Μενού Κλείσιμο

Βιταμίνες

Η Καθημερινή 19/10/08
Η βιταμίνη C «φιλική» προς τον καρκίνο.
Προστατεύει όχι μόνο τα υγιή αλλά και καρκινικά κύτταρα
The New York Times

Πολλά άτομα λαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C πιστεύοντας ότι θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και θα αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Μια νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει σε άτομα με καρκίνο περισσότερο κακό, παρά να τα ωφελήσει. Ερευνητές στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Νέας Υόρκης Memorial Sloan-Kettering μελέτησαν την επίδραση της βιταμίνης C σε καρκινικά κύτταρα και καθώς φαίνεται η βιταμίνη προστατεύει όχι μόνο υγιή κύτταρα αλλά επίσης και καρκινικά κύτταρα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Έρευνας για τον Καρκίνο (Journal of Cancer Research).

«Η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης C πιθανόν μειώνει τη δυνατότητα των ασθενών να ανταποκριθούν στη θεραπεία» είπε χαρακτηριστικά ο δρ Mark Heaney, που εργάζεται στο αντικαρκινικό κέντρο. Ο δρ Heaney και οι συνεργάτες του δοκίμασαν πέντε διαφορετικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα σε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο. Μερικά από τα κύτταρα «υποβλήθηκαν» πρώτα σε αγωγή με βιταμίνη C. Σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης χορήγησης του νέου ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου Gleevec, η χημειοθεραπεία δεν λειτούργησε τόσο καλά όταν τα κύτταρα είχαν εκτεθεί σε βιταμίνη C. Σε μια δεύτερη σειρά πειραμάτων εμφυτεύθηκαν καρκινικά κύτταρα σε ποντίκια. Διαπιστώθηκε ότι οι νεοπλασίες αναπτύχθηκαν ταχύτερα σε ποντίκια, στα οποία είχαν «εμφυτευθεί» καρκινικά κύτταρα που προηγουμένως είχαν «υποβληθεί» σε αγωγή με βιταμίνη C.

Ανησυχία από τις μεγάλες δόσεις

«Η βιταμίνη C φαίνεται ότι προστατεύει τα μιτοχόνδρια από εκτεταμένες βλάβες και επομένως σώζει τα κύτταρα» είπε ο δρ Heaney «και όλα τα αντικαρκινικά φάρμακα λειτουργούν για να διαταράξουν τα μιτοχόνδρια προωθώντας το θάνατο των κυττάρων». Ο δρ Heaney μέτρησε τα επίπεδα της βιταμίνης C σε κύτταρα και είπε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C που χρησιμοποιούνται στα πειράματα ήταν παρόμοια προς αυτά, τα οποία μπορούσε να έχει ένας ασθενής εάν ελάμβανε μεγάλες δόσεις βιταμίνης C σε μορφή συμπληρώματος. Παλαιότερη έρευνα στο ίδιο αντικαρκινικό κέντρο έδειξε ότι η βιταμίνη C φαίνεται να συσσωρεύεται στα καρκινικά κύτταρα σε μεγαλύτερη ποσότητα παρά στα υγιή κύτταρα. Οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, υπογράμμισε ο δρ Heaney, όμως οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C σε μορφή ταμπλετών είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία στους ερευνητές

ESPRESSO 17/04/08
Μόνο αθώα δεν είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου φαίνεται πως αυξάνουν τα δημοφιλή βιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν την υγεία τους.

Οπως προκύπτει μέσα από πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι υγιείς άνθρωποι που λαμβάνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε, για να αποτρέψουν την εμφάνιση νόσων, όπως ο καρκίνος, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον οργανισμό τους αφού οι ουσίες αυτές παρεμποδίζουν τη λειτουργία της φυσικής άμυνας του οργανισμού και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16%.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, κάνοντας τον απολογισμό περίπου 67 ερευνών στις οποίες είχαν συμμετάσχει 230.000 υγιείς ενήλικες, δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι συνθετικές αντιοξειδωτικές ουσίες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής. Αντιθέτως, ανακάλυψαν ότι κάποιες από αυτές συνδέονται με τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Ε, C, βήτα-καροτένιου και σεληνίου, λέγεται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Αυτή ακριβώς η δράση τους όμως προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς πιστεύουν ότι παρεμποδίζει τη δράση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι Δανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Α αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στους υγιείς ανθρώπους κατά 16%, τα συμπληρώματα βήτα-καροτένιου κατά 7% και τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε κατά 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν μονάχα τα συνθετικά βιταμινούχα συμπληρώματα και σε καμία περίπτωση τις βιταμίνες που λαμβάνουμε μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε υγιείς ανθρώπους ή σε άτομα που πάσχουν από διαφόρων ειδών ασθένειες. Για την ακρίβεια, ανακαλύψαμε το ακριβώς αντίθετο» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Γκόραν Μπιελάκοβιτς τονίζοντας ότι μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό μας.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

http://www.espressonews.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/10728/%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%82