Καρκίνος και Ωμέγα-3

ΤΟ ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΟ ΟΞΥ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ,
ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Το κοινό λιπαρό οξύ “Ωμέγα-3” που βρίσκεται στο ιχθυέλαιο προκαλεί τη συρρίκνωση του καρκινικού όγκου ενώ ενισχύει τα οφέλη του αντικαρκινικού φαρμάκου cisplatin μειώνοντας παράλληλα τις επιβλαβείς παρενέργειές του, όπως αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Mansoura της Αιγύπτου, της οποίας επικεφαλής  ήταν ο  El Mowafy  δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Biomed, “Cell Division”.
Τα πειράματα που διενεργήθηκαν σε όγκους αρουραίων ενισχύουν την άποψη για τις ευεργετικές ιδιότητες του “Ωμέγα-3”. Ο El Mowafy κι οι συνάδελφοί του ερεύνησαν το λιπαρό οξύ “Ωμέγα-3” γνωστό ως DHA, που υπάρχει στο ιχθυέλαιο των ψαριών του ποταμού όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Είναι, επίσης, ένα σημαντικό συστατικό της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς στα περισσότερα είδη θηλαστικών, ενώ είναι σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη των νεύρων και των κυττάρων. Ερευνήθηκε, επίσης, η αλληλεπίδραση του DHA με το cisplatin  ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι το DHA μπορεί να προλάβει την επαγόμενη νεφροτοξικότητα και νεφρική βλάβη των ιστών που προκαλείται από το cisplatin.
Ένας μέρος της έρευνας εστιάστηκε στη δράση του DHA σε μοριακό επίπεδο. Διαπίστωσαν ότι το “Ωμέγα-3” μειώνει την leukocytosis (λευκοκυττάρωση – συσσώρευση των λευκών κυττάρων του αίματος), τη συστηματική φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ασθένειες που συνδέονται με την εμφάνιση όγκων. Ο El Mowafy και η ομάδα του συνιστούν τη χρήση του “Ωμέγα-3” στον αγώνα κατά του καρκίνου.Το σχόλιο του Dr. Barry Sears
Αυτή είναι μία ακόμη έρευνα που υποδεικνύει ότι δίνοντας χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία χωρίς την προσθήκη επιπλέον ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) είναι μόνο κακή ιατρική.Για αναζήτηση της έρευνας:
http://www.empowereddoctor.com/omega-3-fatty-acid-shrinks-tumors-improves-chemotherapy 

Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου – 14/06/2011
Μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες, μπορεί να μειώσει τους
ρυθμούς ανάπτυξης των καρκινικών όγκων αλλά και τον κίνδυνο του καρκίνου.

Κάνοντας μια χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων που υπάρχουν ήδη, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Έρευνα Καρκίνου (Cancer Research), ένα περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες που συμμετέχουν συμφωνούν ότι τα ισχυρή βιολογικά ευρήματα είναι αρκετά ώστε η επίπτωση στον άνθρωπο να θεωρηθεί ίδια.
“Αυτό δείχνει ότι κάτι τόσο απλό όσο μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να έχει αντίκτυπο στον καρκίνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Gerald Krystal, Ph.D., ένας διακεκριμένος επιστήμονας στο Βρετανικό Κέντρο Ερευνών Καρκίνου του Columbia.
Ο επικεφαλής της έρευνας George Prendergast, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Lankenau για την Έρευνα Ιατρικής, συμφώνησε. «Πολλοί ασθενείς με καρκίνο ενδιαφέρονται να κάνουν αλλαγές σε τομείς που μπορούν να ελέγξουν, και αυτή η μελέτη ενισχύει την ιδέα ότι μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να είναι επωφελής», είπε ο Prendergast, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο Krystal και οι συνεργάτες του εμφύτευσαν σε ποντίκια διάφορα στελέχη ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων αλλά και καρκινικών κυττάρων από ποντίκια και τα κατέταξαν σε μια από τις δύο δίαιτες. Η πρώτη δίαιτα ήταν μια τυπική δυτική διατροφή, που περιλάμβανε περίπου 55%  υδατάνθρακες, 23% πρωτεΐνη και 22% εκατό λίπος. Η δεύτερη, η οποία ήταν περίπου σαν την δίαιτα της Διατροφικής Ζώνης με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, αλλά με πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιλάμβανε 15% υδατάνθρακες, 58% πρωτεΐνη και 26% λίπος. Με τη δεύτερη δίαιτα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του όγκου σταμάτησαν την αύξηση ή μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης.
Επίσης, τα ποντίκια με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού είχαν τεθεί σε αυτές τις δύο δίαιτες και σχεδόν τα μισά από αυτά που σιτίζονταν με την Δυτική διατροφή ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού στο πρώτο έτος της ζωής τους, ενώ σε αυτά που τρέφονταν με την χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή δεν υπήρχε κανένα κρούσμα . Είναι ενδιαφέρον, πως μόνο ένα από τα ποντίκια που τρεφόταν με την δυτική διατροφή θα φθάσει σε κανονική διάρκεια ζωής (περίπου 2 χρόνια), και το 70% των υπολοίπων θα πεθάνουν από καρκίνο, ενώ με την άλλη διατροφή μόνο το 30% των ποντικιών θα αναπτύξει καρκίνο και πάνω από το ήμισυ αυτών των ποντικιών θα φθάσει ή θα υπερβεί την κανονική διάρκεια ζωής τους.
Ο Krystal και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης τη δράση του αναστολέα mTOR (mammalian target of rapamycin – θηλαστικών στόχος της ραπαμυκίνης), ο οποίος αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων, και του αναστολέα COX-2, ο οποίος μειώνει τη φλεγμονή για την ανάπτυξη του όγκου, και διαπιστώθηκε ότι οι παράγοντες αυτοί είχαν μία αθροιστική δράση στην ποντίκια που τρέφονταν με χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνη διατροφή.
Όταν του ζητήθηκε να κάνει σκέψεις για το βιολογικό μηχανισμό, ο Krystal είπε ότι τα καρκινικά κύτταρα, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα, χρειάζονται πολύ περισσότερη γλυκόζη (άμυλο) για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Περιορίζοντας την πρόσληψη υδατανθράκων (άμυλο) μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η γλυκόζη του αίματος και της ινσουλίνης, μια ορμόνη που έχει αποδειχθεί από πολλές ανεξάρτητες μελέτες ότι προωθεί την ανάπτυξη του όγκου και στους ανθρώπους και στα ποντίκια.
Επιπλέον, μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τόσο την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και την πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή και τον καρκίνο.
Η αποστολή της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου είναι η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου. Ιδρύθηκε το 1907 και είναι ο παλαιότερος και ο μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός στον κόσμο που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της έρευνας για τον καρκίνο. Τα μέλη της περιλαμβάνονται από 33.000 κλινικούς ερευνητές, γιατρούς και επιζώντες του καρκίνου και υποστηρίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περισσότερες από 90 χώρες.
Η ένωση αυτή συλλέγει το πλήρες φάσμα των ειδικών γνώσεων από την κοινότητα του καρκίνου για να επιταχύνει την πρόοδο όσον αφορά την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου μέσω της υψηλής ποιότητας των επιστημονικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Χρηματοδοτεί καινοτόμες και άξιες επιχορηγήσεις για την έρευνα, ερευνητικές υποτροφίες και τα βραβεία της επαγγελματικής εξέλιξης. Η ετήσια συνεδρίαση  της προσελκύει περισσότερους από 18.000 συμμετέχοντες οι οποίοι μοιράζονται τις τελευταίες ανακαλύψεις και εξελίξεις στον τομέα αυτό. Στα ειδικά συνέδρια όλο το χρόνο παρουσιάζονται καινούργια δεδομένα σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων πάνω στην έρευνα του καρκίνου στην θεραπεία αλλά κ στην φροντίδα του ασθενούς. Εννέα Σημαντικά περιοδικά εκδίδονται από την συγκεκριμένη ένωση και ένα από αυτά το CR το οποίο αφορά αυτούς που νίκησαν την μάχη με τον καρκίνο, τις οικογένειές τους, αυτούς που τους στήριξαν καθώς επίσης και τους επιστήμονες.
V. W. Ho, K. Leung, A. Hsu, B. Luk, J. Lai, S. Y. Shen, A. I. Minchinton, D. Waterhouse, M. B. Bally, W. Lin, B. H. Nelson, L. M. Sly, G. Krystal.
A Low Carbohydrate, High Protein Diet Slows Tumor Growth and Prevents Cancer Initiation.
Cancer Research, 2011; DOI: 10.1158/0008-5472.CAN-10-3973

