει προκαλέσει βλάβη στα όργανα με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο, όπως η κλασική φλεγμονή. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κρυφή φλεγμονή δεν είναι πιο πολύ πάθηση από ότι είναι οι ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, η παρουσία της δείχνει πιθανή αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση σε κυτταρικό επίπεδο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο ασθενής δεν είναι πια υγιής.

Dr. Barry Sears on Canada AM 

Υπάρχουν τρία στάδια στη ζωή μας όσον αφορά την υγεία μας.
1. Ευεξία (δεν έχουμε καμία ασθένεια)
2. Υπό χρόνια πάθηση (κρυφή φλεγμονή)

3. Χρόνια πάθηση (φανερή φλεγμονή)

Η ερώτηση που πρέπει να σας γίνει είναι η ακόλουθη.

Πως μπορείται να γνωρίσετε εάν πάσχετε από κρυφή φλεγμονή πριν εξελήχθη σε χρόνια πάθηση (φανερή φλεγμονή) και τι πρέπει να κάνετε για τη θεραπεύσετε;

Υπάρχουν ερωτήσεις που σας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό σας. 

1. Υποφέρεται από παχυσαρκία;
2. Χρησιμοποιείται αντικαταθλιπτικά;
3. Χρησιμοποιείται φάρμακα χοληστερίνης;
4. Χρησιμοποιείται διουρητικά;
5. Υποφέρεται από χρόνια κούραση;
6. Υποφέρεται από έλλειψη συγκέντρωσης;
7. Έχετε επιθυμία για ζάχαρη και άμυλο;
8. Υποφέρεται από δυσκοιλιότητα;
9. Υποφέρετε από αϋπνίες;
10. Κοιμάστε περισσότερο από ότι χρειάζεται γιατί αισθάνεστε κούραση;
11. Έχετε αδυναμία ξυπνήματος;
12. Υποφέρετε από πονοκέφαλους;
13. Υποφέρετε από ξηροδερμία;
14. Έχετε πτώση μαλλιών ή λιπαρότητα;
15. Είναι τα νύχια σας εύθραυστα;
16. Παθαίνετε τακτικά κρυολογήματα;
17. Αισθάνεστε εξάντληση, ειδικά μετά την άσκηση;
18. Αισθάνεστε ότι κάτι έχετε αλλά δεν ξέρετε τι είναι;

Εάν απαντήσετε ναι σε περισσότερες από τρεις ερωτήσεις τότε έχετε ανεβασμένα επίπεδα κρυφής φλεγμονής. 
Dr. Barry Sears και Κρυφή Φλεγμονή 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ  Η ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ
Η Κυτταρική φλεγμονή είναι αιτία για την αύξηση του σωματικού βάρους, επιτάχυνση στην ανάπτυξη της χρόνιας νόσου, και μείωση της φυσικής απόδοσης. Αυτό το είδος φλεγμονής είναι κάτω από την αντίληψη του πόνου και δεν μπορείτε να τη μετρήσετε. Το 90% των Αμερικανών έχουν υψηλά επίπεδα κυτταρικής φλεγμονής. Εάν τα επίπεδα της κυτταρικής φλεγμονής παραμένουν αυξημένα, μπορεί να γίνει ο σιωπηλός σας δολοφόνος.
Δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να αντιστρέψει την κυτταρική φλεγμονή. Η κυτταρική φλεγμονή προκαλείται από τη διατροφή και μπορεί να αντιστραφεί ουσιαστικά μόνο από την αντιφλεγμονώδη Διατροφική Ζώνη. Αν θέλετε να ξαναπάρετε τον έλεγχο της ζωής σας, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι η μείωση της κυτταρικής φλεγμονής.
Έχει κλινικά αποδειχθεί ότι η Διατροφική Ζώνη αντιστρέφει τη κυτταρική φλεγμονή με το να απενεργοποίει τις φλεγμονώδεις ορμόνες που την ενεργοποιούν. Η κυτταρική φλεγμονή  ενεργοποιείται από τη φλεγμονώδη διατροφή που χρησιμοποιεί ο Έλληνας στην καθημερινότητα του,  όπως πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο και άλλα έλαια) και πολλή  άμυλο (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί και άλλα).

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΖΩΝΗ (40/30/30) 
ΕIΝΑΙ 9 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
ΑΠΟ ΤΗΝ USDA (55/15/30)

Αποτελέσματα της δίαιτας με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο επάνω στην ενεργειακή δαπάνη κατά την ώρα ανάπαυσης και τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους

Η έρευνα έγινε από: Department of Medicine (Drs Pereira and Ludwig) and Department of Laboratory Medicine (Dr Rifai), Children’s Hospital; General Clinical Research Center, Brigham and Women’s Hospital (Ms Swain); and Joslin Diabetes Center (Dr Goldfine), Boston, Mass. Dr Pereira is now with the Division of Epidemiology & Community Health, School of Public Health,University of Minnesota, Minneapolis.

