Μενού Κλείσιμο

Συγκρίνοντας τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – Ποιο είναι το Καλύτερο για Άριστη Υγεία.

Συγκρίνοντας τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Ποιο είναι το Καλύτερο για Άριστη Υγεία.

Συγκρίνουμε το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), με το έλαιο Krill, το έλαιο Λιναρόσπορου και το Μουρουνέλαιο. Δείτε ποιο Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ έχει τα καλύτερα οφέλη για Άριστη Υγεία.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ευεξία, βοηθούν στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στην υγεία των ματιών, στην επίλυση της φλεγμονής και μπορούν να βοηθήσουν σε μια υγιεινή διατροφή. Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές ενός καλού συμπληρώματος Ωμέγα-3, είναι η καθαρότητά του. Παρά το γεγονός ότι η αγορά των Ωμέγα-3 μπερδεύει με τις πολλές επιλογές, εδώ είναι τα γεγονότα για μερικά από τα πιο κοινά Ωμέγα-3.

Ωμέγα-3 (Ιχθυέλαιο) EnerZona

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το EPA και το DHA, που βρίσκονται στο EnerZona (Ιχθυέλαιο), είναι τα βασικά δομικά στοιχεία για την επίλυση της φλεγμονής που προκαλείται από την διατροφή και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Λαμβάνοντας Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς (1), της υγείας του εγκεφάλου (2), της συμπεριφοράς και της ρύθμισης της διάθεσης (3), της κυτταρικής αναγέννησης, της αθλητικής απόδοσης (4),  της ανάκτησης και της υγείας της όρασης (5). Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που παίρνετε είναι καθαρά και περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερο PCB. Τα PCB είναι τα βιομηχανικά απόβλητα, που βρίσκονται στους ωκεανούς. Όλα τα ψάρια περιέχουν κάποια PCB. Το EnerZona είναι υψηλής καθαρότητας και έχουν αφαιρεθεί τα PCB όσο το δυνατόν. Η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή (Zone Diet)  δημοσιεύει τα στοιχεία για την μοριακή απόσταξη της  EnerZona στην ιστοσελίδα του IFOS (6).

Krill Oil

Αν και το έλαιο Krill έχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ορισμένα αντιοξειδωτικά, είναι συνήθως εξαιρετικά μολυσμένο. Τα Krill είναι μικροσκοπικές γαρίδες, περίπου ενός έως έξι εκατοστών σε μήκος, και είναι βασικό συστατικό στην διατροφή των φαλαινών, των μικρών ψαριών και στα θαλασσοπούλια. Για την εξαγωγή του ελαίου, θα πρέπει να βυθιστούν σε εξάνιο, μια χημική ουσία που βρίσκεται στη βενζίνη και κατεργάζεται με ακετόνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στο ασετόν. Το έλαιο Krill έχει επίσης μια μεγάλη ποσότητα των λεγόμενων ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία είναι λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που είναι ασταθή και οξειδώνονται (ταγγίζουν) γρήγορα.

Έλαιο  Λιναρόσπορου

Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στους σπόρους του λιναριού και ονομάζονται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) και αν και αυτά είναι Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν είναι αντι-φλεγμονώδη, όπως το EPA και DHA που βρίσκονται στο ωμέγα- 3 (ιχθυέλαιο), εκτός αν μπορείτε να τα μετατρέψετε σε EPA και DHA. Το σώμα είναι ικανό να το κάνει αυτό, αλλά για να πάρετε τις ίδιες αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες με το EnerZona, θα πρέπει να τρώτε κιλά από σπόρους λιναριού την ημέρα. Έτσι, ενώ οι vegans (αυστηρά χορτοφάγοι) είναι ενθουσιασμένοι με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από σπόρους λιναριού, δυστυχώς δεν θα πάρουν ποτέ επαρκή ποσότητα Ωμέγα-3 λιπαρού οξέως.

Μουρουνέλαιο

Το Μουρουνέλαιο ήταν πολύ δημοφιλές στα αμερικάνικα νοικοκυριά στις αρχές του εικοστού αιώνα. Σχεδόν κάθε παιδί έπρεπε να λάβει μια κουταλιά της σούπας μουρουνέλαιο (και όλοι θυμούνται πόσο απαίσιο ήταν) κάθε μέρα. Είχε τα απαραίτητα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είχε τα ίδια οφέλη με το εξευγενισμένο ιχθυέλαιο που χρησιμοποιείται σήμερα, αλλά με την πάροδο των ετών, οι ωκεανοί έχουν μολυνθεί με PCB και άλλες βιομηχανικές τοξίνες κάνοντας το μουρουνέλαιο μια λιγότερο ασφαλής επιλογή. Τα τελευταία χρόνια, υποστηρικτές της υγείας διαλαλούν τα οφέλη που προέρχονται από την ζύμωση του μουρουνέλαιου ως διαιτητικό συμπλήρωμα, αλλά μόνο και μόνο επειδή γράφεται επάνω στο μπουκάλι ότι είναι καθαρό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι αλήθεια.

Η καλύτερη, πιο άμεση πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που το σώμα σας μπορεί να επεξεργαστεί, για να πάρει το EPA και το DHA που χρειάζεται, για να επιλύσει τη φλεγμονή και να διατηρήσει την ευεξία είναι ένα μοριακά αποσταγμένο Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο), όπως το EnerZona.

Αναφορές:

1.https://zone.com.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%89%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1-3-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CF%80/
2.https://zone.com.gr/%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1-3-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1-%CE%BF%CE%BE%CE%B5%CE%B1/
3.https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-6-16
4.https://zone.com.gr/athlhtikh-diatrofikh-apokatastash/
5.https://zone.com.gr/%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%89%CF%87%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82/
6. https://andi.nutrasource.ca/files/IFOS%20Report%20Enervit%20enerzona%20Omega%203%20lot%20L1031100.pdf

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc