Μενού Κλείσιμο

Ο Μύθος της Χρόνιας Κατανάλωση Γλυκαντικού με Χαμηλές Θερμίδες

Ερευνητικό Άρθρο για τις Γλυκαντικές Ουσίες και την Κοιλική και Σπλαχνική Παχυσαρκία
Ερευνητές

Chee W. Chia, Michelle Shardell, Toshiko Tanaka, David D. Liu, Kristofer S. Gravenstein, Eleanor M. Simonsick, Josephine M. Egan, Josephine M. Egan, Luigi Ferrucci
Συνεργάτες εσωτερικού ερευνητικού προγράμματος, Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης, Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Βαλτιμόρη, Maryland, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Χρόνια κατανάλωση γλυκαντικού με χαμηλές θερμίδες
και αυξημένος κίνδυνος κοιλιακής παχυσαρκίας μεταξύ ηλικιωμένων: Μία μελέτη ομάδας
23 Νοεμβρίου 2016

Η χρήση γλυκαντικών ουσιών με χαμηλές θερμίδες για τον έλεγχο του βάρους αντιτίθεται στον έλεγχο της παχυσαρκίας, ιδίως την κοιλιακή παχυσαρκία που παραμένει οχυρωμένη παρά την χρήση τους. Αξιολογήσαμε την χρόνια χρήση γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες και βρήκαμε ότι είναι παράγοντας κινδύνου για την κοιλιακή παχυσαρκία.
Χρησιμοποιήσαμε 8.268 ανθρωπομετρικές μετρήσεις και 3.096 αρχεία διατροφής με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την χρήση γλυκαντικών ουσιών με χαμηλές θερμίδες σε όλα τα προϊόντα διατροφής. Οι 1454 συμμετέχοντες ήταν (741 άνδρες, 713 γυναίκες) που συνέλεγε η διαχρονική μελέτη της Γήρανσης και της Υγείας στην Βαλτιμόρη, από το 1984 έως το 2012. Κατά την έναρξη, 785 ήταν μη-χρήστες χαμηλών σε θερμίδες γλυκαντικών  (51,7% ήταν άνδρες) και από τους 669 συμμετέχοντες που ήταν χρήστες χαμηλών σε θερμίδες γλυκαντικών (50,1% ήταν άνδρες).

Συμπέρασμα έρευνας
Οι γλυκαντικές ουσίες  που είναι χαμηλές σε θερμίδες σχετίζονται με μεγαλύτερο σωματικό βάρος (λίπος) και μεγαλύτερη μέση. Μια γλυκαντική ουσία χαμηλή σε θερμίδες μπορεί να μην είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τον έλεγχο του βάρους.
Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η χαμηλή σε θερμίδες από γλυκαντικό κατανάλωσης μπορεί να επηρεάσει επιβλαβώς την αύξηση σπλαχνικού λίπους, έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και τη θνησιμότητα.
Αν και η υπόθεση ότι η κατανάλωση των γλυκαντικών χαμηλών θερμίδων συμβάλλει στην αύξηση του λίπους όπως έχει διερευνηθεί προηγουμένως, η παρούσα μελέτη αξιοποιεί τις εκτεταμένες μελέτες που συλλέγονται στην έρευνα με έως και 28 χρόνια διαμήκεις παρατηρήσεις σχετικά με τη σύνθεση του λιπώδους ιστού του σώματος σε χαμηλές θερμίδες κατανάλωση γλυκαντικής ουσίας που βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα, όχι μόνο σόδες διαίτης.
Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι η επικράτηση της κοιλιακής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται, εύρημα μιας χαμηλών θερμίδων χρήση γλυκαντικού και αύξηση του σωματικού λίπους. Η συνέπεια των αποτελεσμάτων από δύο μακροχρόνιες μελέτες, με 6 έως 9 έτη παρακολούθησης συνδέθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης ποτών που περιέχουν λίγες θερμίδες σε γλυκαντικές ουσίες και την αύξηση του σωματικού κοιλιακού λίπους. Η διαπίστωση της αύξησης στην περίμετρο της μέσης με λίγες θερμίδες χρήσης γλυκαντικής ουσίας είναι συνδεδεμένες με προηγούμενες εργασίες για τη σύνδεση μεταξύ σόδα διαίτης και αυξημένη περίμετρο μέσης.
Πρόσφατες μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος της αύξησης της περιμέτρου μέσης και άλλα καρδιομεταβολικά είναι αποτελέσματα που σχετίζεται με γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας.
Το εύρημά μας έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν ότι οι στρατηγικές διαχείρισης βάρους θα πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση του πώς το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται σε ορισμένα είδη τροφίμων και όχι απλώς να εξετάζει το θεωρητικό στη θερμιδική περιεκτικότητα. Ανεξάρτητα από θερμιδικό περιεχόμενο, η συγκεκριμένη τροφή που καταναλώνεται επηρεάζει τη μετέπειτα διατροφική συμπεριφορά, επιρροές στην εντερική μικροχλωρίδα που συμβάλλει στην διαχείριση της ενέργειας και αλληλεπιδρά με εντεροενδοκρινή και νευροενδοκρινή μονοπάτια, όλους τους μηχανισμούς που επηρεάζουν τελικά την ενεργειακή ομοιόσταση. Μέσω των μηχανισμών αυτών, χαμηλή σε θερμίδες χρήση από γλυκαντική ουσία μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Για αναζήτηση της έρευνας
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0167241

Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο
Συνέχεια αναφέρω ότι οι θερμίδες ενώ υπάρχουν στα τρόφιμα δεν μπορείτε να βασιστείτε επάνω τους για την νόσο της παχυσαρκίας.
Η θεωρεία με τις θερμίδες έχει καταρριφθεί το 1955. Οι ειδήμονες όμως της διατροφής (διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, γιατροί και πολλοί άλλοι) ακόμη τις χρησιμοποιούν προς εκμετάλλευση και χρηματικό κέρδος για χάσιμο βάρους.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και χρησιμοποιώντας ενεργειακά ποτά και γλυκαντικές ουσίες με λίγες ως και καθόλου θερμίδες αυξάνεται το σωματικό λίπος (κοιλιακό και σπλαχνικό); Αυτό είναι πολύ μεγάλο ΜΥΣΤΙΚΟ που εκεί βασίζεται η Διατροφική Ζώνη και μόνο οι πολλοί ψαγμένοι όχι στην διαιτολογία (θερμιδοδίαιτα) αλλά στη θεραπευτική διατροφολογία (διατροφογενωμική και διατροφογενετική) το ξέρουν, γιατί βασίζεται στην Ομοιόσταση ή Ομοιοστασία.

Για αναζήτηση της έρευνας των θερμίδων
https://zone.com.gr/%ce%bf-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%af%ce%b4%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8e%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%bf/