Υπεύθυνος έρευνας: David S. Ludwig, MD, PhD, Department of Medicine, Children’s Hospital, 300 Longwood Ave, Boston, MA02115(david.ludwig@childrens.harvard.edu).

Για αναζήτηση της έρευνας: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/292/20/2482
 1 001
Περιοδικό του Αμερικάνικου Κολλεγίου Διατροφής
Journal of the American College of Nutrition, Vol. 28, No. 4_Supplement_1, 482S-491S (2009)
Η Διατροφική Ζώνη ως Αντιφλεγμονώδης Διατροφή για Παχυσαρκία και Διαβήτη
Για αναζήτηση της έρευνας:
Περιοδικό  Παχυσαρκίας
Hindawi Publishing Corporation
Αντιφλεγμονώδης Διατροφή ως φαρμακολογική προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας
Για αναζήτηση της έρευνας:
Η Κορυφαία Έκδοση για τη Βιοτεχνολογία
Μεταβολικό Σύνδρομο και Συναφείς Διαταραχές
Η Διατροφική Ζώνη: Μία Αντιφλεγμονώδης, Χαμηλού Γλυκαιμικού Φορτίου Διατροφή
Για αναζήτηση της έρευνας:
ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ, ΕΥΦΥΪΑΣ ΚΑΙ ΘΝΗΣΙΝΟΤΗΤΑΣ;
  Τμήμα Νευροεπιστημών, Ινστιτούτου Karolinska, Στοκχόλμη  Sweden
24/08/2010
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη υπάρχει μία σύνδεση για τον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά του, και την ανοσία του. Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια εβδομαδιαία  πανεθνική έρευνα που διενεργήθηκε για 50.000 σουηδούς άνδρες 18-20 ετών από το 1969 μέχρι το 1970 πριν πάνε τη στρατιωτική θητεία τους.  Ελήφθησαν δείγματα αίματος για την εξέταση ενός γενικού δείκτη της φλεγμονής που είναι γνωστή εκείνη την εποχή ως ΤΚΕ. Αν και η ΤΚΕ είναι ένας πολύ αργός δείκτης φλεγμονής, αλλά ήταν ένα από λίγα διαθέσιμα όπλα για τις φλεγμονές στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στη συνέχεια, από τα ίδια άτομα ελήφθησαν πάλι δείγματα αίματος 35 χρόνια αργότερα. Στις στατιστικές αναλύσεις τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ένα μεγάλο αριθμό από άλλες μεταβλητές, οι οποίες μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα (την κοινωνική και την οικονομική τους κατάσταση, το ύψος, το βάρος, την αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, κ.λπ.) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φλεγμονή (όπως μετράται από ΤΚΕ) όταν αυξήθηκε, υπήρξε μια πτώση στο Τεστ Ευφυΐας – Νοημοσύνης (IQ).
Επιπροσθέτως, ένα υψηλότερο επίπεδο της φλεγμονής στην ηλικία των 18-20 συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της 35πενταετής παρακολούθησης, απο το 1971 έως το 2006 (1). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ακόμη και σε μικρή ηλικία χαμηλού βαθμού φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευφυΐα και την θνησιμότητα.
Η υποκείμενη αιτία των χρόνιων ασθενειών και, συνεπώς, πρόωρη θνησιμότητα, είναι αυξημένη όταν έχουμε κυτταρική φλεγμονή. Ομοίως, μείωση της νοημοσύνης είναι συνήθως μια ένδειξη στην αύξηση της άνοιας σε μικρότερη ηλικία. Η άνοια οφείλεται επίσης σε κυτταρική φλεγμονή στον εγκέφαλο. Αλλά ο πιο ευαίσθητος δείκτης της κυτταρική φλεγμονή είναι το ΑΑ/EPA λόγος στο αίμα. Συνεπώς, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια είχε αποδειχθεί όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος ΑΑ/EPA στο αίμα των ηλικιωμένων αντίστοιχης ηλικίας, τόσο μεγαλύτερο ήταν το γνωστικό έλλειμμά τους (άνοια) (2).
Η Διατροφική Ζώνη αναπτύχθηκε για να μειώσει κυτταρική φλεγμονή και έχει επικυρωθεί κλινικά να κάνει ακριβώς αυτό (3,4). Έτσι, εάν έχετε την επιθυμία να ζήσετε μια μακροβιότερη και καλύτερη ζωή, τότε πρέπει να έχετε δια βίου έλεγχο της κυτταρικής φλεγμονής, μέσω της Διατροφικής Ζώνης. Γι ‘αυτό η Διατροφική Ζώνη δεν είναι δίαιτα, αλλά ένας τρόπος ζωής, Αντιφλεγμονώδης διατροφή.
Αναφορές
1. Karlsson H, Ahlborg B, Dalman C, and Hemmingsson T.   “Association between erythrocyte sedimentation rate and IQ in Swedish males aged 18–20.” Brain, Behavior, and Immunity 24: 868–873 (2010)
2. Conquer JA, Tierney MC, Zecevic J, Bettger WJ, and Fisher RH. “Fatty acid analysis of blood plasma of patients with Alzheimer’s disease, other types of dementia, and cognitive impairment.” Lipids 35:1305-1312 (2005)
3. Pereira MA, Swain J, Goldfine AB, Rifai N, and Ludwig DS.  “Effects of a low glycemic-load diet on resting energy expenditure and heart disease risk factors during weight loss.” JAMA 292: 2482-2490 (2004)
4. Johnston CS, Tjonn SL, Swan PD, White A, Hutchins H, and Sears B.  “Ketogenic low-carbohydrate diets have no metabolic advantage over nonketogenic low-carbohydrate diets.” Am J Clin Nutr 83: 1055-1061 (2006)
Προσδιορισμός της Αντιφλεγμονώδους Ιατρικής