Για αναζήτηση της έρευνας
http://cancerres.aacrjournals.org/content/early/2011/06/10/0008-5472.CAN-10-3973.abstract 

Καρκίνος του Μαστού και Θεραπεία Ορμονικής Αναπλήρωσης  
20/10/2010 
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προσπαθήσει για περίπου μια δεκαετία να υποβαθμίσουν τους κινδύνους του καρκίνου του μαστού από την Θεραπεία Ορμονικής Αναπλήρωσης (Hormone replacement therapy) και γι ‘αυτό κράτησε στα ύψη τις πωλήσεις μέχρι τώρα – αλλά αυτή την εβδομάδα τα ψέματά των εταιρειών ανακαλύφθηκαν.
Εννέα χρόνια πριν, η έρευνα διαπίστωσε ότι τα φάρμακα προκάλεσαν τον καρκίνο του μαστού – και οι φαρμακευτικές εταιρείες αντέτειναν ότι οι καρκίνοι δεν ήταν επιθετικοί και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι. Τώρα οι ίδιοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο ισχυρισμός δεν είναι αληθείς – η Θεραπεία Ομονικής Αναπλήρωσης  είναι η αιτία για τον καρκίνου του μαστού.
Αυτά τα εννέα χρόνια, οι γιατροί συνέχισαν να συνταγογραφούν Θεραπεία Ορμονικής Αναπλήρωσης σε πολλές χιλιάδες γυναίκες, που άσκοπα εκτέθηκαν σε κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού.
Ερευνητές από την Πρωτοβουλία για την Υγεία των Γυναικών (Women’s Health Initiative) – ο οποίος πριν από εννέα χρόνια έκρουσε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους της Θεραπεία Ορμονικής Αναπλήρωσης – έχουν αυτή την εβδομάδα δημοσιεύση την τελευταία ανακάλυψή του.
Μετά την παρακολούθηση της υγείας των 16.608 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών για σχεδόν εννέα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός οιστρογόνου συν την προγεστερόνη, θεραπεία ορμονικής αναπλήρωσης, αύξησε δραματικά το κίνδυνο καρκίνο του μαστού. Αντίθετα προς τους ισχυρισμούς των εταιρειών φαρμάκων για τους καρκίνους, οι καρκίνοι ήταν επιθετικοί, και διπλασιάστηκε ο αριθμός που πέθαναν από τη νόσο του καρκίνου σε σύγκριση με υγιείς μαρτυρίες.
Πηγή: Περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, 2010; 304: 1684-1692
(Journal of the American Medical Association, 2010; 304: 1684-92)

Για αναζήτηση της έρευνας
http://www.wddty.com/drug-companies-lied-to-women-about-hrt-risks-for-nine-years.html 
http://jama.ama-assn.org/content/304/15/1684.abstract