Μενού Κλείσιμο

Καρδιακή προσβολή έπαθε ο πρόεδρος του Αμερικάνικου Συλλόγου Καρδιολογίας

Καρδιακή προσβολή έπαθε ο πρόεδρος του Αμερικάνικου Συλλόγου Καρδιολογίας.
Ο πρόεδρος του American Heart Association, Dr. JohnWarner, είχε καρδιακή προσβολή τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του επιστημονικού συνεδρίου του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στο Anaheim της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.
Ο Dr. Warner, Διευθύνων Σύμβουλος του UT Southwestern University Hospitals στο Ντάλας, μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο όπου οι γιατροί του έβαλαν ένα STENT για να ανοίξουν την φραγμένη αρτηρία του. Ο Dr. Warner αναρρώνει και είναι καλά, σύμφωνα με τον Heart Association.
Πριν από το επεισόδιο, ο 52χρονος καρδιολόγος έκανε μια ομιλία την Κυριακή όπου μίλησε για τις επιδράσεις των καρδιακών παθήσεων στην οικογένειά του. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο πατέρας του πατέρα του είχαν χειρουργική επέμβαση καρδιάς, στην ηλικία των 60 ετών, δήλωσε στο κοινό. Έχασε επίσης τον παππού της μητέρας του και τον παππού του από καρδιακές παθήσεις.
“Αφού γεννήθηκε ο γιος μου και τον συστήσαμε στην οικογένειά του, συνειδητοποίησα κάτι πολύ ενοχλητικό: Δεν υπήρχαν ηλικιωμένοι άντρες από την άλλη πλευρά της οικογένειάς μου. Κανείς», είπε στους ακροατές του. “Όλα τα κλαδιά του οικογενειακού μας δέντρου περικόπτονται από καρδιαγγειακές παθήσεις”.

http://edition.cnn.com/2017/11/16/health/aha-president-heart-attack/index.html

Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Ο γιατρός που έπαθε την καρδιακή προσβολή ήταν πρόεδρος της American Heart Association, σαν θεραπευτής που είμαι (Δρ. Γεροντολογίας και Αντιγήρανσης) μου δημιουργήθηκαν μερικά ερωτήματα:
1. Γιατί δεν έπαιρνε φάρμακα ενώ ήξερε για την καρδιοπάθεια του και με αυτό τον τρόπο να την αναστείλει;
2. Γιατί ενώ ήταν η ειδικότητα του (καρδιολόγος) άφησε τον οργανισμό του να πάθει καρδιακό έμφραγμα;
Στην συνέντευξη που έδωσε ανέφερε επίσης για τα γονίδια της καρδιοπάθειας που έχουν στην οικογένεια του.
3.  Η ερώτηση είναι:  Άρα είμαστε έρμαια των γονιδίων μας;

Για δική σας πληροφορία, στην Αμερική που έχει την καλύτερη Ιατρική στον κόσμο οι θάνατοι από καρδιοπάθεια είναι στο Νο 1 με 801.000 θανάτους τον χρόνο, 1 στους 3 θανάτους στην Αμερική είναι από καρδιοπάθεια. Περίπου 2.200 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κάθε μέρα, κατά μέσο όρο 1ας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα. Αυτό δεν χρειάζεται να το σχολιάσω, αφήνω εσάς να το σχολιάσετε.

https://healthmetrics.heart.org/wp-content/uploads/2017/06/Heart-Disease-and-Stroke-Statistics-2017-ucm_491265.pdf

Παραθέτω Αυτή την Έρευνα Γιατί αυτά είναι τα δικά μου
Πιστεύω όσον Αφορά τα Γονίδια μας