Tα τελευταία 70 χρόνια, η ιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου ως προς τη θεραπεία της οξείας φλεγμονής, αυτού του είδους όμως η πάθηση εντοπίζεται συχνά σε μία μόνο αιτία, τα μικρόβια (μύκητες, βακτήρια, ιοί και άλλα). Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ιατρική του 21ου αιώνα είναι η θεραπεία της χρόνιας πάθησης. Δεδομένου ότι η χρόνια πάθηση προκαλείται από διάφορους παράγοντες, η σύγχρονη ιατρική πρακτική τείνει να θεραπεύει τα συμπτώματα, όχι την υποκρυπτόμενη αιτία. Η μονομερής αντιμετώπιση μιας πάθησης που περιορίζεται μόνο στη θεραπεία των συμπτωμάτων δεν θεραπεύει την πάθηση δια παντός, παρά μόνο για λίγο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, η ιατρική αντιμετώπιση μιας πάθησης θα πρέπει να επικεντρώνεται στη μείωση της φλεγμονής. 
   Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τη φλεγμονή είναι να ρυθμίσετε μια συγκεκριμένη ομάδα ορμονών που είναι γνωστές ως εικοσανοειδή. Η μείωση της φλεγμονής προϋποθέτει την αυξημένη παραγωγή  “καλών” αντιφλεγμονωδών και την παράλληλη μείωση των προ-φλεγμονωδών “κακών” εικοσανοειδών.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα  “καλά” εικοσανοειδή είναι πανίσχυρα αντιφλεγμονώδη συστατικά , ενώ τα “κακά” εικοσανοειδή είναι ισχυρά προφλεγμονώδη συστατικά. Υπάρχουν πολλά φάρμακα (ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), οι αναστολείς COX-2 και τα κορτικοστεροειδή) που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των  “κακών” εικοσανοειδών, τα οποία όμως, μειώνουν δυστυχώς και τα  “καλά” εικοσανοειδή. Για αυτό το λόγο, όσο πιο ισχυρό είναι το φάρμακο που καταστέλλει τα εικοσανοειδή (όπως είναι τα κορτικοστεροειδή), τόσο μεγαλύτερες είναι οι παρενέργειες, ειδικά όταν το φάρμακο λαμβάνεται σε μακροχρόνια βάση. 
   Κάτι το οποίο παραβλέπεται συχνά από τη σύγχρονη  ιατρική είναι το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή εικοσανοειδών, δεδομένου ότι όλα τα εικοσανοειδή προέρχονται εντέλει από τη διατροφή μας, και πιο συγκεκριμένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ρυθμίσουμε την παραγωγή των εικοσανοειδών είναι να ακολουθούμε μακροπρόθεσμα ή δια βίου μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. Αυτή είναι η βάση της αντιφλεγμονώδους ιατρικής. 
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή αυτού του είδους θα πρέπει να μας παρέχει τη σωστή ποσότητα των προάγγελων των απαραίτητων λιπαρών οξέων που χρειάζονται για να παράγουμε εικοσανοειδή και να διατηρείται υπό έλεγχο η ινσουλίνη. 
Η ρύθμιση των εικοσανοειδών μέσω μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής επιτρέπει στον ασθενή να βελτιώνει μακροπρόθεσμα την υγεία του, αντί να αντιμετωπίζει απλά τα συμπτώματα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τα φάρμακα. Στόχος της αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας σας, μειώνοντας την ποσότητα των φαρμάκων που λαμβάνετε, προκειμένου να μειωθούν και οι παρενέργειες. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν τη διατροφή τους σαν φάρμακο. Υπό αυτή την έννοια, οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται στη σωστή δόση τη σωστή στιγμή. Τέλος, υπάρχουν και θα πρέπει να εξετάζονται ορισμένοι κλινικοί δείκτες, οι οποίοι δείχνουν το επίπεδο της φλεγμονής. 
Η Αντιφλεγμονώδης Διατροφική Ζώνη ανακαλύφθηκε για να βοηθήσει την Ιατρική να γίνει πιο αποτελεσματική. 

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος ND
Γεροντολόγος Αντιγήρανσης
Δρ. Φυσιοπαθητικής / Ομοιοπαθητικός
Διατροφολόγος Θεραπευτής