Μενού Κλείσιμο

Ωμέγα-3 και Καρκίνος του Μαστού

Από τον Δρ. Παναγιώτη Δρακόπουλο DHSc

Διαβάστε την τελευταία έρευνα για τα Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο). Πρέπει να καταναλώνουμε κάθε ημέρα Ωμέγα-3 γιατί είναι το μόνο αντιφλεγμονώδες συστατικό της διατροφής μας.
Το Ωμέγα -3 που καταναλώνουμε πρέπει να έχει πιστοποίηση από του Πανεπιστήμιου Guelph στον Οντάριο Καναδά και να είναι 5 αστέρων.
Εάν δεν έχει πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο δεν είναι σούπερ μοριακά αποσταγμένο και έχει μέσα βαρέα μέταλλα και αυξημένα PCBs (πολυχρωριωμένα διφαινίλια). Το Ωμέγα-3 της Μεσογειακής Διατροφικής Ζώνης έχει την πιστοποίηση του Πανεπιστήμιου.
https://andi.nutrasource.ca/files/IFOS%20Report%20Enervit%20enerzona%20Omega%203%20lot%20L1031100.pdf

ΕΡΕΥΝΑ

Οι δίαιτες πλούσιες σε Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που συνήθως περιέχονται στο ιχθυέλαιο, μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε ποντίκια.  Έτσι αναφέρεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Clinical & Experimental Metastasis, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη ιστοσελίδα Springer. Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα, Saraswoti  Khadge του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ, τα λιπαρά οξέα ανέστειλαν τους όγκους και εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα στα ποντίκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τα ανοσοποιητικά και αντιφλεγμονώδη συστήματα του σώματος.
Δύο ομάδες ενήλικων θηλυκών ποντικών τράφηκαν με υγρή δίαιτα, στην οποία ο αριθμός θερμίδων και η εκατοστιαία αναλογία λίπους που περιέχονταν ήταν τα ίδια. Η αξιοσημείωτη διαφορά ήταν ότι η μια διατροφή περιείχε φυτικά έλαια πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και η άλλη διατροφή περιείχε ιχθυέλαιο πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι ποντικοί στη συνέχεια εγχύθηκαν με κύτταρα καρκινώματος του μαστού 4T1 που προκαλούν επιθετικούς όγκους στο μαστό. Αυτά τα κύτταρα είναι γνωστό ότι εξαπλώνονται αυθόρμητα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, τους πνεύμονες και το ήπαρ, αλλά λιγότερο συχνά στην καρδιά, τα νεφρά και τις ωοθήκες. Οι ποντικοί μελετήθηκαν 35 ημέρες μετά την ένεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Η Khadge και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες τα καρκινικά κύτταρα του μαστού θα επηρέαζαν τους αδένες του μαστού των ενήλικων θηλυκών ποντικών ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε εκείνα που έλαβαν δίαιτα με ωμέγα 3. Οι όγκοι χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να αναπτύσσονται σε αυτά τα ποντίκια και αυτό είχε επιρροή στο μέγεθος τους. Μετά από 35 ημέρες, οι όγκοι που ανιχνεύθηκαν στο στήθος τους ήταν 50% μικρότεροι από αυτούς που αναπτύχθηκαν στην ομάδα με τα ωμέγα-6. Η πιθανότητα εμφάνισης και εξαπλώσεως των καρκινικών κυττάρων σε άλλα όργανα της ομάδας με τα ωμέγα-3 ήταν επίσης χαμηλότερη και αυτά τα ποντίκια επιβίωσαν περισσότερο από αυτά της δίαιτας με τα ωμέγα-6. Πράγματι, ορισμένοι από τους ποντικούς που έλαβαν ωμέγα-3 φαίνεται να μην αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο του μαστού.
Περισσότερα Τ-κύτταρα βρέθηκαν στον ιστό των ποντικών στην ομάδα ωμέγα-3 από ό, τι στην ομάδα ωμέγα-6, και αυτά συσχετίστηκαν με νεκρά κύτταρα όγκου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα Τ κύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των όγκων. Οι ποντικοί που τράφηκαν με την δίαιτα των ωμέγα-3 είχαν επίσης λιγότερη φλεγμονή. Σύμφωνα με την Khadge αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθά στην καταστολή του τύπου φλεγμονής που μπορεί να προκαλέσει την ταχεία ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων καθώς επίσης και να προωθήσει τις αποκρίσεις Τ-κυττάρων σε όγκους.
“Η μελέτη μας, υπογραμμίζει τον πιθανό θεραπευτικό ρόλο των ω-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στην καταπολέμηση της ανάπτυξης και της μετάστασης των όγκων”, εξηγεί η Khadge, η οποία τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μια δίαιτα με ωμέγα-3 θα μπορούσε να προλάβει συνοπτικά όγκους καρκίνου του μαστού από το σχηματισμό εντελώς.
Η μελέτη αυτή βασίζεται στη διατροφική κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Τα ευρήματά της είναι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν πως η κατανάλωση δίαιτας με βάση το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και ως παιδί πλέον, καταστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181016110116.htm
https://www.youtube.com/watch?v=zDwALFnZYD4

Δείτε επίσης Έρευνες για τα Ωμέγα-3:
Συγκρίνοντας τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – Ποιο είναι το ποιο Υγιεινό;

https://zone.com.gr/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1-3-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%BF%CE%BE%CE%AD%CE%B1-%CF%80%CE%BF/

Ρεπορτάζ του CNN. Το Ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) Ευθύνεται για την Θεραπεία των Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων (Φλεγμονών)

https://zone.com.gr/%cf%89%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1-3-%ce%bb%ce%b9%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1-%ce%bf%ce%be%ce%b5%ce%b1/

Τα Οφέλη των Ωμέγα-3 μετά από Καρδιακή Προσβολή

https://zone.com.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%89%cf%86%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%b3%ce%b1-3-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%80/