Μενού Κλείσιμο

Το Μαγικό Αδυνάτισμα του Dr. Oz

Αυτά τα παραμύθια πιστεύει ο κόσμος και αντί να διατρέφεται με τη Αντιφλεγμονώδη Διατροφική Ζώνη, παίρνει το πράσινο καφέ, εξαπατάται, χάνοντας τα χρήματά του και την υγεία του.

Ο Dr. Oz με τη «μαγική θεραπεία για την απώλεια βάρους»
Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2014

Το εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ, το οποίο ο Dr. Mehmet Oz προώθησε στην επίδειξή του ως μια «μαγική θεραπεία για την απώλεια βάρους,” είχε μια επιστημονική μελέτη στην οποία στηρίζονταν οι δήθεν επιδράσεις του εκχυλίσματος. Τώρα, η έρευνα έχει ανασυρθεί, όπως έχει αναφερθεί στο Retraction Watch.
Ο Oz έπρεπε να δώσει κάποια εξήγηση στο Capitol Hill τον Ιούνιο, όταν γερουσιαστές τον ρώτησαν γιατί, ως χειρουργός και γνωστός γιατρός, προωθεί τη χρήση των προϊόντων απώλειας βάρους, που είναι επιστημονικά αβάσιμα.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε αυτά τα πράγματα, αφού ξέρετε ότι δεν είναι αλήθεια”, είπε ο γερουσιαστής Claire McCaskill, D-Μο στον Oz.
Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ, ο Oz ανέφερε μια μελέτη που διαπίστωνε ότι οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα συμπληρώματα είχαν χάσει βάρος. Ωστόσο, αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον κατασκευαστή του προϊόντος, πράγμα το οποίο αναφέρθηκε την ημέρα που τον αμφισβήτησαν. [τα 5 θαυματουργά χάπια του Dr. Oz]
Τώρα, ακόμα και οι αποδείξεις έχει εξαφανιστεί. Οι δύο συγγραφείς της μελέτης δημοσίευσαν μία ειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας την απόσυρση της μελέτης τους.
«Οι χορηγοί της μελέτης δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εγκυρότητα των δεδομένων, για αυτό το λόγο εμείς, ο Joe Vinson και ο Bryan Burnham, αποσύρουμε την έρευνα” γράφουν οι συγγραφείς.
Ο κατασκευαστής αυτού του εκχυλίσματος, η Applied Food Sciences Inc., συμφώνησε να καταβάλει με διακανονισμό το πρόστιμο των $ 3.500.000 αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (ΟΕΕ) χρέωσε την εταιρεία για τη χρήση αποτελεσμάτων μιας ελαττωματικής μελέτης με αβάσιμους ισχυρισμούς που ο οργανισμός ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο.
Η «μαγική θεραπεία για την απώλεια βάρους» του Dr. Oz χάνει την όποια υποστήριξη.
«Η καταγγελία της ΟΕΕ ισχυρίζεται ότι η μελέτη ήταν τόσο απελπιστικά ελαττωματική που δεν μπορούσαν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα από αυτή» ανέφερε ο οργανισμός σε δήλωση.
Σύμφωνα με την ΟΕΕ, η εταιρεία με έδρα το Τέξας πλήρωσε ερευνητές στην Ινδία για να διενεργήσουν μια κλινική δοκιμή σε υπέρβαρα άτομα, και να ελέγξουν αν το συμπλήρωμα διατροφής που περιείχε εκχύλισμα πράσινου καφέ είχε πραγματικά οφέλη για την απώλεια βάρους. Εντούτοις, η ΟΕΕ χρεώνει ότι οι ερευνητές άλλαξαν ζωτικής σημασίας στοιχεία της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων το Βάρος των συμμετεχόντων.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να βρει έναν εκδότη για τη μελέτη, έτσι η εταιρεία προσέλαβε τους ερευνητές Vinson και Burnham, από το Πανεπιστήμιο του Scranton στην Pennsylvania, να ξαναγράψουν την μελέτη και να την κάνουν δημοσιεύσιμη, σύμφωνα με την ΟΕΕ.
“Οι Εφαρμοσμένες Επιστήμες Τροφίμων γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι αυτή η κακότεχνη μελέτη δεν αποδεικνύει τίποτα, δήλωσε η Jessica Rich, διευθύντρια του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτή της ΟΕΕ.” Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, βοήθησε στο να τροφοδοτηθεί το φαινόμενο του πράσινου καφέ. ”
Ο Oz διέδωσε τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του 2012, λέγοντας, «Μπορεί να σκεφτείτε ότι η μαγεία είναι στην φαντασία μας, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι βρήκαν τη μαγική θεραπεία για την απώλεια βάρους για κάθε τύπο σώματος σε αυτόν τον μικρό κόκκο. Είναι το εκχύλισμα πράσινου καφέ.”

Live Science
By Bahar Gholipour

https://www.livescience.com/48375-dr-oz-cited-bogus-study.html

Δημοσιεύθηκε στην dailymail στις 9 Δεκεμβρίου 2014

Γυναίκα, 24 ετών, πέθανε μετά από υπερβολική δόση <<raspberry ketone>> χαπιών αδυνατίσματος – που ο καθένας μπορεί να καταναλώσει την ίδια ποσότητα καφεΐνης, όπως δύο κουτιά <<Red Bull>>

Για αναζήτηση του άρθρου
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2866843/Woman-died-taking-overdose-raspberry-ketone-slimming-pills.html

Με Δελτίο Τύπου ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, τα προϊόντα:
Reduced Weight Fruta Planta 400mg caps
Magic Slim 350mg caps
Fruta Bio 400mg caps
SlimEasy 250mg caps
Super Fat Burning Bomb 400mg caps
Slim Xtreme 500mg caps
Meizi evolution 650mg caps
Meizitang Strong Version Botanical slimming 650mg
Jiangeijindan Activity Girl 400mg caps
Hokkaido 400mg caps
Να μην τα καταναλώνεται γιατί περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία SIBUTRAMINE ή PHENOLPHTHALEIN και μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία σας. Χρησιμοποιούνται επίσης σαν συμπληρώματα διατροφής. Η φαρμακευτική ουσία SIBUTRAMINE έχει αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά από τον Ιανουάριο 2010, επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ειδικά καρδιαγγειακές παθήσεις. Εφόσον η ύπαρξη της SIBUTRAMINE δεν δηλώνεται, πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω αναφερθέντα χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επισημαίνουμε ότι όποιο σκεύασμα και να καταναλώσετε πρέπει να έχει την έγκριση του ΕΟΦ, όχι να σας το λέει ο πωλητής αλλά να αναγράφεται επάνω στο προϊόν, και μην αγοράζεται συμπληρώματα από το διαδίκτυο.

http://www.eof.gr/web/guest/pressother?p_p_id=62_INSTANCE_r5qY&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=2&_62_INSTANCE_r5qY_struts_action=%2Fjournal_articles%2Fview&_62_INSTANCE_r5qY_groupId=12225&_62_INSTANCE_r5qY_articleId=811331&_62_INSTANCE_r5qY_version=1.0

Δρ. Παναγιώτης Δρακόπουλος DHSc