Έρευνα: Αλλάζοντας την Έκφραση των Γονιδίων

Ερευνητικά Κέντρα
1. Τμήμα Βιολογίας, Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU), Trondheim, Νορβηγία.
2. Τμήμα Κυκλοφορίας και Ιατρικής Απεικόνισης, NTNU, Trondheim, Νορβηγία.
3. Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής  Πανεπιστημίου  Όσλο, Νορβηγία.
4. 4M-klinikken, Όσλο, Νορβηγία.
5. Τμήμα Κλινικής Διατροφής, Νοσοκομείο St. Olavs, Trondheim, Νορβηγία.
6. Τμήμα Μαθηματικών Επιστημών, NTNU, Trondheim, Νορβηγία.
7. Περιφερειακό Κέντρο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, Νοσοκομείο St. Olavs, Trondheim, Νορβηγία.
8. Κλινική Φαίδων Lindberg, Όσλο, Νορβηγία.
Συχνά έχω δηλώσει ότι η πραγματική δύναμη της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης είναι η ικανότητά της να αλλάξει την γονιδιακή έκφραση, ειδικά την έκφραση των φλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών γονίδιων. Αυτό που ουδέποτε είχα αντιληφθεί ήταν η ταχύτητα της έκφρασης αυτής. Τώρα, η νέα έρευνα από τη Νορβηγία, μου δίνει την απάντηση (1,2). Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να ενεργοποιηθούν τα γονίδια (Φλεγμονώδη ή Αντιφλεγμονώδη)!
Έγινε μια πιλοτική μελέτη σχετική με την επίδραση της διατροφής στην έκφραση των γονιδίων σε υγιή παχύσαρκα άτομα. Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν την απαραίτητη ημερήσια ανάγκη σε θερμίδες Α: 2756 και Β: 2750 ήταν για να διατηρηθεί το βάρος των ανθρώπων αυτών. Αυτά τα παχύσαρκα άτομα δεν είναι έτσι επειδή τρώνε περισσότερες θερμίδες από ότι, χρειάζονται για να διατηρήσουν το βάρος τους, αλλά κατανάλωναν λιγότερα γεύματα με μεγαλύτερες μερίδες.  Στην πραγματικότητα, η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε σε μια παλαιότερη μελέτη, στην οποία ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονταν από παχύσαρκα ή αδύνατα άτομα δεν διέφεραν, αλλά τα παχύσαρκα άτομα κατανάλωναν λιγότερα γεύματα αλλά μεγάλες μερίδες (1,2).
Έτσι, αυτό που έκαναν οι νορβηγικοί ερευνητές ήταν, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό των θερμίδων που ήδη έτρωγαν οι παχύσαρκοι της ομάδας ελέγχου και να αλλάξουν την ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών ώστε να είναι πολύ κοντά στο μοντέλο Α: (41% υδατάνθρακες, 19% πρωτεΐνη, και 40% λίπος) και στο μοντέλο Β: της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης (30% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη, και 40% λίπος). Απλά κάνοντας αυτές τις δύο διατροφικές αλλαγές οδηγηθήκαν σε περισσότερα από τέσσερα κιλά απώλεια βάρους σε 28 ημέρες. Στα επίπεδα του σωματικού λίπους των ομάδων Α και Β δεν είδαμε διαφορά, καθώς ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται ήταν ακριβώς ο ίδιος. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ομοιόμορφη κατανομή των γευμάτων στην Β και η μείωση των θερμίδων οδήγησαν σε πιο μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και ως εκ τούτου πιο μειωμένη κατακράτηση νερού (υγρών).
Στη συνέχεια, έψαξαν να δουν αν θα μπορούσαν να βρουν οποιεσδήποτε αλλαγές στην έκφραση γονιδίων στα λιπώδη κύτταρα και στο αίμα με τις διατροφικές αυτές αλλαγές. Βρήκαν δραματικές αλλαγές σε μόνο 24 ώρες. Από τα 16.000 γονίδια που ερεύνησαν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι περίπου το 60% παρέμεινε αμετάβλητο στην έκφρασή τους, αλλά το 40%  είτε ήταν ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα. Είναι ενδιαφέρον, ότι οι αλλαγές που εμφανίστηκαν στις πρώτες 24 ώρες παρέμεναν σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια του πειράματος και τις 28 ημέρες.
Μετά από περαιτέρω ανάλυση, τα ενεργοποιημένα γονίδια των ατόμων της Β διατροφής  (Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης) αντιστοιχούσαν σε εκείνα που είχαν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και τα απενεργοποιημένα φλεγμονώδη γονίδια των ατόμων της Β διατροφής ήταν εκείνα που ήταν συνδεδεμένα με χρόνιες παθήσεις και νόσους, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιοπάθειες. Επιπλέον, δεδομένου ότι αυτές οι αλλαγές στην έκφραση γονιδίων εμφανίστηκαν εντός 24 ωρών από τη διατροφική αλλαγή, δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν σε οποιαδήποτε αλλαγή του σωματικού βάρους και την απώλεια λίπους. 

1.Brattbakk H-R, Arbo I, Aagaard S, Lindseth I, de Soysa AK, Langaas M, Kulseng B, Lindberg, and Johansen B. “Balanced caloric macronutrient composition down regulates immunological gene expression in human blood cells-adipose tissue diverges.” OMICS 15: doi:1089/omi.2010.0124 (2011)
2.Berg C, Lappas G, Wolk A, Strandhagen E, Toren K, Rosengren A, Rosengren A, Thelle D, and Lissner L. “Eating patterns and portion size associated with obesity in a Swedish population.” Appetite 52: 21-26 (2009)

Για αναζήτηση της έρευνας:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21679058

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/omi.2010.0124

Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc
Αυτό το είδος της μελέτης επιβεβαιώνει τη δύναμη της γενετικής ανάλυσης (επιγενετική) που πρέπει να αποδείξει πώς μια εξαιρετικά δομημένη διατροφή με την ισορροπημένη περιεκτικότητα μακροθρεπτικών συστατικών (30/30/40) μπορεί να αλλάξει γρήγορα την γενετική έκφραση και να ελέγξει το μέλλον της υγείας μας. Αλλά η πόρτα ανοίγει με δύο τρόπους. Μια μη ισορροπημένη διατροφή θα έχει ακριβώς τις αντίθετες γενετικές επιπτώσεις. Αν και ήμουν πάντα εντυπωσιασμένος από τη δύναμη της Διατροφικής Ζώνης, αυτά τα νέα πειραματικά δεδομένα προκαλούν δέος και σεβασμό για την Διατροφική Ζώνη, ακόμη και από εμένα.

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc